Vreeken´s Zaden
 

De dop er op…

Vakantie betekent voor mij uitrusten en voltanken, herkenbaar nietwaar? De opgedane energie probeer ik de komende maanden zonder verspilling te benutten: plannen maken en uitwerken, sociaal en sportief zo actief mogelijk zijn (want na januari lukt dat niet meer) en op tijd rusten met een heerlijk boek. Kortom: tanken, de dop erop en gaan! Mijn missie: het tuinieren tot een blijvende ontdekkingsreis maken.

» Inspiratie

Mijn 3 weken op Bali en Lombok waren fantastisch, in het privé-praatje onderaan deze Nieuwsbrief daarover meer. (Nee, nu niet meteen doorscrollen!) Ook voor kennis over plantengroei zijn dit soort reizen voor mij heel nuttig.
Omdat ik eerst de planten en gewassen zie en daarna pas de mensen, dieren en gebouwen, (tot hilariteit -zo niet ergernis- van vrouw en kinderen) steek ik veel op van tropische landbouw, soortenrijkdom in de jungle en soortverschillen op verschillende hoogtes.
De irrigatiesystemen van Bali zijn wereldberoemd en ook menige foto waard! Zodoende kan ik de komende tijd nog betere voorlichting geven aan die vele klanten, die zaad komen halen voor de tropen. Bij het uitpakken van mijn rugzak bleken er wat bijzondere stekjes (keurig verpakt) als verstekeling te zijn meegereisd…


» Belevenissen in een Tuinwinkel

In de vakantie was het vooral aardbeientijd bij ons: karren vol met planten zijn van baasje verwisseld en staan in jullie tuin een smakelijke belofte voor 2014 te maken. We krijgen nog steeds planten binnen, want de historische rassen waren laat met uitlopers (en dus jonge planten) maken. Voor het eerst in jaren hebben we de "zwarte" aardbei 'Hansa' weer in voorraad, in de rubriek "aanbiedingen" (zie hieronder) kom ik met enkele aantrekkelijke pakketten.

Vanaf juli-augustus waren de Utrechtse Uitjes in huis en onlangs heb ik nog een paar kisten kunnen bijkopen: het lekkerste en gemakkelijkste uitje van je tuin, winterhard en elk jaar trouwe oogst. De Egyptische- of Boomuien hebben (in tegenstelling tot vorig jaar) een goede oogst gegeven, we hebben ze volop op voorraad en ik ben jullie (oude) orders al aan het uitvoeren. Voor de tropische liefhebbers onder jullie: de verse Tajerblad-knolletjes zijn ook weer binnen. Pot ze op en laat ze lekker groeien, nu nog even buiten, de hele winter binnen als kamerplant en in het voorjaar weer naar buiten. Erg enthousiast ben ik over onze nieuwe introductie (uniek in de Lage Landen) van de ultieme Italiaanse smaakervaring: Lampascioni. Facebookvolgers hebben het al gelezen vorige week, lees de tekst van deze link voor de beschrijving. Van deze bovenstaande soorten vind je ook een collectie terug in de rubriek "aanbiedingen" in deze Nieuwsbrief.

Eind september en begin oktober krijgen we weer onze oogsten knoflook, oerprei, (grijze) sjalotten en (hopelijk ook) olifantenknoflook binnen! Het recept: vóór de winter planten op een verhoogd plantenbed, goed bemesten met compost en afdekken met mulch. De soorten, waarvan ik nu al zeker weet dat ze komen, heb ik "open" gezet op de site en kan je dus al bestellen. Let op: er zitten ook rassen bij, die in januari pas komen, dat staat er duidelijk bij!


» De herfst wil maar niet vlotten

Dat hoor ik nou nooit iemand zeggen, iedereen is immers blij met een lange zomer. Toch… als het eenmaal zover is, geniet ik er van. Bij herfst horen bloembollen en paddenstoelen. Ons sortiment bloembollen, die in deze tijd geplant kan worden verdelen we in 2 groepen:

1) De herfstbloeiers, zoals herfsttijloos, saffraankrokus (jazeker de echte eetbare) e.a. herfstbloeiers moet je echt in september planten, we hebben