Vreeken´s Zaden
 

Zaadspelonken…

Mijn vrienden weten het rond deze tijd: hij komt weer uit zijn zaadspelonken, de 5 maanden “werken als een dolle” zitten er weer bijna op! Hoog tijd om mijn (zeer gewaardeerde) klanten een Nieuwsbrief te sturen met wat nuttige- en uitverkoopberichten.

» De geschiedenis herhaalt zich

Een historicus, maar ook een meteoroloog zullen deze titel niet beamen, elke tijd is uniek en elk jaar heeft zijn eigen verloop. Toch getuigt mijn Nieuwsbrief van vorig jaar van een zelfde koude start van het seizoen met daaraan gekoppelde problemen en hoofdbrekens. Mijn kwekers zien (ondanks dat er soms onder glas wordt geteeld) de plantengroei stagneren, de beworteling van druivenstekken zet niet door, koudegevoelige planten smeken om de zon… kortom: tuinieren blijft een uitdaging! Maar laat ik bij het begin beginnen. Heerlijk: de grootste drukte is weer voorbij, er moeten natuurlijk nog wel honderden orders de deur uit, maar toch heeft bijna iedereen zijn zaden. Zoals elk jaar zijn er onverwachtse hardlopers en uitverkochte oogsten: lathyrussoorten hebben we nog nooit zoveel verkocht en roodbloeiende tuinbonen waren nergens meer te koop... om maar 2 voorbeelden te noemen. Uiteraard neem ik voor 2014 op dat gebied mijn maatregelen om vervolgens weer verrast te worden door jullie nieuwe onaangekondigde interesses!


» Telefoonstilte voorbij

Een afwisseling van begrip en onbegrip heeft ons bereikt toen we de vergaande maatregel moesten nemen om onze communicatie op een laag pitje te zetten. Het was een uiterste ingreep om te kunnen focussen en om de eerste besteller ook inderdaad als eerste te bedienen. Ik spiegelde me aan een handvol collega's die ik heb in de wereld met een vergelijkbare collectie als de onze: die zijn van januari tot mei nauwelijks bereikbaar! Inmiddels zijn we weer dinsdag tot donderdag van 9-12u bereikbaar en ik ben begonnen om mijn enorme mailachterstand weg te werken. Zoals elk jaar is het streven: geen mail onbeantwoord!


» Spannend winkelen

Elke dag werken we hard aan een boeiende, afwisselende winkel. Veel nieuwe producten, die ik dit voorjaar heb ingekocht zullen de komende weken op de site en op facebook verschijnen. Je hebt ons toch al gevonden op facebook? Zo niet: snel opzoeken en “liken”! Onze zadencollectie blijft jaarrond op peil, veel groenten kunnen nog gezaaid worden, alleen voor de vruchtgroenten wordt het wat laat. Tot half juni kunnen eenjarige bloemen gezaaid worden: laat gezaaid betekent tot diep in de herfst bloei. Nu breekt de tijd aan om twee- en meerjarige bloemen te zaaien.

 

Het is tot eind juni mogelijk om asperges te planten. We bewaren de planten in de koelcel waardoor er lang kan worden doorgepoot. Zie voor ons sortiment onze site of klik hier.

Een groepje gepassioneerde kwekers voorziet ons wekelijks van hun laatste bijzondere (en soms zeldzame) eetbare planten, specerijen, kruiden etc. Gewone en bijzondere groenteplanten voor hen die vergaten te zaaien: je vindt ze bij ons! Tientallen verschillende tomatenrassen en binnenkort ook zo'n zelfde collectie pepers druppelen nu binnen en dat resulteert in een scherpe aanbieding, die we verderop in deze Nieuwsbrief publiceren (aanbieding 4).


» Sluit je aan in de rij, het is elk jaar dringen…

…omdat onze opruimingsaanbiedingen kennelijk in een behoefte voorzien: een paar leuke “koopjes” zo aan de start van jullie en het einde van ons seizoen.
De essentie van de aanbiedingen is jaarlijks dezelfde: wij ruimen op en jij profiteert! We zullen ze nu over 2 Nieuwsbrieven verspreiden.


1) Pootaardappels

Onze piepers beginnen steeds meer de aandacht te trekken, kwekers en hobbyisten roemen onze inspanningen om het traditionele, Europese sortiment in stand te houden. Volgend jaar hopen we weer minstens 20 rassen aan deze collectie toe te voegen. Om dit te kunnen blijven doen moeten we wel van onze restvoorraad af: tot half juni kunnen de pootaardappelen nog de grond in, de oogst is uiteraard later dan een primeurjager zou willen, maar na 2-3 maanden groei is er een heerlijke oogst te delven!

Voor een aantrekkelijke aanbieding zie ons “Eindejaarspakket

 

2) Zomerbloeiende bollen en knollen

Wie in juni nog deze bollen, knollen of wortelstokken plant kan in de nazomer van de bloei genieten. We kunnen ze zelf terugplanten, maar we laten liever onze klanten profiteren van 50% einde seizoenskorting. Kies voor allerlei prijsklassen uit onze pakketten “Vol met Bollen

Heb je een extra grote plaats beschikbaar? Een speciale korting van 60% geef ik voor de grotere tuin: 1 pakket t.w.v. € 200,00 nu voor de speciale prijs van € 79,00 (maximaal 3 pakketten per klant!)

 

3) Eetbare bollen en knollen

Bekende en onbekende soorten: Ulluco, Oca, Mashua, Plantuitjes, Knoflook, Madeira Vine, Wilde Aardappel, Indianenaardappel… allemaal gemakkelijk te telen bol- en knolgroenten. Rond deze tijd worden ze door ons opgepot om de verkooptijd te verlengen. Voor die tijd geef ik een rondje voordeel weg: een mooi en gevarieerd pakket (ik stop er ook wat bijzondere aardappeltjes bij) ter waarde van € 30,00 bied ik aan voor € 15,00

Sla je slag!

 

4) Bijzondere Tomaten- en Peperplanten

De kweker, die het grootste deel van onze tomaten- en peperzaden levert, voorziet ons dit jaar van planten in tientallen variëteiten. Met liefde en biologisch geteeld, geen enkel ras is standaard, sommige hebben we zelfs niet als zaad beschikbaar! Elk pakket bevat zoveel mogelijk verschillende planten, een oogst vol ontdekkingen! We stellen verschillende pakketten samen, waar jullie alvast op in kunnen schrijven, levering in juni.

Klik hier voor de inhoud van de pakketten

 

» Tips van tuinvrienden

Het is een kleine moeite om jullie te overspoelen met boeiende contacten, die ik jaarlijks verzamel.
Op mijn facebookpagina zal ik wat regelmatiger allerlei leuke adressen doorgeven.

In deze Nieuwsbrief 3 tips:

  1. Allereerst een leuke tuinblog van een Engelse tuinliefhebber: www.mytinyplot.co.uk elke keer weer verrassend en goed verzorgd.
  2. Een “kei-goeie” moestuincursus wordt gegeven door Janneke Tops: www.gezondemoestuin.nl nodig haar eens uit in je tuinclub!
  3. Wie is toch die aardige man, die in de winter in onze winkel de gastheer is? Aangenaam: Paul Sanders.
    Hij beheert een tuin met sfeer in Frankrijk, dus als je een fijne vakantiebestemming zoekt… hier volgt zijn beschrijving: Voor iedereen die graag in de natuur wil vertoeven en het genot van de stilte wil ervaren, kan vakantie vieren in de eettuin van Paul. De tuin, gebaseerd op permacultuur ligt in de prachtige Perigord Vert in het zuid-westen van Frankrijk. Met de zaden van Vreeken‘s Zaden is een prachtige moestuin gecreëerd, met vergeten groenten en noviteiten. Door de gehele tuin kan je snoepen van de bessen en ander kleinfruit.
    De gite “Le Papillon Rouge”, geschikt voor 4 personen, is per week te huur van half april tot eind oktober.
    Voor inlichtingen: leroseau.sanders@gmail.com en kijk op: www.leroseau.nl

 
www.vreeken.nl
s het balkon van een medebewoner is, wilden we wat meer afscheiding en hebben met een gegalvaniseerde wapeningsnet en wat wilgentakken een creatieve afscheiding gemaakt. Wel leuk gelukt, al zeg ik het zelf! Deze foto's in juni laten het prille begin zien van de bruisende groei, die inmiddels heeft plaatsgevonden. In het midden mijn onafscheidelijke vriend de Campanula portenschlagiana, links vooraan Cranberry, links en rechts tegen de “schutting” 2 druiven en in het midden een Boomtomaat of Tamarillo. Op de volgende foto's zie je de lablabbonen trouw ontkiemen (meteen weer even een check of de partij goed is...), dat belooft goed te gaan lukken.


   

Helemaal vooraan zie je een langwerpige bak, die veel schaduw krijgt. Links een Wijfjesvaren (Athyrium vidalii), die al jaren terugkomt. Dat geldt ook voor de Voodoo- lelie (Sauromatum venosum), een aasbloem, die je (bijna uitgebloeid) in het midden van de bak ziet. Latere foto's laten de prachtige bladeren zien waar ik deze plant zo om waardeer. Rechts heb ik een plantje waterpeper geplant, kijken of die een beetje groeien wil. In de grote bak heb ik (zoals al verteld) Rhus of Fluweelboom geplant. Het merendeel wordt gevormd door mannelijke planten, die je op deze foto met beige pluimen (fraai) ziet bloeien. Helemaal links heb ik een Rhus dissectum geplant, waarvan ik hoop dat deze de mooie rode vruchten geeft, die de boom de hele winter sieren. Zo ontstaat er een leuke mix. Als onderbegroeiing heb ik Boterbloemanemoontjes (Anemone ranunculoides) geplant, die moeten het voorjaar kleur geven. Verder staan er (volgende foto) rode zuringplanten aan de voet van de Fluweelbomen. Je ziet ze nu alleen als je bukt, maar in het voorjaar moeten ze na de Anemonen een prachtig rood feest veroorzaken!


 

Het vooraanzicht van de bak met Reuzenzonnehoed zoals al eerder genoemd.


 

Aan de voet van een groot groeiende kerstomaat plantte ik de fluweelzachte Kretenzer Marjolein.


 

Als je eenmaal een keer aardbeispinazie hebt gezaaid, dan komen ze elk jaar weer terug! Zo ook dit jaar... een beetje wieden en reguleren zorgt voor een overvloedige groei van deze sierlijke melde. Na afrijping heb ik ze weer verwijderd, ze zijn nogal “invasive” zoals de Engelsman raak typeert.


   

2 bovenaanzichten, dan weet je een beetje hoe het in elkaar zit. De foto is gemaakt in juni, vanaf een klein inpandig dakterras dat aan mijn huiskamer grenst.


   

Na de bloei houden die fantastische Rudbeckia's hun bloemharten de hele winter in stand. Zo'n aantrekkelijke skyline is bijna jaarrond genot! Op de 3e foto weer het Labradorviooltje als onderbegroeiing.


   
   

De grote, vierkante bak met rode Pruikenboom en Karamozijnbes is mooi uitgegroeid. In het voorjaar is deze bak prachtig gevuld met boshyacinten, waarna de Houttuynia de onderbegroeiing overneemt. Een aan te bevelen opvolging! Het enige nadeel van de Houttuynia is de zurige lucht, die er vanaf komt als je er tussen aan het scharrelen bent... De Karamozijnbes heeft even wat watergebrek gehad (hoe kan het deze zomer...) en heeft dus een vroege herfstkleur. Ook mooi. Aansluitend de nu prachtig uitgegroeide bak met Miscanthus en een aardige bonsai (Ficus), die 's winters bij me binnen staat. De Hosta houdt het best lang vol hè? Ik pluk er regelmatig wat slechte bladeren uit en hij blijft groeien. Links van de Miscanthus staat Zeekool (Crambe maritima) en daarachter een roodbloeiende Salvia, ik denk de rutilans (Meloensalie). De laatste 2 foto's tonen een aspect waar ik me voortdurend van bewust ben: mooie, afwisselende bladvorm en bladkleur. Mijn vrouw klaagt wel eens: “zet eens wat meer bloei in de bakken”, dat doe ik dan ook wel, maar ik geniet zelf al van al die bladsoorten!


   

Af en toe moet er eens een plant in het hospitaal. Een betere plaats dan op mijn eigen daktuin, wie zal die vinden? Deze 2 olijfboompjes hadden een flinke kruin, maar waren (als overblijvertjes van een grote partij) wat kaal geworden vanaf de stam. De simpelste maatregel is dan: gewoon knotten = terugknippen tot aan de stam. En ja hoor, mede geholpen door een verpotbeurt en mijn trouwe Gardena druppelsysteem, gingen beide boompjes weer bruisend in de levensstand! Ik snoei de grootste uitlopers af en toe terug. Enkele toevallig ontkiemende meelifters (links de Nicandra physolades of Zegekruid en rechts een Verbascum) laat ik vol mededogen in leven.


   

Vergelijk de Eucalyptus op deze foto nu eens met een van eerste foto's... Wat een groeikracht. Maar de aandacht wil ik even richten op de Pepino's in de bak vooraan. Zie ze eens lekker groeien en... vrucht dragen. Dat wordt smullen, want we verkopen de gestekte nakomelingen van een goed zoete variëteit. De planten kunnen in de winter gewoon naar binnen, af en toe snoeien, een keertje de luis eraf spoelen en in mei weer naar buiten. De planten in deze bak hebben we ook op deze manier overwinterd om eens te zien hoe het gaat.


   

Zowaar komt er wat bloei in de bakken, mijn vrouw blij, iedereen blij! Op de eerste foto zie je al hier en daar een Dahlia tot bloei komen. Ik heb ze extreem laat geplant, want tja, de traditie is om met moederdag de daktuin weer helemaal klaar te hebben. Een spontaan opgekomen lila Verbena rigida (IJzerhard) laat ik natuurlijk staan. In het midden de trouwe Heemst (Althaea officinalis) en voor de bonte Cotynus de paarsbladige Salie (Salvia officinalis 'Purpurea'). De minipaprikaatjes hebben denkelijk te veel regen op de kop gehad. Ze groeien niet goed, maar dragen wel wat vruchtjes. Daarachter is de blauwe bergbasilicum geëxplodeerd en geurt en bloeit tot vreugde van mens en insect! Dan volgt de trots van de tuin, de al eerder genoemde Hibiscus moscheutos... wat een bloemen, nog prima te eten ook! Het blad van gladiolen is goed te herkennen, er zit al volop knop in. De bontpaarse Salie (Salvia officinalis 'Variegata') heeft nu weer groeikansen, want heeft even schuilgegaan onder de enorm grote planten aardbeispinazie. Van de vijg oogst en eet ik regelmatig friszoete vruchten, soms zijn de mieren me voor. Zie je de fantastische kerstomaat? Ze heeft goed gedragen en wordt nu langzaam gekild door de aardappelziekte.


   

Ja, we hebben de tijd altijd bij ons, het carillon houdt ons trouw op de hoogte van de voorbijgegleden kwartieren. Op de eerste foto zie je boven mijn net teruggeknipte bloembakken, die inmiddels weer prachtig in de knop zitten. Het gaat natuurlijk om die geweldige Hibiscus.


   

Een enorme knop van een Dahlia wiens naambordje verdwenen is, nog een verrassing dus. De Magnolia zat stiekem in de zomer te bloeien, de camera heeft de nakomers nog net kunnen vastleggen. De derde foto toont Dahlia 'Black Touch', de split aan het eind van de lintbloemen begint nu te komen.


   

Het prachtige blad van de jaarlijks terugkerende Voodoo-lelie verschijnt na de bloei (zoals eerder genoemd). Je snapt, dat ik deze plant koester! Aan het eind van de getijgerde stengel zie je het grote ingewikkeld samengestelde blad: 1 blad per stengel! Ook hier ontkiemen weer verrassende plantjes aan de basis: links een paar plantjes Isotoma (vroeger Laurentia genoemd) en rechts weer een Verbascum blattaria. Het plantje in het roodstenen potje is jeugdsentiment: een niet dood te krijgen witte Poederkwast (Haemanthus albiflos). 's Winters houd ik hem droog en koel (zeer spaarzaam water) en in de zomer, zodra de knop komt, mag de plant in de verwenfase.


   
 

De creatieve schutting is, zoals je ziet, begroeit met lablabbonen, die prachtige bloeitrosjes krijgen. Elk bloemetje is een fris, naar boontje smakende lekkernij, die in de culinaire wereld (door Koppert Cress bijvoorbeeld) worden verkocht onder de naam “Bean Blossom”. In het centrum van de bak staat de enorme Boomtomaat, ze bloeien goed maar zetten nog geen vrucht. Volgend jaar wellicht, de plant is (met bescherming) goed te overwinteren. De donkerrode Dahlia's op de detailfoto is van het ras 'Arabian Night', de cactusbloemige daar rechts van is 'Nuit d'Été'. Op de laatste foto staan weer verrassende zaailingen: een jaarlijks terugkerende Ricinus (Wonderboom) en links ervan het smalle blad van een nu prachtig bloeiende Verbena bonariensis.


   
   

Je blijft fotograferen... ter afsluiting een paar fraaie detail- en semimacro-plaatjes.


  www.vreeken.nl