» Zachte winter
De moestuinier is in spanning of deze kwakkelwinter zich voortzet. Er wordt al volop gezaaid, aardappels geplant onder glas, kortom volop risico genomen, die een beroepskweker niet nemen kan. Jullie verhalen zijn erg interessant voor mij, omdat het onmogelijke soms mogelijk blijkt...!
Intussen is het nu een uitstekende tijd om de tuin te bemesten. “Wat je er uit haalt moet je er ook instoppen” is mijn devies. Zand- en veengrond zijn gevoeliger voor uitputting dan kleigrond. Zorg allereerst voor een goed humusgehalte in de grond zodat het bodemleven vitaal blijft. Compost is daarvoor een goed middel, dierlijke mest kan ook, mits niet te vers of in korrelvorm gebracht.
In deze tijd is het wijs om de belangrijke mineralen Fosfor, Kali en Magnesium in de grond aan te vullen. De grond houdt deze mineralen tamelijk goed in de bovenlaag vast zodat op tijd strooien aan te bevelen is. Een ideale mest hiervoor is Thomaskali, die we nu volop op voorraad hebben. Thomaskali is de vroegere Thomasslakkenmeel in korrelvorm.
Kalk strooien is nu ook aan de orde. Kalk heeft verschillende werkingen: - het brengt te zure grond in een voor de meeste groenten prettige zuurgraad-omgeving. - het verbetert de structuur van kleigrond doordat het zich goed aan klei bindt, maar onderling geen binding heeft.
Gebruik altijd fossiele (zeewier)kalk, omdat deze de humus van de grond niet verbruikt. We hebben vanaf nu een voordelige bron voor deze (van Coccolieten afkomstige) kalk. We kunnen het verzenden, hoewel ophalen voordeliger is...
Een ander belangrijk mineraal voor planten is Stikstof. Deze spoelt eerder uit en wordt tijdens de teelt gestrooid in de vorm van bijvoorbeeld bloedmeel. Er is nog veel meer over bemesting te vertellen, maar dat kan ik beter in een Achtergrondbrief uitwerken...
|