Vreeken´s Zaden
 
  Nieuwsbrief nr. 139, oplage 120.000  
 

Spiksplinternieuw Jaar

Alles wordt nu anders!? Tja... dat zou mooi zijn. Gelukkig hebben we de mogelijkheid om de wereld een beetje mooier te maken in onze directe omgeving, elke druppel helpt!


» Lange leve de seizoenen

Een nieuw jaar en opnieuw lengende dagen zijn goed voor ons. Wij hopen en wensen voor jullie een goed nieuwjaar: 2025 toe! Wat is het fijn om weer uit te kijken naar de eerste dag, dat je in de tuin of op je (of een) terras kan zitten met bloeiende bomen (hatsjie!), bloembollen die hun beloftes waarmaken en het eerste gezoem van de hommelkoningin...

Voorlopig zitten we nog even in de winter, zelfs wat sneeuw deze week, maar de komende dagen wordt het weer droog. Af en toe lekker wandelen en wat klussen in de tuin. In het vervolg van deze Nieuwsbrief kan je lezen wat je allemaal al kan doen om het voorjaar naar je toe te trekken.


» De 2x “B”


Bescherming

Bij de eerste nachtvorsten merk je: het kan nog in Nederland en België! De (sub)tropische planten zoals Bougainvillea, Brugmansia, de steeds populairder wordende Mandevilla, Abutilon, Lantana etc. moet je nu op zijn minst dichtbij je huis zetten met een paar laagjes klimaatdoek erover. Oleanders en Olijfboompjes kunnen wel wat hebben, maar bij strengere vorst overdag kan je ze toch beter ook even inpakken. Ik kom nog uit de tijd dat alle Vijgenstruiken bij de kwekers waren doodgevroren, maar zo’n vorst is inmiddels zeldzaam. Zelf heb ik mijn knollen van de Caladium binnengehaald met pot en al. Ze staan op een iets verwarmde ruimte. Mijn Dahliaknollen staan zo diep, die bevriezen haast nooit. Zelfs de Taroknollen (Colocasia esculanta) staan al jaren in de winter buiten, ze bevriezen en verrotten dan gedeeltelijk maar er zijn altijd weer delen langs de rand van de knol die weer uitlopen.

Ook heb ik al jaren een prachtige Kamerlinde (Sparmannia) buiten staan, die staat nu keurig in een wintertentje (zie foto hierbij) en zal het zeker weer halen!

We bieden enkele nuttige materialen om je gewassen te beschermen: 

Bekijk en bestel onze beschermingsmaterialen


Bemesting

De winterperiode is de beste tijd om langzaamwerkende mest en bodemverbetering over je tuin te strooien. Wat je erin stopt haal je in genot en opbrengst eruit en omgekeerd: wat je er uithaalt en opeet, moet ook weer aangevuld worden. Ik noem enkele langzame mesten:

  • Onze Biologische Tuinaarde heeft zo’n hoog organisch gehalte, dat deze ook terecht compost genoemd wordt.
  • Een fijne mest, die vol mineralen zit, maar ook je grond verluchtigt en als mulch tegen verdamping gebruikt kan worden is Basaltlava in korrelvorm ook wel Oergesteente genoemd.
  • Bentoniet is ideaal voor lichtere gronden en bevat ook veel mineralen (sporenelementen)
  • Kalk is bijna altijd goed voor de tuin, het helpt tegen verzuring en maakt vette klei wat lichter. Gebruik kalk het liefst in combinatie met humusaanvullende mest zoals Compost, Wormenmest of Guano. We verkopen Kalk (element Ca, niet te verwarren met Kali = K) in verschillende vormen: Dolokal, Zeeschelpenkalk en Zeewierkalk 
  • Wormenmest is eigenlijk een soort edele compost, mooi fijn en boordevol organische stof!
  • Aluin strooi je bij planten in je tuin, die beter floreren bij wat zuurdere grond. Het wordt bijvoorbeeld gebruikt om Hortensia’s blauw te houden of te krijgen. Ook heel goed bij Heideplanten, Coniferen en veel bladhoudende struiken zoals de Skimmia.

» Klussen bij Vreeken

Als alles volgens plan verloopt, dan wordt het transparante dak in onze verkooptuin aanstaande zaterdag weer geplaatst zodat jullie ook in de winter droog kunnen shoppen als je bij ons buiten bent.

Wie onze winkel kent, weet dat we ook een mooie verkoopruimte op de eerste verdieping hebben, deze wordt door ons de Bollentoren genoemd omdat het merendeel van onze Bloembollen daar altijd wordt uitgestald. Inmiddels overigens ook aangevuld met zaaihulpmiddelen en kwaliteitsgereedschap.

Welnu, boven het plafond van die Bollentoren is mijn grote dakterras en die begon enkele jaren geleden te lekken. Na diverse reparaties is dit euvel zeer degelijk verholpen (30K verder) en kunnen we nu de vervolgschade in de Bollentoren aanpakken. De eerstkomende 2 weken is die ruimte dus gesloten, we gaan er weer een puike verdieping van maken! Een geluk bij een ongeluk: de verzekering dekt vervolgschade voor een groot deel.


» Bollen en Knollen eruit en erin!

Laten we beginnen met de soorten die nu op mogen gaan. We hebben er 2 mooie uitverkoopaanbiedingen van gemaakt.

Deze mogen op:


Amaryllisbollen

Allereerst onze prachtige, grote Amaryllisbollen voor de kamerteelt! We moeten daar altijd veel van kopen om die fantastische kwaliteit te kunnen bemachtigen. Daar houden we vaak iets van over en de laatste bollen mogen voor een zacht prijsje weg! Klik hier voor deze mooie aanbieding

Bekijk en bestel onze Amaryllisbollen


Lookjes

Dan hebben we nog een kleine voorraad Lookjes: Knoflook, Daslook, Okinawa Sjalotjes, Muisjeslook, Roze Look, Siberische Look, Franse Grijze Sjalotten, Italiaanse Wilde Uitjes en Indianen-Uitjes. Deze winterharde Lookjes zijn nog in goede conditie en kunnen de komende tijd goed geplant worden. Kom je niet direct aan planten toe, vul dan een kistje met aarde en plant de bolletjes dicht bij elkaar, zet ze buiten, dan kunnen ze alvast wortelen en iets groeien! De aanbieding van de laatste Lookjes vind je hier:

Bekijk en bestel onze Lookjes


Deze komen net binnen:


Eetbare knollen

Er komen momenteel al veel eetbare knollen binnen voor dit nieuwe jaar! Binnenkort druppelen ook de pootaardappels binnen, maar daarover later... De bijzondere knollen die je al bestellen kan (en sommige ervan ook gewoon in de winter planten kan) vind je hier:

Bekijk en bestel deze eetbare knollen


Zomerbloeiende Bollen en Knollen

Ook op bollengebied is er bij ons al iets moois te beleven. We hebben al 81 van de ruim 600 soorten beschikbaar. Soms is het wijs om niet te lang te wachten met bestellen omdat sommige soorten beperkt beschikbaar zijn. Neem een kijkje bij deze nieuwkomers.

Bekijk en bestel onze Zomerbloeiende Bollen


» Onze grootste missie is uiteraard: ZADEN

We blijven ons best doen om jullie te voorzien van nieuwe, zeldzame, historische of bloedmooie soorten. Het afgelopen jaar is het gelukt om 68 nieuwe soorten in zaadvorm toe te voegen...


Aubergine, Paprika en Peper

Over zaden gesproken, in januari kan je al volop starten met het zaaien van de 3 bekende vruchtgroenten.

Bekijk en bestel onze beschikbare Aubergine

Bekijk en bestel onze beschikbare Paprika

Bekijk en bestel onze beschikbare Peper


Zaaihulpmiddelen

Deze vruchtgroenten houden van een hoge kiemtemperatuur (25-30EC), je kan je zaaibakje plaatselijk verwarmen met een verwarmingsmatje.

We verkopen ook zaaikasjes met ingebouwde verwarming. Na kieming mag het wat afkoelen en mogen de plantje zeer licht gezet worden of onder een speciale LED-lamp.

Je vindt al onze hulpmiddelen hier


» Wist je dat...


... Lathyrus ook al vroeg gezaaid kan worden?

Je vindt alle informatie hierover in de vorige Nieuwsbrief, inmiddels zijn er weer veel mooie kleuren bijgekomen!


... Je de hele winter zeer gezonde kiemgroenten en microgroenten kan kweken?

Een leuk klusje, dat eigenlijk altijd lukt. Wij bieden je dan ook veel hulpmaterialen aan. Ons sortiment zal de komende tijd alleen maar toenemen, houd het maar in de gaten! Maar voor nu: lekker beginnen en verrijk je salade met zelfgekweekte “vitaminebommen”...

Zie hier alle soorten


» Even in de schijnwerper: Kliswortel!

Ik moest als tiener bij de apotheek een flesje “kliswortel op brandewijn” kopen voor mijn oma. Zij gebruikte dit om haar hoofd mee te masseren tegen haaruitval. Het werd getapt uit een prachtige fles met alcohol en daarin drijvende lange wortels van de klis (of klit). Dat dit middel uit de ietwat magische signatuursleer kwam en eigenlijk op die manier niet werkte... wisten we niet.

Deze prachtige plant groeit bij ons in het wild, je kent vast wel de bekende rijpe bloembodems die aan je kleren blijven klitten, wij gooiden als kind die klitten naar elkaar. Achteraf best link, want ze zijn gevaarlijk voor huid en ogen... In de vacht van dieren blijven deze hangen en zodoende wordt de plant over grote afstand verspreid. Maar het dier heeft er veel last van.

In Japan (Gobo), China (Niubang), Taiwan en Korea (Ueong) gaat men wat serieuzer met deze plant om en laat deze na het zaaien enkele maanden groeien om vervolgens de jonge wortels te oogsten, deze smaken zacht, zoet, iets pittig en zijn heerlijk in salades. Je kan ze ook koken of bakken, er staan heel veel toepassingen op internet. Behalve de niet-aantoonbare werking tegen haaruitval heeft Kliswortel wel veel bewezen geneeskrachtige werkingen, ik noem er enkele: bloedzuiverend, bacterie-onderdrukkend en goed voor de huid. Je vindt veel meer op o.a. deze site.

Wij bieden speciale rassen aan, die een goede kwaliteit wortels vormen, je vindt het zaad hier

Bekijk en bestel de Kliswortel

 


» Het oor te luisteren bij ons Tuinteam

Eigenlijk kan je de hele winter vorstbestendige planten, struiken en boompjes planten, als de vorst maar niet in de grond zit. Ons tuinteam heeft dan ook werk genoeg omdat veel klanten deze kennis hebben.

Door grote inkoop lichten we enkele soorten eruit om jullie enthousiast te maken:


De Appel-lijsterbes ‘Burka’

Deze mooie kruising tussen de Appelbes en Lijsterbes heeft geresulteerd in een aantrekkelijk boompje met heerlijke bessen! 1 boompje staat al garant voor een goede vruchtzetting, heel populair in het Voedselbos. Je vindt deze hier.

Bekijk en bestel de Appel-lijsterbes ‘Burka’

 


Blauwe Bessen

Blauwe Bessen zijn zeer gezond en reuze lekker. De beste en lekkerste oogst je rijp van eigen tuin, zorg wel voor zeer humeuze grond, eventueel zuurder maken met wat (hiervoor al genoemde) Aluin.

Je vindt onze beschikbare rassen hier


Gojibes

Deze dwergvorm van de Gojibes is een doorbraak in de kwekerij! De meeste Gojibessen groeien wild uit (ook leuk) en hebben dus veel ruimte nodig, deze ‘Little Goji’ wordt maar 80 cm hoog en is zelfs geschikt voor de teelt in grote potten. Veel meer info over deze plant vind je hier.

Bekijk en bestel de ‘Little Goji’



 
 
facebook