Vreeken´s Zaden
 

Mag ik je nog even herinneren...

Vanavond (om 03.00u vannacht) sluit de voorverkoop van de aardbeien. Ik moet hier streng in zijn, want mijn kweker moet op tijd de hoeveelheden weten. Klim dus nog even achter je PC, als je de aanbieding aantrekkelijk vond. Ik herhaal hierna een deel van de tekst, zoals je die ook vindt in de vorige Nieuwsbrief (nr. 28)

» Voorverkoop Aardbeiplanten

Om precies te zijn 1 week voor mijn vakantie (31 juli) krijgen we een sortiment van 20 rassen aardbeien binnen. We blijven overigens gewoon open: mijn medewerkers nemen de "macht" over… Het sortiment bevat de volgende rassen, zorg dat je zeer binnenkort je order plaatst. Om je te helpen stel ik een aantrekkelijk sortiment samen van 4x10 planten in 4 verschillende oogsttypen: vroeg, midden, laat en doordragend.
Deze 40 planten (onze keus) kosten normaal € 45,00. Voor vroege bestellers (zie het als een voorverkoop) bied ik ze aan voor € 29,00

Klik hier voor info en om te bestellen
de aanbieding geldt t.m. 19 juli 2012.

 
 
www.vreeken.nl

Dit jaar lukte het gelukkig om een partijtje van de meest grootbloemige tulpen ter wereld in te kopen. Ze staan op stevige stengels en worden mega groot vanwege de enorme bol-omvang.

Klik hier voor info en om te bestellen

Elk jaar zoeken we naar nieuw of bijzonder aanbod. Nieuwe- of herintroducties voor dit jaar vind je onder
deze knop

Of klik hier voor het hele sortiment

 

» Herfstbloeiers

Onbekend en verrassend is het kleine sortiment herfstbloeiende bollen en knollen.

Elk jaar is het weer een verrassing als je ze in de tuin tot bloei ziet komen! Voor keukengebruik is de dure smaak- en kleurmaker Saffraankrokus heel interessant. We hebben dit jaar hele dikke (dus succesvolle) knollen kunnen kopen!

Kijk hier voor het hele sortiment

 

» Start van het nieuwe seizoen (2012-13)

In september begint ons nieuwe zadenseizoen. Een deel van ons team is weer zaden aan het verpakken.

Ik koop overal oogsten op en onze contracttelers beginnen (na het dorsen en drogen) de eerste partijtjes te leveren. Dit is ook de tijd van tientallen nieuwe introducties. Houd de site in de gaten, elke week voeg ik wel soorten toe. Je vindt een overzicht onder het hoofdstuk "Nieuw".

Dit najaar zal ons sortiment biologisch gecertificeerde zaden enorm toenemen; steeds completer wordt die zadengroep. Eind december stop ik meestal (noodgedwongen door tijdgebrek) met het toevoegen van veel soorten.

 

» Kan je nog iets zaaien?

In september en oktober is er zelfs op zaaigebied nog wat te beleven. Ik zet even wat ideeën op een rijtje:

  1. In de vollegrond is het nu tijd om koukiemers te zaaien. Dit zijn zaden, die een korte of langere koudeperiode nodig hebben om te ontkiemen. Ze kunnen in bakken of zaaibedjes buiten overwinteren en kiemen in het voorjaar. Een bekende groente is bijvoorbeeld de knolkervel, Roomse kervel is een bekend kruid, verder zijn er vele meerjarige planten, die voor de winter gezaaid worden. Een aardige site hierover is (Engelstalig): www.alchemy-works.com
  2. Onder bescherming (glas of folie) kan nog veel gezaaid worden. Wat te denken van veldsla, spinazie, pittige koolsalade (Saladini), snij- of pluksla, rucola, barbarakruid, winterpostelein, kervel, koriander, dille en nog meer snelgroeiende bladgewassen.
    Vaak lukt de overwintering van sluit- en bloemkool (weeuwenteelt) ook prima. Veel sterke eenjarigen (in het Engels heet deze groep kernachtig "hardy annuals") kunnen nu onder glas gezaaid worden en overwinteren als jong plantje. Een vrij complete opsomming van deze gemakkelijke planten vind je op deze site: faq.gardenweb.com
  3. Als groenbemesting kunnen nog de volgende soorten gezaaid worden: wintertarwe, wintergerst, tarwerogge, bladrammenas, winterkoolzaad, kervel en mosterd. Deze soorten zijn grotendeels wintergroen en houden de voedingsstoffen beter vast in de winter. De laatste 4 soorten kunnen ook af en toe geoogst worden (blad plukken). Ze smaken fris, kruidig en pittig!

» Kritisch op voedsel

In Canada (en eerder al in de VS) viel me de toenemende bewustwording en populariteit van beter voedsel op.
Maar ook Europa, sterker nog: ook Nederland staat zeker niet stil. Niet alleen wijze ouderen (zoals ik -zei de gek-) maar in toenemende mate ook jongeren zetten zich in voor gezond, eerlijk en duurzaam voedsel. Actief en samenbindend is het initiatief van NCDO: FOODGUERILLA.Het klinkt wat agressief, maar het is figuurlijk bedoeld... kijk op www.foodguerrilla.nl


» Eetbare knollen en bollen

Op onze homepage kan je lezen, dat de knoflook, herfstplantuien en herfstsjalotten bijna binnen zijn. Knoflook en sjalotten komen nog deze maand, de plantuien zijn inmiddels net binnen. Minder bekend en daarom bijzonder interessant zijn de volgende 2 soorten:

1. Pittig en aromatisch: de echte Sint Jansuitjes

Al eeuwen lang een specialiteit van (Oost)-Utrechtse kwekers. Prins Bernhard was er gek op! Misschien wel omdat ze in Duitsland ook onder hobbyisten bekend zijn! In het begin van de zomer (24 juni, Sint Jansdag) worden de jonge uitjes als voorjaarsprimeur geoogst. Enkele planten laten zitten of tot in de herfst terugpoten. Zowel de holle stengeltjes als de uitjes hebben een typische, pittige naar knoflook nijgende smaak. Heerlijk rauw in de salade.

Klik hier voor info en om te bestellen

 

2. De verrassing van de laatste jaren: Chinese Yam

Het lukt niet altijd om voldoende knolletjes in te kopen van dit fraaie, tropische plantje, dat wonderwel ook de kou trotseert. We hebben een flinke partij ingekocht, de enthousiaste verhalen, die ik al van jullie vernam uit eerdere aankopen wijzen op een succesvolle teelt! Voor alle informatie en het bestellen van dit merkwaardige knolgewasje (lucht- en grondknolletjes)

Klik hier voor info en om te bestellen

 

  www.vreeken.nl