Vreeken´s Zaden
 

Eindelijk weer een teken van leven…

We zijn nog wel druk bezig met jullie orders (de planten moeten deels nog binnenkomen), maar ik kan de "werkrobot" (100 uur per week) weer wat temperen.

» Het zenuwcentrum Vreeken

We mogen terugkijken op een bijzonder seizoen, weinig incidenten, ondanks ziekten onder onze medewerkers hebben we alles behoorlijk kunnen bijbenen.

Natuurlijk zijn daar de slipper(tje)s en foutjes, maar die zijn op een paar handen te tellen. Wie daar overigens slachtoffer van werd hopen we goede oplossingen te hebben aangeboden. Met zo'n aantal orders blijkt dat we hier als team een gemotiveerde en geoliede "machine" te zijn! Ieder heeft haar of zijn plek in het hele proces en is gewoon TOP op die plaats... (dit moet even gezegd zijn!)

Mijn eigen programma voor de komende periode is:

  1. de uitverkoop in gang te zetten (vandaar o.a. deze Nieuwsbrief) en
  2. de honderden achterstallige mailtjes beantwoorden en
  3. het nieuwe seizoen weer voorbereiden, want de kwekers zeuren al om orders of reserveringen.

» Pittig staartje

Die strenge kou in februari heeft menigeen verrast!

Zelfs in Zuid-Frankrijk is de vroege knoflook deels bevroren, dus schaam je niet. Dode rozen, vijgen, Eucalyptusbomen, die al jaren net deden of ze ons klimaat aankonden. Ik waande me weer even aan het begin van mijn loopbaan, toen we trouw de enten van de rozen beschermden en toen veel subtropen nog echt naar binnen werden verhuisd. Enfin, nu maar hopen, dat de meimaand weer in hogere druksferen wil komen en dat de hele zomer zich in een harmonieuze afwisseling van zon en een enkel buitje wil voltrekken: daar doen we het voor!


» Zullen we dan maar…?

Eerst de opruimingsaanbiedingen: een paar leuke "koopjes" zo aan de start van jullie en het einde van ons seizoen.

De meeste aanbiedingen zullen een feest der herkenning teweeg brengen, het komt natuurlijk jaarlijks op hetzelfde neer, ik heb een hekel aan sleur, maar soms ontkom je er niet aan!


» Pootaardappels

We hebben heel veel mensen blij kunnen maken met ons enorm groeiende sortiment! Voor het (gelukkig kleine) restant geldt: ze kunnen tot half juni de grond in, de oogst is uiteraard later dan een primeurjager zou willen, maar na 2-3 maanden groei is er een heerlijke oogst te delven!
Voor een aantrekkelijke aanbieding zie ons
"Einde Seizoen Pakket"

 

» Zomerbloeiende bollen en knollen

Wie in mei of begin juni nog deze bollen, knollen of wortelstokken plant kan in de nazomer van de bloei genieten. We kunnen ze zelf terugplanten, maar we laten liever onze klanten profiteren van 50% einde seizoenskorting. Kies voor allerlei prijsklassen uit onze pakketten "Vol met Bollen"

Heb je een extra grote plaats beschikbaar? Een speciale korting van 60% geef ik voor de grotere tuin:
1 pakket t.w.v. € 200,00 nu voor slechts € 79,00
(maximaal 3 pakketten per klant!) Bestel hier

 

» Eetbare bollen en knollen

Bekende en onbekende soorten: Ulluco, Oca, Mashua, (Franse) sjalotten, Plantuitjes, Knoflook, Madeira Vine... allemaal gemakkelijk te telen bol- en knolgroenten. Rond deze tijd worden ze door ons opgepot om de verkooptijd te verlengen.

Voor die tijd geef ik een rondje voordeel weg: een mooi en gevarieerd pakket (ik stop er ook wat bijzondere aardappeltjes bij) ter waarde van € 30,00 bied ik aan voor € 15,00 Sla je slag! Bestel hier

 

» Aspergeplanten, het kan nog tot eind juni…

We hebben nog een restvoorraad aspergeplanten in de koelcel liggen. Ze zijn op deze manier goed bewaard en van uitstekende kwaliteit, ik bied ze aan tegen 50% korting. Reageer snel: in 2011 waren we in een paar uur na het uitkomen van de aanbieding al "los".

Aspergeplanten 'Grolim'
Een oogstzeker en ziektebestendig ras asperges, geschikt voor groene en witte teelt. Plantafstand 160x35 cm. We leveren de zwaarste kwaliteit: 70 g per plant (en zwaarder) in A kwaliteit.
880015.1 Normaal 10 planten, nu 20 planten € 8,90 Bestel hier

Aspergeplanten 'Avalim'
Dit ras asperges is voor de professionele teelt het neusje van de zalm! Speciaal geschikt voor de groene teelt doordat de kop van de stengel mooi gesloten blijft, dat oogt mooi als oogstproduct. Uiteraard is de witte teelt ook TOP. Zeer vroege oogst, grote opbrengst van dikke stengels. Het gewas is zeer uniform (gelijk) en heeft sterk loof.
880014.1 Normaal 5 planten, nu 10 planten € 6,90 Bestel hier


 

» Op bijna elke plek: tuinieren op niveau

Erg tevreden zijn we over deze nieuwe kweekbak-op-poten: de VegTrug (GroenteTrog in goed Nederlands). Opvallend is de degelijkheid van deze bak, onze technische man Amel was zeer te spreken over de afwerking. Voor meer details verwijs ik naar de site www.vegtrug.nl.

Ik verklik alvast, dat we zelf deze zomer ook een VegTrug gaan beplanten, zodat jullie in de zomer af en toe de ontwikkelingen kunnen volgen!

Bestel hier


 

» Veel mengsels

Het samenbrengen van verschillende soorten binnen 1 thema is de basis voor al onze mengsels. Ze vergemakkelijken de keus en bieden een voordelig alternatief voor losse pakjes. Houd het hoofdstuk Mengsels in de gaten, ik broed op vele uitbreidingen.

De laatste introductie?

Heel voordelig en een aanrader: Vogelvreugde


» In ere hersteld

Mijn vriend Jaap van der Waal heeft in een sessie van ruim 5 jaar (met de nodige onderbrekingen) ons oudste vervoermiddel: de handkar in ere hersteld. Binnenkort zullen we hem (de handkar) ophalen en overdag als showkar op de Voorstraat neerzetten. Het aardige is, dat de kar ooit door het bedrijf van mijn grootvader aan moeders kant (D. Meeldijk) gemaakt is. Hij had een wagenmakerij in Dordrecht en bouwde 1 van de eerste bussen van Nederland. Enkele foto’s laten zien hoeveel werk Jaap aan deze klus gehad heeft: HULDE!


» Een beetje reclame

Vaak kom ik in contact met gepassioneerde mensen in ons vak en kan het niet nalaten jullie aan enkelen voor te stellen. Gewoon omdat zij dat aan me vroegen of omdat ik enorm veel klanten bereik met deze Nieuwsbrief.

Zo is daar bijvoorbeeld Jac de Cock, sinds 4 jaar in de VUT en woonachtig in Stevensbeek. Voor elke geïnteresseerde groep verzorgt hij workshops vlechten met wilgentenen op locatie: bijvoorbeeld een oogstmand om zelf de groenten uit de tuin te oogsten. Hij kan benaderd worden op e-mail jac_de_cock@hotmail.com

Hele praktische lessen over veel aspecten van het tuinieren en verwerken van voedsel vind je bij De Groenling: www.degroenling.net

Het leukste digitale tuinblad heet De Smultuin van Claudia Reina. Vraag een"proefexemplaar" op www.smultuin.nl. Het spaart papier en trouwens: een hele leuke site!


 
www.vreeken.nl

   

Helemaal vooraan zie je een langwerpige bak, die veel schaduw krijgt. Links een Wijfjesvaren (Athyrium vidalii), die al jaren terugkomt. Dat geldt ook voor de Voodoo- lelie (Sauromatum venosum), een aasbloem, die je (bijna uitgebloeid) in het midden van de bak ziet. Latere foto's laten de prachtige bladeren zien waar ik deze plant zo om waardeer. Rechts heb ik een plantje waterpeper geplant, kijken of die een beetje groeien wil. In de grote bak heb ik (zoals al verteld) Rhus of Fluweelboom geplant. Het merendeel wordt gevormd door mannelijke planten, die je op deze foto met beige pluimen (fraai) ziet bloeien. Helemaal links heb ik een Rhus dissectum geplant, waarvan ik hoop dat deze de mooie rode vruchten geeft, die de boom de hele winter sieren. Zo ontstaat er een leuke mix. Als onderbegroeiing heb ik Boterbloemanemoontjes (Anemone ranunculoides) geplant, die moeten het voorjaar kleur geven. Verder staan er (volgende foto) rode zuringplanten aan de voet van de Fluweelbomen. Je ziet ze nu alleen als je bukt, maar in het voorjaar moeten ze na de Anemonen een prachtig rood feest veroorzaken!


 

Het vooraanzicht van de bak met Reuzenzonnehoed zoals al eerder genoemd.


 

Aan de voet van een groot groeiende kerstomaat plantte ik de fluweelzachte Kretenzer Marjolein.


 

Als je eenmaal een keer aardbeispinazie hebt gezaaid, dan komen ze elk jaar weer terug! Zo ook dit jaar... een beetje wieden en reguleren zorgt voor een overvloedige groei van deze sierlijke melde. Na afrijping heb ik ze weer verwijderd, ze zijn nogal “invasive” zoals de Engelsman raak typeert.


   

2 bovenaanzichten, dan weet je een beetje hoe het in elkaar zit. De foto is gemaakt in juni, vanaf een klein inpandig dakterras dat aan mijn huiskamer grenst.


   

Na de bloei houden die fantastische Rudbeckia's hun bloemharten de hele winter in stand. Zo'n aantrekkelijke skyline is bijna jaarrond genot! Op de 3e foto weer het Labradorviooltje als onderbegroeiing.


   
   

De grote, vierkante bak met rode Pruikenboom en Karamozijnbes is mooi uitgegroeid. In het voorjaar is deze bak prachtig gevuld met boshyacinten, waarna de Houttuynia de onderbegroeiing overneemt. Een aan te bevelen opvolging! Het enige nadeel van de Houttuynia is de zurige lucht, die er vanaf komt als je er tussen aan het scharrelen bent... De Karamozijnbes heeft even wat watergebrek gehad (hoe kan het deze zomer...) en heeft dus een vroege herfstkleur. Ook mooi. Aansluitend de nu prachtig uitgegroeide bak met Miscanthus en een aardige bonsai (Ficus), die 's winters bij me binnen staat. De Hosta houdt het best lang vol hè? Ik pluk er regelmatig wat slechte bladeren uit en hij blijft groeien. Links van de Miscanthus staat Zeekool (Crambe maritima) en daarachter een roodbloeiende Salvia, ik denk de rutilans (Meloensalie). De laatste 2 foto's tonen een aspect waar ik me voortdurend van bewust ben: mooie, afwisselende bladvorm en bladkleur. Mijn vrouw klaagt wel eens: “zet eens wat meer bloei in de bakken”, dat doe ik dan ook wel, maar ik geniet zelf al van al die bladsoorten!


   

Af en toe moet er eens een plant in het hospitaal. Een betere plaats dan op mijn eigen daktuin, wie zal die vinden? Deze 2 olijfboompjes hadden een flinke kruin, maar waren (als overblijvertjes van een grote partij) wat kaal geworden vanaf de stam. De simpelste maatregel is dan: gewoon knotten = terugknippen tot aan de stam. En ja hoor, mede geholpen door een verpotbeurt en mijn trouwe Gardena druppelsysteem, gingen beide boompjes weer bruisend in de levensstand! Ik snoei de grootste uitlopers af en toe terug. Enkele toevallig ontkiemende meelifters (links de Nicandra physolades of Zegekruid en rechts een Verbascum) laat ik vol mededogen in leven.


   

Vergelijk de Eucalyptus op deze foto nu eens met een van eerste foto's... Wat een groeikracht. Maar de aandacht wil ik even richten op de Pepino's in de bak vooraan. Zie ze eens lekker groeien en... vrucht dragen. Dat wordt smullen, want we verkopen de gestekte nakomelingen van een goed zoete variëteit. De planten kunnen in de winter gewoon naar binnen, af en toe snoeien, een keertje de luis eraf spoelen en in mei weer naar buiten. De planten in deze bak hebben we ook op deze manier overwinterd om eens te zien hoe het gaat.


   

Zowaar komt er wat bloei in de bakken, mijn vrouw blij, iedereen blij! Op de eerste foto zie je al hier en daar een Dahlia tot bloei komen. Ik heb ze extreem laat geplant, want tja, de traditie is om met moederdag de daktuin weer helemaal klaar te hebben. Een spontaan opgekomen lila Verbena rigida (IJzerhard) laat ik natuurlijk staan. In het midden de trouwe Heemst (Althaea officinalis) en voor de bonte Cotynus de paarsbladige Salie (Salvia officinalis 'Purpurea'). De minipaprikaatjes hebben denkelijk te veel regen op de kop gehad. Ze groeien niet goed, maar dragen wel wat vruchtjes. Daarachter is de blauwe bergbasilicum geëxplodeerd en geurt en bloeit tot vreugde van mens en insect! Dan volgt de trots van de tuin, de al eerder genoemde Hibiscus moscheutos... wat een bloemen, nog prima te eten ook! Het blad van gladiolen is goed te herkennen, er zit al volop knop in. De bontpaarse Salie (Salvia officinalis 'Variegata') heeft nu weer groeikansen, want heeft even schuilgegaan onder de enorm grote planten aardbeispinazie. Van de vijg oogst en eet ik regelmatig friszoete vruchten, soms zijn de mieren me voor. Zie je de fantastische kerstomaat? Ze heeft goed gedragen en wordt nu langzaam gekild door de aardappelziekte.


   

Ja, we hebben de tijd altijd bij ons, het carillon houdt ons trouw op de hoogte van de voorbijgegleden kwartieren. Op de eerste foto zie je boven mijn net teruggeknipte bloembakken, die inmiddels weer prachtig in de knop zitten. Het gaat natuurlijk om die geweldige Hibiscus.


   

Een enorme knop van een Dahlia wiens naambordje verdwenen is, nog een verrassing dus. De Magnolia zat stiekem in de zomer te bloeien, de camera heeft de nakomers nog net kunnen vastleggen. De derde foto toont Dahlia 'Black Touch', de split aan het eind van de lintbloemen begint nu te komen.


   

Het prachtige blad van de jaarlijks terugkerende Voodoo-lelie verschijnt na de bloei (zoals eerder genoemd). Je snapt, dat ik deze plant koester! Aan het eind van de getijgerde stengel zie je het grote ingewikkeld samengestelde blad: 1 blad per stengel! Ook hier ontkiemen weer verrassende plantjes aan de basis: links een paar plantjes Isotoma (vroeger Laurentia genoemd) en rechts weer een Verbascum blattaria. Het plantje in het roodstenen potje is jeugdsentiment: een niet dood te krijgen witte Poederkwast (Haemanthus albiflos). 's Winters houd ik hem droog en koel (zeer spaarzaam water) en in de zomer, zodra de knop komt, mag de plant in de verwenfase.


   
 

De creatieve schutting is, zoals je ziet, begroeit met lablabbonen, die prachtige bloeitrosjes krijgen. Elk bloemetje is een fris, naar boontje smakende lekkernij, die in de culinaire wereld (door Koppert Cress bijvoorbeeld) worden verkocht onder de naam “Bean Blossom”. In het centrum van de bak staat de enorme Boomtomaat, ze bloeien goed maar zetten nog geen vrucht. Volgend jaar wellicht, de plant is (met bescherming) goed te overwinteren. De donkerrode Dahlia's op de detailfoto is van het ras 'Arabian Night', de cactusbloemige daar rechts van is 'Nuit d'Été'. Op de laatste foto staan weer verrassende zaailingen: een jaarlijks terugkerende Ricinus (Wonderboom) en links ervan het smalle blad van een nu prachtig bloeiende Verbena bonariensis.


   
   

Je blijft fotograferen... ter afsluiting een paar fraaie detail- en semimacro-plaatjes.


 
www.vreeken.nl