|
|
Onze collectie aardbeien bestaat voor een deel uit zeldzame oude rassen, die slechts mondjesmaat leverbaar zijn. Het kan dus zijn dat de wachttijd lang is. In juli wordt jaarlijks een nieuwe teelt door onze kweker opgepot, welke in augustus-september wordt geleverd. In april-mei kunnen we een deel van dit sortiment aanvullen. Houdt u wel rekening met portokosten voor eventuele naleveringen?
(1852) Van onze huiskweker Leen van de Nadort kregen we dit oude ras, een behulpzame bezoeker van onze site hielp ons verder aan details: bedankt Staf Elst.
De kweker van dit ras is John Salter (1798-1874) een Engelse bloementeler en ontdekker van nieuwe chrysantenrassen. Na een verblijf in het Versailles van Frankrijk vestigde hij zich in Hammersmith bij Londen . Hij krijgt interesse in aardbeien en ontwikkelde al heel snel enkele nieuwe rassen van weinig betekenis. Tot hij in 1852 het ras ‘Jucunda’ ontwikkelde, een aardbei van wereldklasse. De smaak is typerend voor een historische aardbei: aromatisch en zachtzoet, vrij klein van formaat, maar met een enorme productiviteit en te telen op elke soort grond. Daarom werd dit ras na 1945 tot ongeveer 1965 veel geteeld op zandgronden in de regio Zundert (het zuiden van Noord-Brabant) en Hoogstraten (de Belgische Noorderkempen) waar de zandgrond niet voor alle aardbeiteelten geschikt is. De Belgische kweker Elst (vader van Staf) was de eerste pionier in dat gebied, die van het kweken van aardbeien zijn beroep maakte. Jucunda wordt al heel snel een internationaal commerciële aardbei, bijzonder geschikt voor “inpulpen”, diepvriezen en voor confituurbereidingen (jam). Het ras kon zich meer dan 100 jaar handhaven, maar werd verdrongen door de ‘Senga Sengana’, die zelf weer werd verdrongen door de komst van ‘Gorella’, die rond 1980 door ‘Elsanta’ werd vervangen. Gelukkig hebben we al deze oude rassen kunnen bewaren voor de ondergang, want voor een hobbyist geldt niet alleen opbrengst, maar ook unieke smaak en... het verhaal! Voor de naam liet John Salter zich misschien beïnvloeden door de Mona Lisa die hij tijdens zijn verblijf in Versailles had gezien in het Louvre in Parijs. Mona Lisa is in het Frans: La Joconde en “Jucunda” in het Latijn. Geef ‘Jucunda’ een goede drainage, een zeer natte zomer geeft (zoals bij alle oude rassen) problemen in de vorm van “snotterigheid”.
Leveringsmaandenaugustus t/m oktober
|