Vreeken´s Zaden
 

Welkom thuis!

Behalve voor hen, die hun laptop meenemen op vakantie, betekent dit lezen van onze Nieuwsbrief, dat u weer (lekker?) thuis bent. Een relaxte lees-nieuwsbrief, ga er lekker bij zitten, kopje thee, koffie of al aan de wijn...?
Klik op een foto om een vergroting te bekijken.

» Tuinieren op hoogte.

Het aanleggen en onderhouden van een daktuin is een leuk avontuur, dat ik al jaren beleef! Ik wil jullie nu eens een keer meenemen op excursie en mijn bevindingen delen.

Ervaringen, die ook opgaan voor de verhoogde planten- bedden en in veel gevallen ook voor de tuin. Onze daktuin is op de 2e verdieping en grenst aan een soort reserve-woonruimte, die wisselende bestemmingen heeft. Veel plezier met deze rondleiding en... reacties zijn welkom!


 

Toen ik de daktuin begon (een jaar of 6 geleden), heb ik op Marktplaats bankiraitegels gekocht. Duurzaam en fraai. Dit jaar was het hoog tijd voor een schoonmaakbeurt. Dat ging uitstekend met de veel verfoeide, maar soms oh zo praktische hogedrukreiniger. Geen geglij meer dit jaar en een proper begin van het jaar 2011! Op de foto: onze medewerkster Floortje, die naast haar baan bij ons ook hovenier is. De bloembakken, die ik heb gebruikt worden veel door de gemeente gebruikt en koop ik bij www.boerplay.com kijk bij “products”, klik op “street-furniture” en vink “flower box” aan, vervolgens op “display result”. Het zijn zeer grote bakken (niet goedkoop hoor), zoals je op de volgende foto's wel zult zien, ze zijn gemaakt van “onverwoestbaar” met glasvezel versterkt kunststof en door de leigrijze kleur lijken ze gemaakt van natuursteen. Uiteraard zijn ze laag van gewicht, wat voor een dak wel nuttig is...


 

Overzichtsfoto, begin juni genomen. Vooraan heb ik minipaprikaatjes geplant in een roodstenen pot. In de bak erachter zie je van rechts naar links (van voor naar achter): blauwe bergbasilicum, de reuzenbloemige Hibiscus moscheutos (in latere foto's zal je het resultaat kunnen bewonderen), daarachter zijn de lage planten minder goed te herkennen. Je ziet nog net de pas uitgelopen vijg en daarachter (in de grote vierkante bak) de enorm uitgegroeide Rhus (fluweelboom).


 

Een kijkje de andere kant op. We zitten nog lang niet “vrij”, maar de planten zijn flink in de groei. Vooraan staat de Acer palmatum 'Atropurpureum' (Rode Esdoorn) op zijn mooist. Later worden de blaadjes wat minder intensief rood en (ondanks de beschutte plek) komen er toch bruine randjes aan de bladranden. Geen probleem hoor, hij heeft zijn sierstempel al gedrukt! In de 2e bak staat een hoge magnolia, die jaarlijks in het voorjaar zeer rijk bloeit, volgend jaar zal ik daar wel een foto van nemen... Daarvóór de bontbladige Cornus alba 'Sibirica Variegata', net aangeplant: vrolijk van blad in de zomer, mooie herfstverkleuring en rode twijgen, witte bloeischermpjes en aardige besontwikkeling. Dat belooft wat!


 

“Hoe kan het zo groeien” hoor ik vaak van vrienden, als ze naar mijn prachtige Eucalyptus kijken. Welnu... de boom neemt het er ook van hoor, die lust wel een slokje in de zomer en voeding wordt ook erg geapprecieerd. Jaarlijks snoei ik de boom en ook dit jaar zit er weer 1,5-2 m schot op! Aan de basis staat Acanthus spinosus, prachtig distelachtig blad. In die vierkante, eternieten bak (uit oude voorraad) staan jonge pepinoplanten en de Hosta begint net te bloeien. Die doet het trouwens al jaren in dezelfde roodstenen pot.


 

Achter de Hosta begint de Miscanthus sinensis (Oosters Prachtriet) weer luidruchtig uit te lopen. Deze winter maar eens wat wegsteken. De Phlomis russeliana (gele Jeruzalemkaars) is gedegradeerd tot onderbegroeiing (rechtsonder) en bloeit al enkele jaren niet meer. De onderbegroeiing daar links van is van het Labradorviooltje (Viola labradoria 'Purpurea'): een heerlijk plantje dat zich (over)ijverig uitzaait en dat ik hier en daar dankbaar laat staan. Op de achtergrond het roodbruine blad van de Pruikenboom (Cotinus coggygria 'Royal Purple', een naam, die er bij me ingestampt is toen we nog een tuincentrum hadden en die een ware test is in articulatie). De rest van de planten komt wel op een van de volgende foto's.


   
 

Dit hoekje is op de eerste foto nog wat steriel. De eternitbak (ik meen me te herinneren dat het model Trapeze heette, maar we verkopen ze al ruim 20 jaar niet meer vanwege asbest) had ik net teruggeknipt. Er zaten hybride violen in met een helderoranje kleur. Ze hadden hun eerste bloei achter de rug en gingen na deze knipbeurt weer ijverig bloeien in de zomer. In de bloembak, die een trede lager staat, zie je de majestueuze Reuzenzonnehoed (Rudbeckia maxima) al ontstaan. Deze komt al jaren zonder problemen terug, ik pluk wel vaak het onderste blad weg om wat ruimte te geven.
De bak vooraan is aangeplant met restanten bloembollen, zoals je op de volgende foto kan zien: Zantedeschia 'Pink Diamond' (Roze Aronskelk) en Eucomis comosa (Kuiflelie). De onderbegroeiing komt uit een zak zaad, dat ik wilde kiemen en meteen identificeren. Het blijkt een zeer goed kiemende Citroenbasilicum te zijn: heerlijk! De laatste 2 foto's tonen de rijkbloeiende Topmixdahlia 'Reddy', ze geven een onophoudelijke zee van bloemen. In de eternitbak op de laatste foto zijn de violen inmiddels uitgebloeid. Nu staat de Nachtschone (Mirabilis jalapa) zijn best te doen om nog op tijd in bloei te komen.
Hier hoort even een leuk verhaal bij... Ik liep over de bloemenmarkt (Singel) van Amsterdam en verbaasde me weer eens over het vermogen om iets moois als planten en bloembollen zo te presenteren, dat het smakeloos wordt. Maar enfin, mijn oog viel op langwerpige knollen, in verschillende stalletjes, die beloofden klimmende aardbeien te zijn. Nu vormen aardbeien geen knollen, dus ik werd wel heel nieuwsgierig. De knollen kwamen me wel bekend voor (achteraf), maar de verkoper verzekerde me dat het echt een klimmende aardbei was. Nu leer ik nog elke dag bij, maar de bovenstaande (gewone, maar ozo leuke) Mirabilis was het resultaat! De genepte handelaren neppen hun klanten...


   
 

Omdat we in ons grote pand ook appartementen verhuren en naast ons dakterras het balkon van een medebewoner is, wilden we wat meer afscheiding en hebben met een gegalvaniseerde wapeningsnet en wat wilgentakken een creatieve afscheiding gemaakt. Wel leuk gelukt, al zeg ik het zelf! Deze foto's in juni laten het prille begin zien van de bruisende groei, die inmiddels heeft plaatsgevonden. In het midden mijn onafscheidelijke vriend de Campanula portenschlagiana, links vooraan Cranberry, links en rechts tegen de “schutting” 2 druiven en in het midden een Boomtomaat of Tamarillo. Op de volgende foto's zie je de lablabbonen trouw ontkiemen (meteen weer even een check of de partij goed is...), dat belooft goed te gaan lukken.


   

Helemaal vooraan zie je een langwerpige bak, die veel schaduw krijgt. Links een Wijfjesvaren (Athyrium vidalii), die al jaren terugkomt. Dat geldt ook voor de Voodoo- lelie (Sauromatum venosum), een aasbloem, die je (bijna uitgebloeid) in het midden van de bak ziet. Latere foto's laten de prachtige bladeren zien waar ik deze plant zo om waardeer. Rechts heb ik een plantje waterpeper geplant, kijken of die een beetje groeien wil. In de grote bak heb ik (zoals al verteld) Rhus of Fluweelboom geplant. Het merendeel wordt gevormd door mannelijke planten, die je op deze foto met beige pluimen (fraai) ziet bloeien. Helemaal links heb ik een Rhus dissectum geplant, waarvan ik hoop dat deze de mooie rode vruchten geeft, die de boom de hele winter sieren. Zo ontstaat er een leuke mix. Als onderbegroeiing heb ik Boterbloemanemoontjes (Anemone ranunculoides) geplant, die moeten het voorjaar kleur geven. Verder staan er (volgende foto) rode zuringplanten aan de voet van de Fluweelbomen. Je ziet ze nu alleen als je bukt, maar in het voorjaar moeten ze na de Anemonen een prachtig rood feest veroorzaken!


 

Het vooraanzicht van de bak met Reuzenzonnehoed zoals al eerder genoemd.


 

Aan de voet van een groot groeiende kerstomaat plantte ik de fluweelzachte Kretenzer Marjolein.


 

Als je eenmaal een keer aardbeispinazie hebt gezaaid, dan komen ze elk jaar weer terug! Zo ook dit jaar... een beetje wieden en reguleren zorgt voor een overvloedige groei van deze sierlijke melde. Na afrijping heb ik ze weer verwijderd, ze zijn nogal “invasive” zoals de Engelsman raak typeert.


In ons bedrijf zullen dit naseizoen enkele stappen worden gezet in het onderhoud en de verbetering van de gebouwen. Een nieuwe vloer in de opslagschuur gaat zorgen voor effectievere opslagplaatsen en een vernieuwing van diverse CV-leidingen moet een einde maken aan een hardnekkige lekkage. Verder nog wat kleine verbeteringen en reparaties (rioolstank, waar het niet hoort en doorzakken van een vloer, waar dat minder gewenst is) en het geld is weer op!

Tot een volgende Nieuwsbrief, in het naseizoen wat frequenter.

Ton Vreeken, begin september 2013.

 
www.vreeken.nl