Mijmeringen… …op de rand van een (voor ons) spannend seizoen en aan het begin van een aantal (hopelijk) heerlijke zomermaanden.

Geen kras in de plaat!
Nee, ik ga niet opnieuw klagen over drukte, seizoen-pechjes, lange werkdagen etc. Het is immers nu al 5 jaar op een rij een ongelofelijke drukte bij ons. Elk jaar richten we ons op groei met onze organisatie en inkoop. Elk jaar verkijken we ons weer op de toegenomen interesse. Wanneer zijn jullie nu eindelijk eens verzadigd? Dit is geen verwijt overigens, maar een kreet met een glimlach. Want we leven nog en zitten al weer vol met plannen voor het komende jaar. Klanten die ons een beetje kennen weten wel, dat we hier alles in goede sfeer en vol “groene” hartstocht prepareren en verkopen. Als baas van het spul mag ik me gelukkig prijzen met een fijn team, we zuchten wel eens samen, maar er vallen weinig onvertogen woorden.

Excuus, overmacht & beleid
Veel is er ons aan gelegen om wederverkopers, kwekers, open tuinen, musea en therapieboerderijen voorrang te geven bij leveringen. Zij moeten er immers van leven! Mocht dit niet overal gelukt zijn (door wat voor oorzaak dan ook, want de TNT laat ook wel eens een steekje vallen): EXCUUS! Erg lastig was het voor ons dit jaar dat 2 grote leveranciers, die ons verpakte zaden leveren opeens met een sterke inkrimping van hun sortiment op de proppen kwamen. Vooral bij de bloemzaden gaf dat problemen, voor aankomend jaar zullen we zoeken naar goede vervangers, hier en daar zal er een soort moeten “sneuvelen”. Maar ach met een paar honderd noviteiten per jaar moet dat ook wel eens! Ons beleid is overigens steeds meer (wat de zaden betreft) om een jaarrond-zaadbedrijf te zijn. Dat betekent: 1) dat voor ons geen seizoen bestaat, 2) dat we (liefst) vroeg of laat zullen leveren, tenzij een soort erg lang niet te krijgen is, 3) dat orders blijven staan tot de klant deze annuleert. Basis van dit beleid is, dat we het als een uitdaging (noem het “roeping”) zien om zaden van over de hele wereld beschikbaar te hebben voor geïnteresseerden in de Lage Landen en inmiddels voor veel landen binnen de EU.

Permacultuur
Zonder het te weten richtten we ons met onze adviezen al op de omgeving waar de klant zich bevond. Grondsoorten aanpassen en allerlei kunstgrepen toepassen is voor de fanatieke verzamelaar geen probleem, maar voor de meeste moestuinbezitters geen optie. Langzamerhand tekent zich een denkrichting af, die we zeer verwelkomen: tuinieren met het oog op duurzaamheid, ecosysteem, biotoop en gezond overleven. Neem eens rustig kennis van alle sites op internet, we werken al enkele jaren samen met: www.eetbaarnederland.nl en www.permacultuurnederland.org Een van onze enthousiaste “perma-klanten” woont in Hongarije en schreef ons: “Mijn vrouw is helemaal bestorven van de permacultuur en probeert dus nu iedereen in de omgeving ervan te overtuigen. Een maartse en aprilse ( bestaat dat eigenlijk) regen en hagelbui hielp bij iedereen in de buurt de oogst om zeep.... behalve bij ons. Een paar dagen later de flessen eraf en voilà... verser dan verse spinazie en sla..... in november gezaaid onder doorgesneden PET-flessen... Ons gemaaide gras gaat tussen de gewassen en dus geen onkruid of modderlaarzen. Is maar een idee en kan mogelijk veel mensen op een idee brengen om het op die manier te volgen? Hier een panorama van de moestuin in april. Noot: Zie de flessen en lege yoghurtbekers.”

Klik hierboven, ik heb genoten van deze (met de muis) rond te draaien foto!

EM bemestingsdoos
Een bedrijf, dat zeker meer aandacht verdient is Agriton, die zich inzet voor een goed doordachte bemesting: de Effectieve Micro-organismen (EM). Voor meer informatie, zie internet. Wij verkopen deze producten al jarenlang aan een serieuze groep biologische tuiniers en hebben nu (om er kennis mee te maken) in samenwerking met Agriton een introductiedoos samengesteld. Zie 850190 of het hoofdstuk “Meststoffen”.

Bloembollen en -knollen
Even een memo: binnenkort, vanaf eind juli, begint het seizoen van de herfstbloeiende bollen en knollen weer. Je weet wel: herfsttijloos, herfstbloeiende krokussen en Sternbergia. Het wordt nog even spannend of we de Saffraankrokus dit jaar te pakken krijgen, er is namelijk ernstige schaarste. Bestel op tijd!

De daarop volgende “bollentijd” (het seizoen van de Tulpen, Narcissen e.d.) zoals we die periode al decennia lang noemen heeft zijn eigen charme. De geur van sieruien, keizerskronen en andere “stinkbollen” (vind ik van niet hoor) mengen zich in ons magazijn. In juli ben ik klaar met het introduceren van de nieuwe soorten, het sortiment kent altijd wel wat wijzigingen, maar je mag gerust alvast een ordertje vastleggen hoor.

Eetbare Planten
Kwekers onder jullie zullen het hebben ervaren: de start van dit groeiseizoen viel niet mee. De planten kwamen traag op gang, zelfs in de kas kwam de temperatuur lang niet altijd op het gewenste niveau. Om die reden zijn onze bijzondere kruiden, smaakmakers en andere eetbare planten vrij laat binnengekomen. Sommige soorten (zoals de Hopmarjolein) komen helemaal niet, wegens faillisement van de kweker. Gelukkig hebben we wel materiaal om te vermeerderen voor 2011. Daarentegen zijn er ook weer nieuwe planten te melden: Zonnewortel (broertje van de Aardpeer), Zeevenkel en nog enkele bijzondere basilicum- en muntsoorten, (Grapefruit-, Sinasappel-, Banaan-, Ananasen Aarbeimunt). De laatstgenoemde soorten vind je niet op onze site, kom eens langs en combineer een bezoek aan ons met een heerlijk dagje Dordrecht, inclusief Villa Augustus! Toppers in ons sortiment zijn zoals elk jaar de Yakon, het Citroengras, Suikerblad (Stevia) en de Citroenverbena (Verveine). Dit jaar konden we een grote en erg fraaie partij Ginsengplanten aanschaffen: ga het avontuur gerust aan met deze bijzondere, geneeskrachtige plant, de teelt valt mij reuze mee. Ook de onbekende Honingbes (overigens heel “perma”) is een goede aanvulling op eetbare bessen gebleken. Heb je al meer kriebels om langs te komen? Meer dan welkom! Ik zal nog een korte opsomming geven van bijzondere planten, die er op dit moment zijn en NIET op de site staan: Pepino (Meloenpeer), Koningin van de Nacht (Epiphyllum oxypetalum), Bijzondere peperplanten (met vrucht!), Wilde Limoen (Djeroek poeroet), Chinese Lotusbanaan, Rode Banaan, Japanse Vezelbanaan, Dropplanten en Bersteentijm.

Ziekten en Plagen
Planten kunnen uit hun evenwicht raken of ernstig worden aangevreten. Voor de oogst is dat desastreus en naast allerlei teeltfoefjes zoals wisselteelt en burenhulp kunnen planten ook actief worden beschermd. Biologische spuitmiddelen, maar ook Tuinnetten en Insectengaas komt dan om de hoek kijken. Je vindt ze in ons hoofdstuk “Biologische Gewasbescherming”.

Graszaden
Tijdens koele zomers is het goed gras zaaien! Door grotere inkoop en even wat extra aandacht aan deze zadengroep hebben we ons sortiment uitgebreid en scherper kunnen prijzen. Kijk maar eens in het hoofdstuk “Grassen en Granen”.

De persoonlijke noot
Tijd om weer eens iets over mezelf te vertellen.
Hoewel... ik heb net weer de tegenwoordigheid van geest om mijn omgeving in mij op te nemen! Na een keurslijfperiode van 100 werkuren per week mag de robot weer uit en het MENS mag weer ingeschakeld worden. Mijn vrouw is helaas enkele dagen na haar terugkomst uit de tropen ziek geworden. 1 muggenbeet, hoe durft dat beest! Voor wie het interesseert: de Chikungunya virus sloeg toe. Vervelende gewrichtspijnen tot gevolg, ernstig genoeg om niet de gewenste onderzoeksresultaten uit te kunnen werken!

Zelf ga ik voor een paar dagen naar het LUMC en hoop weer snel op de been te zijn. Dit najaar weer genieten van iets meer rust, de stapel ongelezen boeken (gekregen en gekocht) proberen te marginaliseren, opgelopen (vak)literatuur doorflodderen, dat alles onder het genot van een wijntje, biertje of heerlijke homemade “smoothie”. Nog enkele dromen: met mijn dochter en/of vrienden grote afstanden skaten (sinds ik 15 kg lichter ben vlieg ik over het asfalt) of lekker motor rijden of even tuffen in de Peugeot 404. De laatste 2 “activiteiten” schijnen typisch voor 50 plussers te zijn. Laat het lekker zo zijn, ik ontken mijn drang niet! Over enkele maanden kom ik graag weer met meer nieuws! Veel vreugde voor die tussentijd.


 
Geen kras in de plaat!
Nee, ik ga niet opnieuw klagen over drukte, seizoen-pechjes, lange werkdagen etc.

Excuus, overmacht & beleid
Veel is er ons aan gelegen om wederverkopers, kwekers, open tuinen, musea en therapie-boerderijen voorrang te geven bij leveringen.

Permacultuur
Zonder het te weten richtten we ons met onze adviezen al op de omgeving waar de klant zich bevond.

EM bemestingsdoos
Een bedrijf, dat zeker meer aandacht verdient is Agriton, die zich inzet voor een goed doordachte bemesting: de Effectieve Micro-organismen (EM). Voor meer informatie, zie internet.

Bloembollen en -knollen
Even een memo: binnenkort, vanaf eind juli, begint het seizoen van de herfstbloeiende bollen en knollen weer.

Eetbare Planten
Kwekers onder jullie zullen het hebben ervaren: de start van dit groeiseizoen viel niet mee.

Ziekten en Plagen
Planten kunnen uit hun evenwicht raken of ernstig worden aangevreten.

Graszaden
Tijdens koele zomers is het goed gras zaaien! Door grotere inkoop en even wat extra aandacht aan deze zadengroep hebben we ons sortiment uitgebreid en scherper kunnen prijzen.

De persoonlijke noot
Tijd om weer eens iets over mezelf te vertellen. Hoewel... ik heb net weer de tegenwoordigheid van geest om mijn omgeving in mij op te nemen!

 
foto) rode zuringplanten aan de voet van de Fluweelbomen. Je ziet ze nu alleen als je bukt, maar in het voorjaar moeten ze na de Anemonen een prachtig rood feest veroorzaken!


 

Het vooraanzicht van de bak met Reuzenzonnehoed zoals al eerder genoemd.


 

Aan de voet van een groot groeiende kerstomaat plantte ik de fluweelzachte Kretenzer Marjolein.


 

Als je eenmaal een keer aardbeispinazie hebt gezaaid, dan komen ze elk jaar weer terug! Zo ook dit jaar... een beetje wieden en reguleren zorgt voor een overvloedige groei van deze sierlijke melde. Na afrijping heb ik ze weer verwijderd, ze zijn nogal “invasive” zoals de Engelsman raak typeert.


   

2 bovenaanzichten, dan weet je een beetje hoe het in elkaar zit. De foto is gemaakt in juni, vanaf een klein inpandig dakterras dat aan mijn huiskamer grenst.


   

Na de bloei houden die fantastische Rudbeckia's hun bloemharten de hele winter in stand. Zo'n aantrekkelijke skyline is bijna jaarrond genot! Op de 3e foto weer het Labradorviooltje als onderbegroeiing.


   
   

De grote, vierkante bak met rode Pruikenboom en Karamozijnbes is mooi uitgegroeid. In het voorjaar is deze bak prachtig gevuld met boshyacinten, waarna de Houttuynia de onderbegroeiing overneemt. Een aan te bevelen opvolging! Het enige nadeel van de Houttuynia is de zurige lucht, die er vanaf komt als je er tussen aan het scharrelen bent... De Karamozijnbes heeft even wat watergebrek gehad (hoe kan het deze zomer...) en heeft dus een vroege herfstkleur. Ook mooi. Aansluitend de nu prachtig uitgegroeide bak met Miscanthus en een aardige bonsai (Ficus), die 's winters bij me binnen staat. De Hosta houdt het best lang vol hè? Ik pluk er regelmatig wat slechte bladeren uit en hij blijft groeien. Links van de Miscanthus staat Zeekool (Crambe maritima) en daarachter een roodbloeiende Salvia, ik denk de rutilans (Meloensalie). De laatste 2 foto's tonen een aspect waar ik me voortdurend van bewust ben: mooie, afwisselende bladvorm en bladkleur. Mijn vrouw klaagt wel eens: “zet eens wat meer bloei in de bakken”, dat doe ik dan ook wel, maar ik geniet zelf al van al die bladsoorten!


   

Af en toe moet er eens een plant in het hospitaal. Een betere plaats dan op mijn eigen daktuin, wie zal die vinden? Deze 2 olijfboompjes hadden een flinke kruin, maar waren (als overblijvertjes van een grote partij) wat kaal geworden vanaf de stam. De simpelste maatregel is dan: gewoon knotten = terugknippen tot aan de stam. En ja hoor, mede geholpen door een verpotbeurt en mijn trouwe Gardena druppelsysteem, gingen beide boompjes weer bruisend in de levensstand! Ik snoei de grootste uitlopers af en toe terug. Enkele toevallig ontkiemende meelifters (links de Nicandra physolades of Zegekruid en rechts een Verbascum) laat ik vol mededogen in leven.


   

Vergelijk de Eucalyptus op deze foto nu eens met een van eerste foto's... Wat een groeikracht. Maar de aandacht wil ik even richten op de Pepino's in de bak vooraan. Zie ze eens lekker groeien en... vrucht dragen. Dat wordt smullen, want we verkopen de gestekte nakomelingen van een goed zoete variëteit. De planten kunnen in de winter gewoon naar binnen, af en toe snoeien, een keertje de luis eraf spoelen en in mei weer naar buiten. De planten in deze bak hebben we ook op deze manier overwinterd om eens te zien hoe het gaat.


   

Zowaar komt er wat bloei in de bakken, mijn vrouw blij, iedereen blij! Op de eerste foto zie je al hier en daar een Dahlia tot bloei komen. Ik heb ze extreem laat geplant, want tja, de traditie is om met moederdag de daktuin weer helemaal klaar te hebben. Een spontaan opgekomen lila Verbena rigida (IJzerhard) laat ik natuurlijk staan. In het midden de trouwe Heemst (Althaea officinalis) en voor de bonte Cotynus de paarsbladige Salie (Salvia officinalis 'Purpurea'). De minipaprikaatjes hebben denkelijk te veel regen op de kop gehad. Ze groeien niet goed, maar dragen wel wat vruchtjes. Daarachter is de blauwe bergbasilicum geëxplodeerd en geurt en bloeit tot vreugde van mens en insect! Dan volgt de trots van de tuin, de al eerder genoemde Hibiscus moscheutos... wat een bloemen, nog prima te eten ook! Het blad van gladiolen is goed te herkennen, er zit al volop knop in. De bontpaarse Salie (Salvia officinalis 'Variegata') heeft nu weer groeikansen, want heeft even schuilgegaan onder de enorm grote planten aardbeispinazie. Van de vijg oogst en eet ik regelmatig friszoete vruchten, soms zijn de mieren me voor. Zie je de fantastische kerstomaat? Ze heeft goed gedragen en wordt nu langzaam gekild door de aardappelziekte.


   

Ja, we hebben de tijd altijd bij ons, het carillon houdt ons trouw op de hoogte van de voorbijgegleden kwartieren. Op de eerste foto zie je boven mijn net teruggeknipte bloembakken, die inmiddels weer prachtig in de knop zitten. Het gaat natuurlijk om die geweldige Hibiscus.


   

Een enorme knop van een Dahlia wiens naambordje verdwenen is, nog een verrassing dus. De Magnolia zat stiekem in de zomer te bloeien, de camera heeft de nakomers nog net kunnen vastleggen. De derde foto toont Dahlia 'Black Touch', de split aan het eind van de lintbloemen begint nu te komen.


   

Het prachtige blad van de jaarlijks terugkerende Voodoo-lelie verschijnt na de bloei (zoals eerder genoemd). Je snapt, dat ik deze plant koester! Aan het eind van de getijgerde stengel zie je het grote ingewikkeld samengestelde blad: 1 blad per stengel! Ook hier ontkiemen weer verrassende plantjes aan de basis: links een paar plantjes Isotoma (vroeger Laurentia genoemd) en rechts weer een Verbascum blattaria. Het plantje in het roodstenen potje is jeugdsentiment: een niet dood te krijgen witte Poederkwast (Haemanthus albiflos). 's Winters houd ik hem droog en koel (zeer spaarzaam water) en in de zomer, zodra de knop komt, mag de plant in de verwenfase.


   
 

De creatieve schutting is, zoals je ziet, begroeit met lablabbonen, die prachtige bloeitrosjes krijgen. Elk bloemetje is een fris, naar boontje smakende lekkernij, die in de culinaire wereld (door Koppert Cress bijvoorbeeld) worden verkocht onder de naam “Bean Blossom”. In het centrum van de bak staat de enorme Boomtomaat, ze bloeien goed maar zetten nog geen vrucht. Volgend jaar wellicht, de plant is (met bescherming) goed te overwinteren. De donkerrode Dahlia's op de detailfoto is van het ras 'Arabian Night', de cactusbloemige daar rechts van is 'Nuit d'Été'. Op de laatste foto staan weer verrassende zaailingen: een jaarlijks terugkerende Ricinus (Wonderboom) en links ervan het smalle blad van een nu prachtig bloeiende Verbena bonariensis.


   
   

Je blijft fotograferen... ter afsluiting een paar fraaie detail- en semimacro-plaatjes.


  www.vreeken.nl