Vreeken´s Zaden
 

September geeft melancholie

Heerlijk, die koudere nachten. Gezellig, al die spinnen in de tuin. Prachtig, die wolkenhemel en ondergaande zon, elke dag weer. We zwaaien de zomer(vakantie) uit, genieten van mooie herfstdagen en zorgen dat 2013 een hoopvol boek wordt…

» Onze tuin moet leeg

Ik kom to-the-point voordat mijmeringen de overhand krijgen. Allereerst lanceren we net als vorig jaar de totale tuinuitverkoop.
De "eetbare planten" verheugden zich ook dit jaar in enorm veel belangstelling. Door de late kou was het een hele crime voor mijn kwekers om op tijd te leveren en vervolgens de vraag bij te houden. Enfin, nu de winter nadert gaan we vooral tropische soorten inkopen, zoals Aloë, Koffie, Vanilleorchidee, Pandan, Djeroek Poeroet e.v.a. Om de zomercollectie (winterharde en subtropische soorten) wat "af te romen" heb ik het verrassingspakket uit 2011 geprolongeerd. Leuk om cadeau te geven of om je collectie uit te breiden. Het moet een beetje de moeite zijn (voor jou, voor mij en voor de porto). Ik stel gemengde pakketten samen t.w.v. € 50,00 en bied deze aan voor € 25,00. Prima aanbod nietwaar? Er zitten planten in zoals: Aardbeien, Yakon, Hop, Mierikswortel, Zeekool, Zoethout, Bospinda, Vietnamese Watervenkel, Bronzen Venkel, Chinese Bieslook enz.

Klik hier voor info en om te bestellen

In 2011 heb ik onze leverende kwekers deels van hun voorraden af kunnen helpen, zoveel bestelden jullie! Welnu, dat gun ik ook dit jaar deze kwekers van harte: ze lopen (net als ik) warm voor bijzondere smaken en zeldzame kruiden in kleinschalige- en liefdevolle teelt.

 

» Vooruitplannen

Onze bloembollen komen in deze periode binnen. Je moet je er even toe zetten: vooruitplannen voor een bloeiend voorjaar.

Ze worden het liefst in septembernovember geplant. Ik pik er even wat bijzondere soorten uit:

Dit jaar lukte het gelukkig om een partijtje van de meest grootbloemige tulpen ter wereld in te kopen. Ze staan op stevige stengels en worden mega groot vanwege de enorme bol-omvang.

Klik hier voor info en om te bestellen

Elk jaar zoeken we naar nieuw of bijzonder aanbod. Nieuwe- of herintroducties voor dit jaar vind je onder
deze knop

Of klik hier voor het hele sortiment

 

» Herfstbloeiers

Onbekend en verrassend is het kleine sortiment herfstbloeiende bollen en knollen.

Elk jaar is het weer een verrassing als je ze in de tuin tot bloei ziet komen! Voor keukengebruik is de dure smaak- en kleurmaker Saffraankrokus heel interessant. We hebben dit jaar hele dikke (dus succesvolle) knollen kunnen kopen!

Kijk hier voor het hele sortiment

 

» Start van het nieuwe seizoen (2012-13)

In september begint ons nieuwe zadenseizoen. Een deel van ons team is weer zaden aan het verpakken.

Ik koop overal oogsten op en onze contracttelers beginnen (na het dorsen en drogen) de eerste partijtjes te leveren. Dit is ook de tijd van tientallen nieuwe introducties. Houd de site in de gaten, elke week voeg ik wel soorten toe. Je vindt een overzicht onder het hoofdstuk "Nieuw".

Dit najaar zal ons sortiment biologisch gecertificeerde zaden enorm toenemen; steeds completer wordt die zadengroep. Eind december stop ik meestal (noodgedwongen door tijdgebrek) met het toevoegen van veel soorten.

 

» Kan je nog iets zaaien?

In september en oktober is er zelfs op zaaigebied nog wat te beleven. Ik zet even wat ideeën op een rijtje:

  1. In de vollegrond is het nu tijd om koukiemers te zaaien. Dit zijn zaden, die een korte of langere koudeperiode nodig hebben om te ontkiemen. Ze kunnen in bakken of zaaibedjes buiten overwinteren en kiemen in het voorjaar. Een bekende groente is bijvoorbeeld de knolkervel, Roomse kervel is een bekend kruid, verder zijn er vele meerjarige planten, die voor de winter gezaaid worden. Een aardige site hierover is (Engelstalig): www.alchemy-works.com
  2. Onder bescherming (glas of folie) kan nog veel gezaaid worden. Wat te denken van veldsla, spinazie, pittige koolsalade (Saladini), snij- of pluksla, rucola, barbarakruid, winterpostelein, kervel, koriander, dille en nog meer snelgroeiende bladgewassen.
    Vaak lukt de overwintering van sluit- en bloemkool (weeuwenteelt) ook prima. Veel sterke eenjarigen (in het Engels heet deze groep kernachtig "hardy annuals") kunnen nu onder glas gezaaid worden en overwinteren als jong plantje. Een vrij complete opsomming van deze gemakkelijke planten vind je op deze site: faq.gardenweb.com
  3. Als groenbemesting kunnen nog de volgende soorten gezaaid worden: wintertarwe, wintergerst, tarwerogge, bladrammenas, winterkoolzaad, kervel en mosterd. Deze soorten zijn grotendeels wintergroen en houden de voedingsstoffen beter vast in de winter. De laatste 4 soorten kunnen ook af en toe geoogst worden (blad plukken). Ze smaken fris, kruidig en pittig!

» Kritisch op voedsel

In Canada (en eerder al in de VS) viel me de toenemende bewustwording en populariteit van beter voedsel op.
Maar ook Europa, sterker nog: ook Nederland staat zeker niet stil. Niet alleen wijze ouderen (zoals ik -zei de gek-) maar in toenemende mate ook jongeren zetten zich in voor gezond, eerlijk en duurzaam voedsel. Actief en samenbindend is het initiatief van NCDO: FOODGUERILLA.Het klinkt wat agressief, maar het is figuurlijk bedoeld... kijk op www.foodguerrilla.nl


» Eetbare knollen en bollen

Op onze homepage kan je lezen, dat de knoflook, herfstplantuien en herfstsjalotten bijna binnen zijn. Knoflook en sjalotten komen nog deze maand, de plantuien zijn inmiddels net binnen. Minder bekend en daarom bijzonder interessant zijn de volgende 2 soorten:

1. Pittig en aromatisch: de echte Sint Jansuitjes

Al eeuwen lang een specialiteit van (Oost)-Utrechtse kwekers. Prins Bernhard was er gek op! Misschien wel omdat ze in Duitsland ook onder hobbyisten bekend zijn! In het begin van de zomer (24 juni, Sint Jansdag) worden de jonge uitjes als voorjaarsprimeur geoogst. Enkele planten laten zitten of tot in de herfst terugpoten. Zowel de holle stengeltjes als de uitjes hebben een typische, pittige naar knoflook nijgende smaak. Heerlijk rauw in de salade.

Klik hier voor info en om te bestellen

 

2. De verrassing van de laatste jaren: Chinese Yam

Het lukt niet altijd om voldoende knolletjes in te kopen van dit fraaie, tropische plantje, dat wonderwel ook de kou trotseert. We hebben een flinke partij ingekocht, de enthousiaste verhalen, die ik al van jullie vernam uit eerdere aankopen wijzen op een succesvolle teelt! Voor alle informatie en het bestellen van dit merkwaardige knolgewasje (lucht- en grondknolletjes)

Klik hier voor info en om te bestellen

 

 
www.vreeken.nl
foto) rode zuringplanten aan de voet van de Fluweelbomen. Je ziet ze nu alleen als je bukt, maar in het voorjaar moeten ze na de Anemonen een prachtig rood feest veroorzaken!


 

Het vooraanzicht van de bak met Reuzenzonnehoed zoals al eerder genoemd.


 

Aan de voet van een groot groeiende kerstomaat plantte ik de fluweelzachte Kretenzer Marjolein.


 

Als je eenmaal een keer aardbeispinazie hebt gezaaid, dan komen ze elk jaar weer terug! Zo ook dit jaar... een beetje wieden en reguleren zorgt voor een overvloedige groei van deze sierlijke melde. Na afrijping heb ik ze weer verwijderd, ze zijn nogal “invasive” zoals de Engelsman raak typeert.


   

2 bovenaanzichten, dan weet je een beetje hoe het in elkaar zit. De foto is gemaakt in juni, vanaf een klein inpandig dakterras dat aan mijn huiskamer grenst.


   

Na de bloei houden die fantastische Rudbeckia's hun bloemharten de hele winter in stand. Zo'n aantrekkelijke skyline is bijna jaarrond genot! Op de 3e foto weer het Labradorviooltje als onderbegroeiing.


   
   

De grote, vierkante bak met rode Pruikenboom en Karamozijnbes is mooi uitgegroeid. In het voorjaar is deze bak prachtig gevuld met boshyacinten, waarna de Houttuynia de onderbegroeiing overneemt. Een aan te bevelen opvolging! Het enige nadeel van de Houttuynia is de zurige lucht, die er vanaf komt als je er tussen aan het scharrelen bent... De Karamozijnbes heeft even wat watergebrek gehad (hoe kan het deze zomer...) en heeft dus een vroege herfstkleur. Ook mooi. Aansluitend de nu prachtig uitgegroeide bak met Miscanthus en een aardige bonsai (Ficus), die 's winters bij me binnen staat. De Hosta houdt het best lang vol hè? Ik pluk er regelmatig wat slechte bladeren uit en hij blijft groeien. Links van de Miscanthus staat Zeekool (Crambe maritima) en daarachter een roodbloeiende Salvia, ik denk de rutilans (Meloensalie). De laatste 2 foto's tonen een aspect waar ik me voortdurend van bewust ben: mooie, afwisselende bladvorm en bladkleur. Mijn vrouw klaagt wel eens: “zet eens wat meer bloei in de bakken”, dat doe ik dan ook wel, maar ik geniet zelf al van al die bladsoorten!


   

Af en toe moet er eens een plant in het hospitaal. Een betere plaats dan op mijn eigen daktuin, wie zal die vinden? Deze 2 olijfboompjes hadden een flinke kruin, maar waren (als overblijvertjes van een grote partij) wat kaal geworden vanaf de stam. De simpelste maatregel is dan: gewoon knotten = terugknippen tot aan de stam. En ja hoor, mede geholpen door een verpotbeurt en mijn trouwe Gardena druppelsysteem, gingen beide boompjes weer bruisend in de levensstand! Ik snoei de grootste uitlopers af en toe terug. Enkele toevallig ontkiemende meelifters (links de Nicandra physolades of Zegekruid en rechts een Verbascum) laat ik vol mededogen in leven.


   

Vergelijk de Eucalyptus op deze foto nu eens met een van eerste foto's... Wat een groeikracht. Maar de aandacht wil ik even richten op de Pepino's in de bak vooraan. Zie ze eens lekker groeien en... vrucht dragen. Dat wordt smullen, want we verkopen de gestekte nakomelingen van een goed zoete variëteit. De planten kunnen in de winter gewoon naar binnen, af en toe snoeien, een keertje de luis eraf spoelen en in mei weer naar buiten. De planten in deze bak hebben we ook op deze manier overwinterd om eens te zien hoe het gaat.


   

Zowaar komt er wat bloei in de bakken, mijn vrouw blij, iedereen blij! Op de eerste foto zie je al hier en daar een Dahlia tot bloei komen. Ik heb ze extreem laat geplant, want tja, de traditie is om met moederdag de daktuin weer helemaal klaar te hebben. Een spontaan opgekomen lila Verbena rigida (IJzerhard) laat ik natuurlijk staan. In het midden de trouwe Heemst (Althaea officinalis) en voor de bonte Cotynus de paarsbladige Salie (Salvia officinalis 'Purpurea'). De minipaprikaatjes hebben denkelijk te veel regen op de kop gehad. Ze groeien niet goed, maar dragen wel wat vruchtjes. Daarachter is de blauwe bergbasilicum geëxplodeerd en geurt en bloeit tot vreugde van mens en insect! Dan volgt de trots van de tuin, de al eerder genoemde Hibiscus moscheutos... wat een bloemen, nog prima te eten ook! Het blad van gladiolen is goed te herkennen, er zit al volop knop in. De bontpaarse Salie (Salvia officinalis 'Variegata') heeft nu weer groeikansen, want heeft even schuilgegaan onder de enorm grote planten aardbeispinazie. Van de vijg oogst en eet ik regelmatig friszoete vruchten, soms zijn de mieren me voor. Zie je de fantastische kerstomaat? Ze heeft goed gedragen en wordt nu langzaam gekild door de aardappelziekte.


   

Ja, we hebben de tijd altijd bij ons, het carillon houdt ons trouw op de hoogte van de voorbijgegleden kwartieren. Op de eerste foto zie je boven mijn net teruggeknipte bloembakken, die inmiddels weer prachtig in de knop zitten. Het gaat natuurlijk om die geweldige Hibiscus.


   

Een enorme knop van een Dahlia wiens naambordje verdwenen is, nog een verrassing dus. De Magnolia zat stiekem in de zomer te bloeien, de camera heeft de nakomers nog net kunnen vastleggen. De derde foto toont Dahlia 'Black Touch', de split aan het eind van de lintbloemen begint nu te komen.


   

Het prachtige blad van de jaarlijks terugkerende Voodoo-lelie verschijnt na de bloei (zoals eerder genoemd). Je snapt, dat ik deze plant koester! Aan het eind van de getijgerde stengel zie je het grote ingewikkeld samengestelde blad: 1 blad per stengel! Ook hier ontkiemen weer verrassende plantjes aan de basis: links een paar plantjes Isotoma (vroeger Laurentia genoemd) en rechts weer een Verbascum blattaria. Het plantje in het roodstenen potje is jeugdsentiment: een niet dood te krijgen witte Poederkwast (Haemanthus albiflos). 's Winters houd ik hem droog en koel (zeer spaarzaam water) en in de zomer, zodra de knop komt, mag de plant in de verwenfase.


   
 

De creatieve schutting is, zoals je ziet, begroeit met lablabbonen, die prachtige bloeitrosjes krijgen. Elk bloemetje is een fris, naar boontje smakende lekkernij, die in de culinaire wereld (door Koppert Cress bijvoorbeeld) worden verkocht onder de naam “Bean Blossom”. In het centrum van de bak staat de enorme Boomtomaat, ze bloeien goed maar zetten nog geen vrucht. Volgend jaar wellicht, de plant is (met bescherming) goed te overwinteren. De donkerrode Dahlia's op de detailfoto is van het ras 'Arabian Night', de cactusbloemige daar rechts van is 'Nuit d'Été'. Op de laatste foto staan weer verrassende zaailingen: een jaarlijks terugkerende Ricinus (Wonderboom) en links ervan het smalle blad van een nu prachtig bloeiende Verbena bonariensis.


   
   

Je blijft fotograferen... ter afsluiting een paar fraaie detail- en semimacro-plaatjes.


  www.vreeken.nl