|
|
|
|
|
Nieuwsbrief nr. 109, oplage 120.000 |
|
|
Uitpuffen!
Hè, hè... de grootste warmte lijkt voorbij, we kunnen vanaf nu ook overdag de tuin in, zonder zuchten, steunen en zweten.
|
» Vakantie
Ik besef, dat nog niet iedereen terug is van vakantie, maar er is zoveel te melden, dat uitstellen van een Nieuwsbrief volgens mij niet meer kan. Ik hoop dat jullie het goed hebben gehad deze zomermaanden, het kan een periode zijn van genieten en onthaasten. Sommigen hebben misschien juist een zware tijd: ziekte, overlijden, onzekerheid, lusteloosheid... het leven lacht niet altijd. Deze Nieuwsbrief kan misschien weer wat perspectief en licht brengen.
Voor hen, die nog op vakantie zijn: geniet nog even lekker en als je vanwege mijn aanbod een bestelling wilt plaatsen, vermeld dan in de notitie, vanaf welke datum je weer thuis hoopt te zijn. Een aardig gedichtje over onthaasten schreef Tanja Helderman, zie de afbeelding.
|
» Wat plant je in september?
Zodra er wat regen gaat vallen kunnen we weer veel gaan planten, in gebieden waar het mag, kan je tevoren flink water geven. Wat is er zoal bij ons binnen gekomen?
|
Aardbeien
Augustus en september waren vroeger de enige maanden, waarin aardbeiplanten werden gepoot. Het sluit aan bij de natuurlijke groeiwijze van deze planten, uiteraard willen wij graag deze planttijd bij jullie aanbevelen. Onlangs hebben we weer een flink sortiment aardbeien binnen gekregen, bekijk de vele rassen maar eens, de foto’s van deze heerlijke vruchten zorgen al voor de nodige verleiding.
Klik hier voor de beschikbare rassen
Of maak kennis met onze leuke aanbiedingpakketten.
|
Najaarsbloeiende Bollen
Deze onbekende groep bollen (de HERFST-bloeiers) kent enkele bekende klanken zoals Herfsttijloos en Saffraankrokus. Deze onbekendheid zorgt voor verrassingen in je tuin, we maken nog dagelijks mee, dat mensen deze beauty’s niet kennen. We hebben deze bollen nu allemaal beschikbaar, wacht niet te lang, want de beste planttijd is september.
Klik hier voor het sortiment
|
Allerlei Lookjes!
In de afgelopen weken kwamen (en in de komende maand komen) heel veel familieleden van de eetbare Allium binnen: Utrechtse Uitjes, Sjalotten, Knoflook, Boslook, Daslook, Oerprei, Herfstplantuitje en Olifantenknoflook. Bekende en onbekende soorten, sommige schaars, sommige overvloedig.
Knoflook plant je vanaf september, maar je hebt de tijd... professionele kwekers planten het liefst in november, zodat er net wat groen groeit voordat de winter zijn (eventuele) intrede doet.
Al de beschikbare knoflookrassen vind je hier
Dan zijn er nog veel meer vorstbestendige ui-achtigen, die we eigenlijk niet genoeg onder je aandacht kunnen brengen. Grote voordelen zijn de gemakkelijke teelt, onbekende smaken en (bij veel soorten) jaarlijks oogst.
Die leuke soorten vind je hier
|
Volop Fruitstruiken en Eetbare Planten op komst
De tuin raakte behoorlijk leeg de laatste weken. Bijkopen in die hitte heb ik even uitgesteld, maar nu gaat weer echt het hek van de dam. Wekelijks zullen er vrachten en vrachtjes planten binnenkomen. Onze verkooptuin wordt weer erg aantrekkelijk de komende tijd, je bent weer van harte welkom, we proberen de tuin zo vaak mogelijk open te stellen. Af en toe doen we een uitstapje naar planten, die niet eetbaar zijn, maar wel super grappig.
Zoals het Broedblad ken je die nog van vroeger? En uiteraard die leuke “Doorgeefplant” die zijn zaadjes door de kamer schiet... De buitenplanten kan je in feite het hele jaar door planten, behalve als de vorst in de grond zit. Onze collectie is altijd in beweging en nooit compleet. Dat maakt het leveren soms een uitdaging, meestal sturen
we in 2 periodes.
Ben je benieuwd geworden? Kijk voor het Fruit hier
Voor de Eetbare Planten hebben we deze link en voor die speciaaltjes kan je hier terecht.
|
» Over bloembollen gesproken...
De collectie VOORJAARS-bloeiende bollen en knollen is ongeveer afgerond. De komende weken druppelen en stromen de soorten binnen, we hebben altijd wel een poosje nodig om al die bollen in kleine porties te verpakken. Een groot deel komt gelukkig verpakt en al binnen. Er is weer veel nieuws te beleven, maar uiteraard hebben we ook enorm veel ingekocht van de jaarlijks populaire toppers. Iets later in het najaar komen de pioenrozen binnen, die moeten goed afgestorven zijn. Ook de
Hippeastrum-variëteiten (kamer-amaryllis) komen wat later, sinds enkele jaren kopen we de grootste en mooiste maten in, vorig jaar viel er een pallet om bij het uitladen, dit jaar zijn we dus extra alert.
Ik daag je uit om een ontdekkingstocht te “lopen” door onze ruim 600 soorten.
Bekijk en ontdek alle voorjaarsbloeiers
|
» Er is nog veel meer te melden...
... maar ik houd mijn kruid nog deels droog voor een volgende brief. Toch wil ik nog een paar dingetjes kwijt.
|
Veel Nieuwigheden
Veel van onze klanten “wonen” bijna in onze website en kennen alle ins en outs. Maar ik kan me ook voorstellen, dat je bijvoorbeeld niet weet, dat we jaarlijks tussen de 400 en 500 nieuwe items toevoegen. Zo’n grote hoeveelheid vind je linksboven in de homepage.
Een handige tool is, dat je die noviteiten ook per maand kan bekijken, bijvoorbeeld in de maand juni, juli en augustus.
|
Wat kan je nog zaaien?
Een terugkerende vraag omdat niet iedereen een handige zaaikalender heeft. Ook in de nazomer en herfst kan je nog genoeg zelf opkweken uit zaad. We maakten per maand overzichtjes wat er nog mogelijk is. De overzichten zijn niet compleet, maar geven wel veel tips.
|
Mechanisch planten
Je moet er maar opkomen... Een echte grondboorspecialist kwam op het lumineuze idee om mooie gaatjes te boren met een Vijzel Spiraal Boor dat op een (accu)boortol past (3/8" bit). Ideaal voor het poten van knollen, bollen of planten!
Omdat onze leverancier een ingrijpende prijsverhoging ging doorvoeren, hebben we zijn gehele recente voorraad opgekocht zodat deze voor de “oude” prijs nog te koop is. Langzaam raken er maten op, wees er snel bij want de prijs gaat ongeveer met 50% omhoog!
Klik hier voor de beschikbare maten
|
Fotowedstrijd
Als laatste een geheugensteuntje van een leuke fotowedstrijd, waaraan je tot 30 september kan meedoen. Ik herhaal even de tekst, die we al eerder plaatsten:
De aanleiding van deze wedstrijd is het TIEN-jarig bestaan van Het Dordts Patriciërshuis. Een woonhuis, dat is omgetoverd tot een prachtig, klein museum. Gelegen aan de mooiste (historische) haven van Dordrecht!
Deze is de trotse eigenaar van 2 mooie bloemenstillevens uit de 18e eeuw van de hand van Cornelis Kuipers. Cornelis stond bekend om zijn “levende stillevens”, er zitten in de details vaak grapjes met dieren en insecten. Toen we aan het brainstormen waren over een goed wedstrijd-idee om het eerste decennium te vieren kwamen we tot een mooie drie-eenheid... Er is namelijk naast de oude meester Cornelis Kuipers al een tijdje een kunstenaar actief, die op een unieke manier
bloemstillevens creëert en fotografeert: Bas Meeuws. (kijk en verwonder je op zijn website) Eind van dit jaar zal Het Dordts Patriciërshuis naast de eigen collectie een grote tentoonstelling organiseren met werk van Bas Meeuws, het zal jullie enorm verbazen en bekoren!
Nu wil het “toeval” dat in dit zelfde Dordrecht een bedrijf is met een enorme tuingeïnspireerde klantenkring: wij dus... Als je naast fanatieke tuinier ook graag foto’s maakt, dan is deze wedstrijd echt iets voor jou. De opdracht is: stel op de een of andere manier een mooie collectie samen van je bloemen en/of groenten en maak daar een fantastische foto van. Het mogen ook meerdere foto’s zijn van hetzelfde object. Jouw unieke verhaal daarbij (op originele manier
op schrift gezet) zal zeker iets toevoegen. Het geheel moet een knipoog zijn naar de 18e eeuwse manier van het schilderen van bloemenstillevens. Zoek dus verbinding met Cornelis Kuipers...
Alle spelregels, de (ere)prijs en verdere info vind je hier: dordtspatriciershuis.nl/zaai/
|
| |
|
|
|