Vreeken´s Zaden
 
  Nieuwsbrief nr. 130, oplage 120.000  
 

Planten vieren geen vakantie

Je spruitkool of zonnebloem werkt 24/7 voor jou!


» Even ontspannen

Voor ons als mensen is het verfrissend om uit de dagelijkse routine te komen. In mijn kindertijd gingen we “dagjes uit” en dat voelde al heerlijk, latere vakanties gaven mij en nog later ons gezin veel plezier, soms spannende ervaringen en vaak leerzame momenten. Het was voor mij vaak de kans om het afgelopen jaar of (in sommige gevallen) mijn afgelopen leven te evalueren. Mij helpt daarbij een inspirerend boek en veel gesprekken.

Je tuin echter... gaat gewoon door met ontwikkelen, soms zou er moeten worden ingegrepen, maar allee, een paar weken zonder de baasje(s) moet wel kunnen! Des te verrassender staat alles erbij als je thuis komt. Zeker als de buren een oogje in het zeil hebben gehouden.

Ik ken ook genoeg (vaak oudere) tuinliefhebbers die gokken op een mooie herfst en in deze periode niets willen missen in de ontwikkelingen of oogst van hun groenten en bloemen. Voor wie nu lekker weg is en toch deze inleiding leest: een hele goede tijd gewenst!


» Ondertussen op de Voorstraat in Dordrecht...

Na een intensieve 2 weken inventariseren (= voorraad tellen, nu nog met de hand) richten wij ons 100% op het komende seizoen. Er staat een intensieve automatisering op de rol, verschillende teams krijgen opleidingen en voorlichting. Maar ook de Productieafdeling heeft weer veel werk, ik ben volop zaden aan het inkopen voor de komende tijd. Je gaat dat zeker merken, als je favorieten op onze site hebt aangemaakt, er komen een paar honderd soorten weer beschikbaar, soms na lang weggeweest!

Ons tuinteam zorgt nu voor de meeste pakketten naar jullie toe. De planten staan er heel goed bij en ons sortiment is nog behoorlijk compleet. Onze kwekers proberen in de nazomer nog meer gaten te vullen in ons sortiment.

Alle opruimacties zijn achter de rug, onze koelcellen zijn zo goed als leeg, althans, vol met lege kisten... Bedankt dat jullie hielpen met het aanschaffen van de laatste “Bezemwagens”.


» Je oogst beschermen

Wij vinden het (uiteraard) heel belangrijk dat jij als onze klant kan genieten van de oogst, waar je zoveel zorg in hebt gestoken. Het is ook heel fijn als je enkele vruchtdragende gewassen (vooral late herfst- en wintervruchten) voor de vogels overlaat, maar om nu alle druiven te voeren aan wespen en vogels of alle spruiten aan de rupsen of alle boerenkool aan de witte vlieg... dat kan niet de bedoeling zijn! We stellen enkele beschermingsmogelijkheden aan jullie voor:


Netlon Gaaszakken

Druiven, Mais e.d. bescherm je heel handig met onze Netlon Gaaszakken. Je kan ze enkele jaren gebruiken, als ze echt versleten zijn, dan gaan ze in het plastic afval.

Kijk maar eens hier


Diatomeeënaarde

Bij een te grote invasie van aardvlo, mieren, pissebedden e.d. werkt een heel eenvoudig middel om de groei flink af te remmen: Diatomeeënaarde, ook wel Celiet of Kiezelaarde genoemd.

Lees maar eens hier


Koolkragen

Koolvlieg... daar moet je op tijd bij zijn. Een heel eenvoudige bescherming is de Koolkraag.

Je vindt deze hier

Hier hoort ook een verhaaltje bij. De Koolkragen werden tot heden toe gemaakt door een groep ijverige mensen, met een (tijdelijke) afstand tot de arbeidsmarkt in Dordrecht. Zij hebben het jaren voor me gedaan en willen eens iets anders. Wie voor een bepaalde periode wat bij wil klussen en zin heeft om deze kragen voor ons te knippen: meld je maar!


Insectengaas

Witte Vlieg, Koolvlieg en veel andere gretige insecten. De meest rigoureuze (en duurzame) oplossing om je gewassen te beschermen is ons speciale insectengaas in verschillende fijnheden. Het mooiste is om een koepel te bouwen van (bijvoorbeeld) PVC-buizen.

De 2 soorten (vele jaren te gebruiken) gaas vind je hier


Kopertape

Slakken in je potten? Die kan je eenvoudig afweren met een brede baan kopertape. Toevallig (en eigenlijk onbedoeld) kochten we een flinke voorraad, terwijl de groothandel nu leeggeplunderd is...

Kijk hier voor die tape


Overige gewasbescherming

We hebben nog veel meer gewasbeschermingsmiddelen.

je vindt ze hier allemaal

Ons sortiment gaat een beetje wijzigen, de Pyrethrum blijkt toch niet altijd plantaardig te zijn, we beraden ons op een andere benadering. In samenwerking met Koppert Nederland zal dat de komende tijd vorm krijgen.


» Leuk aanbod van ons Tuinteam

We lieten van enkele bijzondere eetbare planten een grotere hoeveelheid kweken om jullie een leuk aanbod te doen. Ik maak een scheiding tussen echte tuinplanten en kamerplanten, lees maar eens hoe leuk die soorten zijn!

Kwartet voor de Tuin

1) Peruaanse Postelein of Madeira Vine. Onbekend, maar zo lekker en gemakkelijk groeiend, je eet het blad als Spinazie en de knollen bak je als aardappeltjes. Kijk voor alle info hier

2) Kiespijnboom. Deze veelzijdige Chinese struik! Je hoeft nooit meer peper te kopen om je maaltijd te verrijken... Lees maar

3) Japanse Andoorn of Crosne. Die winterharde knolletjesdrager trakteren je elk jaar op een paar heerlijke (en gezonde!) maaltjes. Zie hier voor alle info

4) Giboshi-scheuten, de lekkerste Hosta die we kennen! Als deze plant in het voorjaar uitloopt, dan moet je er snel bij zijn... oogsten, kort koken en genieten! Verlekker je maar met de beschrijving en plaatjes

Deze 4 planten kosten samen € 17,80 en dat zijn ze ook echt waard, maar vooruit ik rond de prijs af naar beneden: voor € 15,00 verwisselen ze van baasje!

Bestel dit Kwartet hier


» Duo voor de Vensterbank

5) Vanille-orchidee, niet iedereen weet dat vanille groeit als langwerpige peul na een beeldschone bloei van deze klimmende orchidee. Inmiddels is het kwekers in Nederland gelukt om vanille te kweken in de kas. De bestuiving is een speciale techniek, die je op YouTube kan leren. Wij konden aan een mooi partijtje planten komen, van zo’n Nederlandse kweker, kijk hier voor meer info

6) Bid-Voor-Ons... oftewel Ora-Pro-Nobis, zo heet deze bijzondere plant uit Zuid-Amerika. Onze kweker teelt dit “Superfood” met zorg en liefde, je kan ze nergens anders in Nederland kopen! Kijk maar op

Deze 2 planten kosten samen € 19,90 en daar gaat niets vanaf, maar als beloning kan je deze 2 alleen maar exclusief in dit pakket kopen en we doen er een zakje zaad bij van een eetbare plant voor de vensterbank...

Bestel dit Duo hier


» Koopjeshoek

Daar benne ze weer... de koopjes van producten, waar we mee stoppen of uit oude voorraad. De vorige keer boden we waterslang aan, die zo geliefd was, dat we vele mensen moesten teleurstellen. Daar kom het:


Hooihark

We hebben nog uit oude tijden 1 Hooihark op wielen van Wolf Geräte. Ideaal voor het bij elkaar vegen van bladeren, onkruid maar ook gemaaid gras. De degelijke hark kost je slechts € 25,00. Mail maar naar info@vreeken.nl als je hem wilt hebben, of kom snel langs.


Koepelkas

Een stevige Koepelkas (Tuintunnel) van bijna 14 m² en 220 cm hoog. Deze kost normaal € 649,00. De kas mag nu weg voor € 399,00. Deze moet vanwege het gewicht wel opgehaald worden, zit in 2 dozen.

Je kan deze eventueel op de website bestellen


Foliekasje

Een eenvoudig foliekasje van 195x140x140 cm (hxlxb). Deze plaats je het beste op een beschutte plek in je tuin, eventueel in de buurt van een muur of schutting om met een zomerstorm het kasje vast te zetten. Ik zag dit kasje elders te koop voor € 163,95. Het mag weg voor € 119,00.

Mail maar naar info@vreeken.nl als je hem wilt hebben, of kom snel langs.


Foliekas serre

Deze eenvoudige serre zorgt ervoor dat je voor weinig geld een aardig kasje hebt, ideaal voor het droog houden van je tomatenplanten bijvoorbeeld. Deze plaats je het beste op een beschutte plek in je tuin, eventueel in de buurt van een muur of schutting om met een zomerstorm het kasje vast te zetten. Normaal kost de serre € 69,95.
Het mag weg voor € 49,00

Je kan deze op de site bestellen


» Iets bijzonders aan de muur

De laatste 30 prachtige Vilmorinplaten mogen nu voor een leuke prijs weg. Als je zo’n plaat inlijst, dan heb je iets zeer fraais aan de muur! We kunnen waarschijnlijk nooit meer aan deze mooie serie in deze kwaliteit komen...

Ze gaan per set van 3 stuks (verschillende soorten, onze keus) weg voor € 39,00 Fijn om jezelf mee te verwennen of om cadeau te geven!

Bestel deze platen hier


» Wat doet die ouwe nog?

Het eerste halfjaar als ZZP-er bij mijn opvolgers is voorbij gevlogen. Ik geniet van mijn 40- urige werkweek, wat een vrije tijd houd ik dan over zeg... Maar tegelijk is het een zoektocht van steeds meer delegeren en collega’s inwerken op mijn taken. Fijn dat het een proces is. Ik blijf (zolang het kan) nog Nieuwsbrieven schrijven en zal de Achtergronden (zie www.vreeken.nl/nwb/1602 en www.vreeken.nl/nwb/1577 en www.vreeken.nl/nwb/1493) eindelijk kunnen uitbreiden. In 2025 worden mijn werkuren gehalveerd naar 20 uur en vanaf 2026 ben ik nog op projectbasis beschikbaar. Hoe dat gaat voelen weet ik nog niet, ik denk eigenlijk zeer relaxed, ik kom dan eindelijk toe aan het bezoeken van kwekers, andere leveranciers, collega’s etc. Daar kan ik dan ook weer over schrijven. Ook ben ik me aan het voorbereiden op het maken van YouTube filmpjes. Vooral over onderwerpen, die nog weinig besproken worden.

Voorheen heb ik enorm veel lezingen gegeven door het hele land, dat ga ik vanaf volgend jaar rustig aan weer opstarten. In de herfst ga ik een paar leuke onderwerpen voorbereiden, jullie mogen wel alvast mailen, een datum vastleggen is wel handig, want ik ga mijn agenda niet volplempen... Daarnaast wordt ik ook al hier en daar gevraagd voor projectbegeleidingen. Die encyclopedie in mijn hoofd (zoals mijn collega’s zeggen) mag in dienst komen van anderen, maar rustig aan, mijn opvolgers gaan voor.


» Noviteiten

Onze kracht is en blijft dat we voorloper willen zijn in onze branche. Dat kost heel veel energie en soms doortastend zoekwerk, iets waar ik gek op ben. Onze website heeft een handige “tool” waarmee je per maand kan zien hoeveel nieuwe soorten en producten zijn toegevoegd.

De noviteiten van juni zijn bijna allemaal al te bestellen

De noviteiten van juli liggen grotendeels nog in de Productieruimte en zijn over een aantal weken te bestellen, je kan ze wel alvast in je favorieten zetten. De maand is nog niet voorbij, ik verwacht nog wel 20-30 soorten in juli toe te kunnen voegen.

Maak maar alvast kennis met de eerste 35 noviteiten van deze maand


» De Herfstbloeiende Bollen komen weer binnen!

De zomerbloeiende bollen en knollen zijn net allemaal uitverkocht en de volgende (kleine) groep bollen biedt zich al weer aan, ze komen de volgende maand binnen maar je kan ze alvast bestellen. Dit is een eerste aankondiging, ik zal jullie nog vaker eraan herinneren. De herfst heeft zijn eigen charme en daar horen toch echt deze bloeiers bij!

Kijk hier naar het sortiment herfstbloeiers



 
 
facebook