|
Welkom thuis!
Behalve voor hen, die hun laptop meenemen op vakantie, betekent dit lezen van onze Nieuwsbrief, dat u weer (lekker?) thuis bent. Een relaxte lees-nieuwsbrief, ga er lekker bij zitten, kopje thee, koffie of al aan de wijn...? Klik op een foto om een vergroting te bekijken. |
» Tuinieren op hoogte.
Het aanleggen en onderhouden van een daktuin is een leuk avontuur, dat ik al jaren
beleef! Ik wil jullie nu eens een keer meenemen op excursie en mijn bevindingen
delen.
Ervaringen, die ook opgaan voor de verhoogde planten- bedden en in veel
gevallen ook voor de tuin. Onze daktuin is op de 2e verdieping en grenst aan een
soort reserve-woonruimte, die wisselende bestemmingen heeft. Veel plezier met
deze rondleiding en... reacties zijn welkom!
|
|
Toen ik de daktuin begon (een jaar of 6 geleden), heb ik op Marktplaats bankiraitegels
gekocht. Duurzaam en fraai. Dit jaar was het hoog tijd voor een
schoonmaakbeurt. Dat ging uitstekend met de veel verfoeide, maar soms oh zo
praktische hogedrukreiniger. Geen geglij meer dit jaar en een proper begin van het
jaar 2011! Op de foto: onze medewerkster Floortje, die naast haar baan bij ons ook
hovenier is. De bloembakken, die ik heb gebruikt worden veel door de gemeente
gebruikt en koop ik bij www.boerplay.com kijk bij “products”, klik op “street-furniture”
en vink “flower box” aan, vervolgens op “display result”. Het zijn zeer grote bakken
(niet goedkoop hoor), zoals je op de volgende foto's wel zult zien, ze zijn gemaakt
van “onverwoestbaar” met glasvezel versterkt kunststof en door de leigrijze kleur
lijken ze gemaakt van natuursteen. Uiteraard zijn ze laag van gewicht, wat voor een
dak wel nuttig is...
|
Overzichtsfoto, begin juni genomen. Vooraan heb ik minipaprikaatjes geplant in een
roodstenen pot. In de bak erachter zie je van rechts naar links (van voor naar
achter): blauwe bergbasilicum, de reuzenbloemige Hibiscus moscheutos (in latere
foto's zal je het resultaat kunnen bewonderen), daarachter zijn de lage planten
minder goed te herkennen. Je ziet nog net de pas uitgelopen vijg en daarachter (in
de grote vierkante bak) de enorm uitgegroeide Rhus (fluweelboom).
|
Een kijkje de andere kant op. We zitten nog lang niet “vrij”, maar de planten zijn flink
in de groei. Vooraan staat de Acer palmatum 'Atropurpureum' (Rode Esdoorn) op
zijn mooist. Later worden de blaadjes wat minder intensief rood en (ondanks de
beschutte plek) komen er toch bruine randjes aan de bladranden. Geen probleem
hoor, hij heeft zijn sierstempel al gedrukt! In de 2e bak staat een hoge magnolia, die
jaarlijks in het voorjaar zeer rijk bloeit, volgend jaar zal ik daar wel een foto van
nemen... Daarvórdt die zadengroep. Eind december stop ik meestal (noodgedwongen door tijdgebrek) met het toevoegen van veel soorten.
|
|
|
» Kan je nog iets zaaien?
In september en oktober is er zelfs op zaaigebied nog wat te beleven. Ik zet even wat ideeën op een rijtje:
- In de vollegrond is het nu tijd om koukiemers te zaaien. Dit zijn zaden, die een korte of langere koudeperiode nodig hebben om te ontkiemen. Ze kunnen in bakken of zaaibedjes buiten overwinteren en kiemen in het voorjaar. Een bekende groente is bijvoorbeeld de knolkervel, Roomse kervel is een bekend kruid, verder zijn er vele meerjarige planten, die voor de winter gezaaid worden. Een aardige site hierover is (Engelstalig): www.alchemy-works.com
- Onder bescherming (glas of folie) kan nog veel gezaaid worden. Wat te denken van veldsla, spinazie, pittige koolsalade (Saladini), snij- of pluksla, rucola, barbarakruid, winterpostelein, kervel, koriander, dille en nog meer snelgroeiende bladgewassen.
Vaak lukt de overwintering van sluit- en bloemkool (weeuwenteelt) ook prima. Veel sterke eenjarigen (in het Engels heet deze groep kernachtig "hardy annuals") kunnen nu onder glas gezaaid worden en overwinteren als jong plantje. Een vrij complete opsomming van deze gemakkelijke planten vind je op deze site: faq.gardenweb.com
- Als groenbemesting kunnen nog de volgende soorten gezaaid worden: wintertarwe, wintergerst, tarwerogge, bladrammenas, winterkoolzaad, kervel en mosterd. Deze soorten zijn grotendeels wintergroen en houden de voedingsstoffen beter vast in de winter. De laatste 4 soorten kunnen ook af en toe geoogst worden (blad plukken). Ze smaken fris, kruidig en pittig!
|
|
» Kritisch op voedsel
In Canada (en eerder al in de VS) viel me de toenemende bewustwording en populariteit van beter voedsel op.
Maar ook Europa, sterker nog: ook Nederland staat zeker niet stil. Niet alleen wijze ouderen (zoals ik -zei de gek-) maar in toenemende mate ook jongeren zetten zich in voor gezond, eerlijk en duurzaam voedsel. Actief en samenbindend is het initiatief van NCDO: FOODGUERILLA.Het klinkt wat agressief, maar het is figuurlijk bedoeld... kijk op www.foodguerrilla.nl
|
» Eetbare knollen en bollen
Op onze homepage kan je lezen, dat de knoflook, herfstplantuien en herfstsjalotten bijna binnen zijn. Knoflook en sjalotten komen nog deze maand, de plantuien zijn inmiddels net binnen. Minder bekend en daarom bijzonder interessant zijn de volgende 2 soorten:
|
1. Pittig en aromatisch: de echte Sint Jansuitjes
Al eeuwen lang een specialiteit van (Oost)-Utrechtse kwekers. Prins Bernhard was er gek op! Misschien wel omdat ze in Duitsland ook onder hobbyisten bekend zijn! In het begin van de zomer (24 juni, Sint Jansdag) worden de jonge uitjes als voorjaarsprimeur geoogst. Enkele planten laten zitten of tot in de herfst terugpoten. Zowel de holle stengeltjes als de uitjes hebben een typische, pittige naar knoflook nijgende smaak. Heerlijk rauw in de salade.
Klik hier voor info en om te bestellen |
|
|
2. De verrassing van de laatste jaren: Chinese Yam
Het lukt niet altijd om voldoende knolletjes in te kopen van dit fraaie, tropische plantje, dat wonderwel ook de kou trotseert. We hebben een flinke partij ingekocht, de enthousiaste verhalen, die ik al van jullie vernam uit eerdere aankopen wijzen op een succesvolle teelt! Voor alle informatie en het bestellen van dit merkwaardige knolgewasje (lucht- en grondknolletjes)
Klik hier voor info en om te bestellen |
|
|
|
|
|