Heerlijke tijd…
Wat voor zomer het ook was (en ik hoor wisselende teeltberichten), als september aanbreekt krijg ik altijd zo'n speciaal "afgerijpt" gevoel. Zeker als we gezegend gaan worden met lekker zonnig weer. Vorig jaar hadden we half september nog 25°C! Hoe meer de nachten afkoelen, hoe meer kans op mist, de ochtendzon die de mist wegbrandt is telkens weer een zich vernieuwend schouwspel. September herinnert me ook aan mijn jeugdige druivenplukavonturen in Frankrijk: jarenlang heb ik in de Champagnestreek (Cramant) in voornamelijk grand-cru wijngaarden mijn rug gefolterd: "Pannier!" (et "Boire un petit coup, c'est agreable...")

Lezing Lieve Adriaensens dinsdag 21 september 2010
Voordat ik het vergeet: Lieve (de Belgische kweker van Silene) geeft een lezing over eenjarigen in Villa Augustus, Dordrecht. Kijk op hun site, er zijn nog enkele plaatsen. Het arrangement: 1) bezoekje Vreeken's Zaden, 2) diner Villa Augustus -met mooie tuinen- en 3) daarna een lezing moet je toch wel aanspreken! Zo maar een ideetje hoor, geen bestaand arrangement. Ik ken Lieve al jaren als een zeer goede collega, ze vertelt aanstekelijk, heeft veel kennis over (vooral) eenjarige planten.

Mislukkingen
Kennelijk (getuige de soms verbaasde reacties) zijn we één van de weinige bedrijven, die u vriendelijk vragen om de mislukte teeltresultaten aan ons te melden. We leren er van, kunnen onze kwaliteit wellicht aanpassen en vinden het een uitdaging (nu eens niet eufemistisch bedoeld) om iedereen goed spul te leveren. Uiteraard zijn verslagen van gelukte teelten en resultaten ook van harte welkom! Veel klanten sturen foto's, smaakomschrijvingen en andere interessante bevindingen naar ons op, zeer welkom als informatie op onze site!

Bollentijd
De laatste weken gaan nu in voor de herfstbloeiende bollen: herfsttijloos, herfstbloeiende krokussen (zoals de bekende saffraankrokus) en de felgele Sternbergia. De bollenverpakking van alle voorjaarsbloeiers kleuren bij ons de rekken weer bont! Nog niet alles is binnen, maar half september hopen we startklaar te zijn. Kijk eens rustig op de site in het hoofdstuk: Bloembollen & Knollen Voorjaarsbloeiend. Uiteraard is er ook weer veel nieuws te beleven op bollengebied. Ik licht er een paar uit: 4 aardige bollenpakketten, die in deze combinatie op de Keukenhof hebben gestaan en een verrassend nonchalant effect geven. De namen zijn lekker Hollands: 'Jaap', 'Jan', 'Joop' en 'Jos'.

Veel nieuwe tulpen, ik laat de plaatjes zien van: 'Baby Blue', 'Flaming Springgreen', 'Praestans Shogun' en het wilde tulpje 'Alba Coerulea Oculata'.

En tenslotte nog een kwartetje van ware schoonheden: Narcisje 'New Baby', Iris 'Silver Beauty', Zwarte Zeelelie (Lilium ciliatum) en het Eeuwige Sneeuwdruifje (Muscari Mount Hood).

Knoflook
Uit verschillende bronnen kopen we jaarlijks een flinke partij knoflook. Een belangrijke partner voor ons is kwekerij De Eemlook, kijk eens op hun leuke site, ook voor veel foto's van de opkweek: www.knoflooksite.nl. Half september hopen we alle knoflook binnen te hebben, bestel op tijd, want veel soorten zijn slechts beperkt voorradig. Voor ieder die het nog niet weet: knoflook plant je in het najaar. Zorg voor verhoogde plantenbedden, die ruim bemest zijn met compost en dek het geheel af (mag ook in het voorjaar) met gemaaid gras, hooi of fijn stro tegen uitdrogen. Tijdens droge perioden dagelijks water geven voor een goede groei

Herfst-en Wintertips
Voor wie nog een beetje kweken wil, kan op onze site kijken wat er in september nog te zaaien is aan eetbare gewassen. Siergewassen kweken in deze periode? Dat kan (naast de bollen natuurlijk) met veel soorten meerjarige planten, die een koudeperiode nodig hebben om te ontkiemen. Je zaait ze in oktober buiten op een zaaibedje en ze ontkiemen in het voorjaar, zodra de grond goed warm wordt. Vanaf het moment, dat onze site "in de lucht gaat", kan je ook de zaaimethode per soort zien.

Vernieuwde internetsite
Ik kondig de vernieuwing al een tijdje aan... omdat we alleen het najaar hebben om hierover na te denken, duurt het toch langer dan we zouden willen. Maar aanstaande oktober gaat het toch zeker lukken! Naast een opfrisser qua vormgeving ook veel nieuwe mogelijkheden: teeltmethode, bestelhistorie, duidelijke vermelding van de portokosten etc. Klik hier om alvast een voorproefje te krijgen hoe de site er uit gaat zien.

De hele winter binnen kweken
Sinds we van Garland de handige Grow Light Garden. hebben, kan je op elk plekje in huis verse slablaadjes, koriander, basilicum, bietjeskiem en ander jong gebladerte kweken. Ook de groeilamp geeft wat extra mogelijkheden tijdens de donkere maanden. Beide producten hopen we vanaf oktober in huis te hebben.

Vorstbescherming
Voor buiten is het wijs om in oktober-november alle vorstgevoelige planten op te potten en paraat te houden voor transport naar een vorstvrije ruimte. Een simpel plateautje met wielen is een handig hulpmiddel. Bij aankondiging van nachtvorst mogen de planten op transport. Vaak is het wijs om ze overdag nog lekker buiten te zetten. Als het overdag maar een paar gaden boven 0 is, kan je de planten net zo goed in de vorstvrije ruimte (bijvoorbeeld een schuur) houden. Licht is niet van groot belang, het is toch koud, de plant is in rust. Planten, die een graadje vorst kunnen verdragen kan je inpakken met acryldoek. Een paar stokken rondom de plant om iets afstand te houden is wel wijs, vergeet de bovenkant niet dicht te maken (net als het verbinden van een vinger...) Een extra hulp tegen bevriezing in kas of schuur is (naast uiteraard zo goed mogelijke isolatie) ons sortiment kacheltjes, volgens oud en degelijk Engels ontwerp, zeer zuinig op paraffine (blanke lampenolie). In een kasje helpt het ook om een tunneltje op te zetten en aldaar grondkabel in te graven. Uiteraard heb je dan wel stroom nodig in je kasje.

Plannen
Ik heb dit jaar voor het eerst serieus nagedacht over verhuizen. We hebben wat te koop staande boerderijen in de omgeving verkend, maar niets geschikts gevonden. Mijn neef, die makelaar is, (Makelaar Wim) zoekt ook rustig naar iets goeds voor me. Wees niet bang: we zijn niet zomaar verdwenen, het moet wel echt heel geschikt zijn en niet te ver uit de buurt, mijn medewerkers wil ik uiteraard behouden! Voor wie mee wil zoeken, mijn wensen zijn ongeveer 1000 m² overdekt en 1000 m² tuin en parkeerruimte, maar niet te duur hoor, ik ga niet krom liggen om de hypotheek te betalen... Ondertussen ga ik gewoon door met het verbeteren van ons gezellige oude pand aan de Voorstraat. Eind december-begin januari (of eerder als het lukt) trekken we een mooie ruimte op de 1e verdieping bij de winkel. In het voorste deel van de winkel komt een trap ernaartoe. Het wordt een ruimte voor de bollen en het gereedschap. Ik heb een gemengd gevoel van opwinding en tegenzin... Ook de schuur (ja, die van dat nieuwe dak) krijgt een verdere verbetering: meer ruimte door een buitentrap, een grotere koelcel etc. Mijn droom is nog, als de verhuizing niet doorgaat, om de rest van de winkel op te knappen: de muren stuccen, zachtboard plafond eruit (foeilelijk!) en de balken in het zicht brengen (met gipsplaat ertussen) en nieuwe verlichting, weg met die lelijke halogeen aan draadjes. Ideeën en meedenken stel ik zeer op prijs.

Recept van de maand
Ik weet, dat er velen onder jullie zijn, die de culinaire kunst bedrijven. Zelf kom ik er te weinig aan toe, maar mijn vrouw en dochter zijn momenteel graag te porren voor een bijzonder recept. (Sorry: traditionele rolverdeling…) Het lijkt me een leuk idee om op onze vernieuwde site een “Recept ven de Maand” te publiceren. Jullie moeten dus aan de slag!

De voorwaarden zijn:
  1. verwerk minstens 2 van onze producten
  2. maak een duidelijke ingrediëntenlijst en indicatie voor hoeveel personen het gerecht is
  3. maak een foto van het gerecht, eventueel van tussenfases, heel leuk is een foto van de verwerkte groenten, zoals ze in jouw tuin staan
  4. geef zo mogelijk aan, als er vlees of vis in voorkomt, wat de vegetarische alternatieven zijn

Wij beoordelen de recepten en kiezen per maand een geschikte uit, die dan op onze site verschijnt, compleet met jouw naam er bij. De beloning: een kadobon van € 10,00. Zo maken we met elkaar een vernieuwd “Dordrecht Kookboek”, een leuk idee om ooit uit te geven!

De persoonlijke noot
Er is niet veel nieuws te melden, ik ben niet eens op vakantie geweest. Dat zal er wel niet van komen nu er wat dure verbouwingen aankomen. Keuzes maken, voor alles is een tijd! Mijn vrouw heeft nog steeds last van knokkelkoorts, jammer want ze popelt om weer aan de slag te gaan. Dat is ook een reden om niet weg te gaan. Voor verre tochten moet je wel energie hebben. We hebben nu wat meer tijd voor meutige fietstochtjes en cultuur, dat is weer het voordeel! Het afgelopen weekend was het BIES! Theaterfestival in Dordrecht, een jaarlijkse openluchthappening met origineel toneel in (uiteraard) de Biesbosch, een prachtig natuurgebied in het oosten en westen van het Eiland van Dordrecht. Voor 2011 aanbevolen!

Helemaal nieuw en veelbelovend is het Bach Festival Dordrecht van 17-26 september. Even een knipje uit de folder: “Gedurende 10 dagen wordt muziek van Johann Sebastian Bach uitgevoerd, alsook muziek die door zijn werk is geïnspireerd. Op het programma staan meer dan 120 concerten en andere activiteiten voor jong en oud, variërend van uitvoeringen door toonaangevende ensembles en solisten van wereldfaam tot optredens in huiskamers en op straat, filmvoorstellingen, lezingen, kindermiddagen, een Cantatedag, de Internationale Orgelacademie en een aantal masterclasses. Veel concerten in de historische binnenstad zijn gratis toegankelijk.” Niet te missen dus!

In oktober en november is mijn lezingenseizoen, kijk op de homepage (naar beneden scrollen) naar de plaatsen waar ik zal "optreden"... Ik sluit maar weer af, bedankt voor het lezen, en opnieuw: veel vreugde, redenen tot vreugde en vreugdevolle momenten gewenst! Leuk woord "vreugde"... voer voor etymologen.



 
Heerlijke tijd...
Wat voor zomer het ook was (en ik hoor wisselende teeltberichten), als september aanbreekt krijg ik altijd zo'n speciaal "afgerijpt" gevoel.

Lezing Lieve Adriaensens
Voordat ik het vergeet: Lieve (de Belgische kweker van Silene) geeft een lezing over eenjarigen in Villa Augustus, Dordrecht.

Mislukkingen
Kennelijk (getuige de soms verbaasde reacties) zijn we één van de weinige bedrijven, die u vriendelijk vragen om de mislukte teeltresultaten aan ons te melden.

Bollentijd
De laatste weken gaan nu in voor de herfstbloeiende bollen: herfsttijloos, herfstbloeiende krokussen (zoals de bekende saffraankrokus) en de felgele Sternbergia.

Knoflook
Uit verschillende bronnen kopen we jaarlijks een flinke partij knoflook.

Herfst-en Wintertips
Voor wie nog een beetje kweken wil, kan op onze site kijken wat er in september nog te zaaien is aan eetbare gewassen.

Vernieuwde internetsite
Ik kondig de vernieuwing al een tijdje aan... omdat we alleen het najaar hebben om hierover na te denken, duurt het toch langer dan we zouden willen.

De hele winter binnen kweken
Sinds we van Garland de handige Grow Light Garden hebben, kan je op elk plekje in huis verse slablaadjes, koriander, basilicum, bietjeskiem en ander jong gebladerte kweken.

Vorstbescherming
Voor buiten is het wijs om in oktober-november alle vorstgevoelige planten op te potten en paraat te houden voor transport naar een vorstvrije ruimte.

Plannen
Ik heb dit jaar voor het eerst serieus nagedacht over verhuizen.

Recept van de maand
Ik weet, dat er velen onder jullie zijn, die de culinaire kunst bedrijven.

De persoonlijke noot
Er is niet veel nieuws te melden, ik ben niet eens op vakantie geweest.

 
d>

2 bovenaanzichten, dan weet je een beetje hoe het in elkaar zit. De foto is gemaakt in juni, vanaf een klein inpandig dakterras dat aan mijn huiskamer grenst.


   

Na de bloei houden die fantastische Rudbeckia's hun bloemharten de hele winter in stand. Zo'n aantrekkelijke skyline is bijna jaarrond genot! Op de 3e foto weer het Labradorviooltje als onderbegroeiing.


   
   

De grote, vierkante bak met rode Pruikenboom en Karamozijnbes is mooi uitgegroeid. In het voorjaar is deze bak prachtig gevuld met boshyacinten, waarna de Houttuynia de onderbegroeiing overneemt. Een aan te bevelen opvolging! Het enige nadeel van de Houttuynia is de zurige lucht, die er vanaf komt als je er tussen aan het scharrelen bent... De Karamozijnbes heeft even wat watergebrek gehad (hoe kan het deze zomer...) en heeft dus een vroege herfstkleur. Ook mooi. Aansluitend de nu prachtig uitgegroeide bak met Miscanthus en een aardige bonsai (Ficus), die 's winters bij me binnen staat. De Hosta houdt het best lang vol hè? Ik pluk er regelmatig wat slechte bladeren uit en hij blijft groeien. Links van de Miscanthus staat Zeekool (Crambe maritima) en daarachter een roodbloeiende Salvia, ik denk de rutilans (Meloensalie). De laatste 2 foto's tonen een aspect waar ik me voortdurend van bewust ben: mooie, afwisselende bladvorm en bladkleur. Mijn vrouw klaagt wel eens: “zet eens wat meer bloei in de bakken”, dat doe ik dan ook wel, maar ik geniet zelf al van al die bladsoorten!


   

Af en toe moet er eens een plant in het hospitaal. Een betere plaats dan op mijn eigen daktuin, wie zal die vinden? Deze 2 olijfboompjes hadden een flinke kruin, maar waren (als overblijvertjes van een grote partij) wat kaal geworden vanaf de stam. De simpelste maatregel is dan: gewoon knotten = terugknippen tot aan de stam. En ja hoor, mede geholpen door een verpotbeurt en mijn trouwe Gardena druppelsysteem, gingen beide boompjes weer bruisend in de levensstand! Ik snoei de grootste uitlopers af en toe terug. Enkele toevallig ontkiemende meelifters (links de Nicandra physolades of Zegekruid en rechts een Verbascum) laat ik vol mededogen in leven.


   

Vergelijk de Eucalyptus op deze foto nu eens met een van eerste foto's... Wat een groeikracht. Maar de aandacht wil ik even richten op de Pepino's in de bak vooraan. Zie ze eens lekker groeien en... vrucht dragen. Dat wordt smullen, want we verkopen de gestekte nakomelingen van een goed zoete variëteit. De planten kunnen in de winter gewoon naar binnen, af en toe snoeien, een keertje de luis eraf spoelen en in mei weer naar buiten. De planten in deze bak hebben we ook op deze manier overwinterd om eens te zien hoe het gaat.


   

Zowaar komt er wat bloei in de bakken, mijn vrouw blij, iedereen blij! Op de eerste foto zie je al hier en daar een Dahlia tot bloei komen. Ik heb ze extreem laat geplant, want tja, de traditie is om met moederdag de daktuin weer helemaal klaar te hebben. Een spontaan opgekomen lila Verbena rigida (IJzerhard) laat ik natuurlijk staan. In het midden de trouwe Heemst (Althaea officinalis) en voor de bonte Cotynus de paarsbladige Salie (Salvia officinalis 'Purpurea'). De minipaprikaatjes hebben denkelijk te veel regen op de kop gehad. Ze groeien niet goed, maar dragen wel wat vruchtjes. Daarachter is de blauwe bergbasilicum geëxplodeerd en geurt en bloeit tot vreugde van mens en insect! Dan volgt de trots van de tuin, de al eerder genoemde Hibiscus moscheutos... wat een bloemen, nog prima te eten ook! Het blad van gladiolen is goed te herkennen, er zit al volop knop in. De bontpaarse Salie (Salvia officinalis 'Variegata') heeft nu weer groeikansen, want heeft even schuilgegaan onder de enorm grote planten aardbeispinazie. Van de vijg oogst en eet ik regelmatig friszoete vruchten, soms zijn de mieren me voor. Zie je de fantastische kerstomaat? Ze heeft goed gedragen en wordt nu langzaam gekild door de aardappelziekte.


   

Ja, we hebben de tijd altijd bij ons, het carillon houdt ons trouw op de hoogte van de voorbijgegleden kwartieren. Op de eerste foto zie je boven mijn net teruggeknipte bloembakken, die inmiddels weer prachtig in de knop zitten. Het gaat natuurlijk om die geweldige Hibiscus.


   

Een enorme knop van een Dahlia wiens naambordje verdwenen is, nog een verrassing dus. De Magnolia zat stiekem in de zomer te bloeien, de camera heeft de nakomers nog net kunnen vastleggen. De derde foto toont Dahlia 'Black Touch', de split aan het eind van de lintbloemen begint nu te komen.


   

Het prachtige blad van de jaarlijks terugkerende Voodoo-lelie verschijnt na de bloei (zoals eerder genoemd). Je snapt, dat ik deze plant koester! Aan het eind van de getijgerde stengel zie je het grote ingewikkeld samengestelde blad: 1 blad per stengel! Ook hier ontkiemen weer verrassende plantjes aan de basis: links een paar plantjes Isotoma (vroeger Laurentia genoemd) en rechts weer een Verbascum blattaria. Het plantje in het roodstenen potje is jeugdsentiment: een niet dood te krijgen witte Poederkwast (Haemanthus albiflos). 's Winters houd ik hem droog en koel (zeer spaarzaam water) en in de zomer, zodra de knop komt, mag de plant in de verwenfase.


   
 

De creatieve schutting is, zoals je ziet, begroeit met lablabbonen, die prachtige bloeitrosjes krijgen. Elk bloemetje is een fris, naar boontje smakende lekkernij, die in de culinaire wereld (door Koppert Cress bijvoorbeeld) worden verkocht onder de naam “Bean Blossom”. In het centrum van de bak staat de enorme Boomtomaat, ze bloeien goed maar zetten nog geen vrucht. Volgend jaar wellicht, de plant is (met bescherming) goed te overwinteren. De donkerrode Dahlia's op de detailfoto is van het ras 'Arabian Night', de cactusbloemige daar rechts van is 'Nuit d'Été'. Op de laatste foto staan weer verrassende zaailingen: een jaarlijks terugkerende Ricinus (Wonderboom) en links ervan het smalle blad van een nu prachtig bloeiende Verbena bonariensis.


   
   

Je blijft fotograferen... ter afsluiting een paar fraaie detail- en semimacro-plaatjes.


  www.vreeken.nl