Met de winter op komst leek het me een goed idee, om een nieuw ingekochte eenjarige bloem, de witte Limnanthes alba, geheel te wijden aan een goed doel. 100% van de opbrengst van dit soort stel ik beschikbaar aan de winterhulp voor arme gezinnen in Roemenië. Al vrij kort na de revolutie kwam ik in dat land en trof het in desolate toestand aan. We hebben goed contact met een actieve werkgroep ter plaatse, die de kansloze ouderen en gezinnen daar goed in de gaten houdt en helpt. Door corruptie, beperkte sociale voorzieningen en slechte economie zijn deze groepen in Roemenië nog steeds hulpbehoevend. Limnanthes is een Californisch eenjarig bloemetje, dat we vooral kennen als de geel-witte "Gebakken Eitjes", maar eigenlijk nog mooier is deze effen witte soort. Heel gemakkelijk in de teelt, mijn Amerikaanse leverancier is er zeer lyrisch over en ik (na het zien van de plaatjes) nu ook. Je kan dit zakje alleen in combinatie met een (andere) order bestellen, anders zijn de meekomende kosten te hoog. Als in zomer 2012 dit heerlijk witte bloemetje in je tuin of bloembak bloeit, denk dan even aan de kostbaarheid van het leven, dat we delen met zoveel andere mensen op deze aardkloot! We gaan 900 zakjes vullen, dus € 1350,00 gaat door jullie hulp in november naar Roemenië. Bestel hier

 

» Chinese Yam

Het lukt niet altijd om voldoende knolletjes in te kopen van dit fraaie, tropische plantje, dat wonderwel ook de kou trotseert. We hebben een flinke partij opgepot, ze lopen prachtig uit. De enthousiaste verhalen, die ik al van jullie vernam uit eerdere aankopen wijzen op een succesvolle teelt! Voor alle informatie en het bestellen van dit merkwaardige knolgewasje (lucht- en grondknolletjes) Bestel hier

 

» Bollen in de Bollentoren

Ja... het is volop bollen- en knollenseizoen bij ons. Vergeet niet ons prachtige sortiment te bekijken, veel nieuwe soorten: prachtige pronkers of vurige verwilderaars. We zijn al weer soorten aan het bijkopen, je hebt elk jaar weer onverwachte hardlopers. De planttijd van tulpen en anders stevige bollen loopt door tot januari, zachtere bollen worden graag uiterlijk begin december gepoot. Bezoekers van onze winkel hebben inmiddels de Bollentoren ontdekt, een nieuw deel van de winkel op de eerste verdieping. Alles komt in die mooie ruimte goed tot zijn recht: bollen, knoflook, Sneeboergereedschap, verhoogde plantenbedden, zaaikasjes, bleekpotten, eetbare (tropische) planten en Haws-gieters. Oppassen dat de ruimte niet te vol wordt...


» "Het look geplant, de herfst gestrand"

Dat zou een prachtige tuinwijsheid kunnen worden (of is de sinterklaasrijm aan het kriebelen?), hoe dan ook: ze kunnen allemaal nu geplant worden. Algemene stelregel is: 4-6 weken vóórdat de vorst in de grond zit en uiterlijk in december moeten ze de grond in. Even een kleine opsomming van al die heerlijkheden?

Herfstplantuitjes 'Radar'
Wintersjalotten 'Griselle'
Utrechtse Uitjes
Egyptische- Boom of Etage-uitjes
Oerprei
Knoflook

 

» Composteren een makkie!

Als je een tijdje meegaat in het tuinvak (ik inmiddels 35 jaar) heb je al veel moois en handigs voorbij zien komen op composteergebied. Na de VAM-vaten in de 70-er en 80-er jaren ben ik met dit product gestopt: laat de tuincentra dat maar doen.

Totdat... ik de Composters tegenkwam. Afgeleid van een uitgekiende professionele Composter (die we nu ook aanbieden) vind ik dit het beste en slimste systeem, dat ik tot op heden tegenkwam. Zie voor een uitgebreide beschrijving onze site.

 

» Verhoogde plantenbedden

De GrowCamp, die op mijn homepage staat (en door veel klanten enorm gewaardeerd wordt!) is de brug tussen het vorige verhaaltje (het is namelijk een goede vorstbeschermer) en dit verhaal: het is ook een verhoogd plantenbed. Veel "kleinere-tuin"-bezitters hebben inmiddels het genot en gemak van een verhoogd plantenbed ontdekt. Het is 1 van de 3 succeselementen van de groenteteelt: VMB (= Verhogen, Mulchen en Bemesten). Maar er is nog een heel handige toepassing van deze verplaatsbare grondkragen: je kan je wintergroente inkuilen of je (wit)lof erin "trekken"! Inkuilen is een oude, beproefde manier om knolgroenten 's winters op te slaan. Koolrapen, Knolselderie, Winterwortelen, Aardperen, Winterkroten. etc. Ze kunnen gewoon in de tuin worden ingekuild, maar omdat dit vaak te nat is, is een (eventueel voorzien van extra opgebouwde kraag) verhoogd plantenbed ideaal. Als je veel woelratten hebt natuurlijk eerst fijn gaas, dan het plantenbed, voorzie de randen van een laag stro, daar zand en grond tegenaan. Op de bodem ook een laag stro, dan grond en zand. Vervolgens de knolgroenten in laagjes aanbrengen met grond en zand ertussen. Dek het geheel af met stro en weer een laag grond en zand. Eventueel het geheel met geperforeerd plastic, acryldoek of worteldoek afdekken. Maak een tekeningetje hoe je de "kuil" hebt ingedeeld en geniet de hele winter van frisse knollen. Ook kan je de wortels van cichoreisoorten (waaronder Witlof) op deze manier inkuilen, maar dan met het doel om de uitlopende wortel te eten. Klik hier voor ons hele sortiment Verhoogde Plantenbedden.

 

» Alvast een paar tips voor de komende tijd

Er is nog zoveel meer te schrijven, maar ik schuif ook wat door naar een Nieuwsbrief in november. Wat wel alvast aandacht verdient is: voorbereid zijn op de koude nachten. Uiteraard is de gemakkelijkste mogelijkheid het ideale Vlies- of Acryldoek dat over gewassen heen kan worden gelegd of waarmee gewassen kunnen worden ingerold (eventueel eerst een paar stokken om de plant heen voor een beetje afstand). Een ideaal "tentje" is de Duo Serre, die we compleet met winterhoes leveren. De transparante hoes is los te koop. Maar wie weet heb je al een groter kasje of tunnel, anders hebben wij voordelige mogelijkheden. Voor de ergste kou zijn de paraffinekacheltjes ideaal, het is slim om ze niet te laat te kopen, want ze zijn wel eens op bij voortdurende kou! Klik hier voor het complete overzicht kacheltjes.

 

  www.vreeken.nl