Vreeken´s Zaden
 

Tijd voor iets anders

Oktober en november is voor mij een periode van ontdekkingen, uitwisseling en plannen uitwerken of verwezenlijken. Verder bevat deze Nieuwsbrief aanbiedingen en primeurs, veel leesplezier en: reacties zijn welkom!

» Ontdekkingen

Ik maak nu tijd om soorten toe te voegen aan mijn collectie. Soms is dat het resultaat van jarenlange vermeerdering (bijvoorbeeld de Aspergette), soms struin ik allerlei kwekers af naar bijzondere zaken (Broccolimelde is er zo één) maar ze worden ook wel eens in mijn schoot geworpen (ik noem het blauwe tomaatje 'Indigo Rose' of de Tanzaniaanse Begonia). In alle gevallen beschrijf ik ze nauwkeurig maar luchtig en zoek er geschikte foto's bij. Vervolgens zet ik er af en toe 1 op mijn facebook. 1-2 weken later zijn de soorten in zakjes gevuld, voorzien van fotostickers en teeltbeschrijving en tenslotte ingedeeld in de winkel.

 

» Uitwisseling

Het hele jaar door wisselen we belevenissen uit met klanten. Jullie verwennen me soms met prachtige en uitgebreide teeltbelevenissen, die ik vaak in mijn beschrijvingen verwerk. Deze maanden komen ook veel zaden van hobbyisten bij ons binnen: zorgvuldig geteeld, soms handmatig gekruist en meestal zelfs na een kiemtest bij mij afgeleverd. Wat een feest en wat een enorme verscheidenheid aan soorten! Dit is ook de periode (oktober en november), dat ik lezingen geef door heel Nederland: een mooie uitwisseling van kennis. Heerlijk om over mijn vak te praten en allerlei vragen te kunnen beantwoorden. Tuinclubs, moestuinverenigingen, Groei-en-Bloei-verenigingen e.d. nodigen me uit. Voor 2013 zijn al 2 van de 7 weken bezet, ik kom graag naar jullie toe.

Kijk maar eens op mijn homepage (onderaan).

 

» Plannen uitwerken of verwezenlijken.

Als bedrijf zijn we in deze periode bezig met kleine of grote plannen. Opknap- en verfklussen, betere indeling van de winkel, de nieuwe website... werkzaamheden die nooit klaar lijken te komen. Hoewel: de nieuwe site is nu echt bijna klaar, de volgende Nieuwsbrief zal daar over gaan. In de winkel gaan we langzamerhand de wanden ontdoen van de Poolse rietmatten, die het ruim 40 jaar hebben volgehouden. De meest brokkelige muren komen tevoorschijn, genoeg werk voor onze huisstucadoor, we zijn achter de kassa begonnen.


» Vind ik leuk

Voor fervente facebookgebruikers noemde ik het al: je kan ons nu volgen, ik probeer regelmatig nieuwe aanwinsten en andere berichten te plaatsen. Ga snel naar facebook.com/vreekenszaden en "like" onze pagina. Ik ben bewust (in het geniep) vanaf 19 september begonnen met het invoeren van allerlei noviteiten en met de opbouw van de historische tijdlijn van Vreeken's Zaden, met prachtige oude foto's die ik voor het eerst heb gescand en gepubliceerd!


» Bloembollen

Nog 1 maand volop keus!

Tot vorige week hebben we de voorraad flink aangevuld, het is een vruchtbaar bollenseizoen! Nu gaan er wel elke dag een paar soorten op, maar ik heb nog een goed sortiment hangen. Een paar toppers heb ik hier op de foto gezet om jullie nog even te inspireren.

 

» Het Uitjes Trio

Naast de prachtige sieruitjes is het nu ook de tijd voor veel eetbare telgen van de uienfamilie om te worden geplant. Ons sortiment Knoflook is ondanks schaarste behoorlijk groot geweest, maar inmiddels zo goed als uitverkocht. Een heel smakelijk ras: de 'Rose de Lautrec' is nog volop te koop en nog goed te planten. In januari krijgen we nog 3 rassen binnen. Om de hele winter (tot in het voorjaar) te kunnen doorverkopen hebben we 3 uitjes opgepot, zodat ze alvast kunnen groeien en wortelen in de potjes. Van dit "Uitjes Trio" maak ik een leuke set met een (zij het bescheiden) korting:

  1. 1 plant Daslook á € 2,90
  2. 2 planten Utrechts Uitje á € 2,90
  3. 3 planten Oerprei / Olifantenknoflook á € 2,90

Totaal 6 planten* á € 2,90 = € 17,40. De setprijs is € 13,90
*) Wijziging in de verhouding en soorten voorbehouden


» PlantenPakket

De tuinopruiming van de vorige Nieuwsbrief liep als een trein: bedankt voor jullie reacties en ik hoop, dat we voor aangename verrassingen hebben gezorgd. Inmiddels hebben nog wat leveringen van kwekers plaatsgevonden en zijn er bollen opgepot. Onze fruitstruiken en tropische (specerij)planten houden we de winter over, maar de rest willen we uitdunnen of uitverkopen. Voor deze finale actie bieden we een leuke mix van eetbare- en sierplanten, zowel winterhard als vorstgevoelig. We maken een keus uit o.a. de volgende soorten:

  1. Aardbeien. Onze nieuwe kweker heeft een deel van de zeldzame rasjes weer op de rit gezet. Een eerst levering heeft al weer veel mensen blij gemaakt, we hebben nog wat over…
  2. Yakonplanten of Appelwortel. De enige plant, die heerlijk zoete knollen levert. We zijn al aan het smullen van de oogst van dit jaar.
  3. Citroenverbena. De lekkerste thee maak je van deze plant, die ook wel Verveine genoemd wordt. Probeer ze door te telen, ze geven op een lichte vensterbank de hele winter oogst.
  4. Saffraankrokus. We hadden een kleine partij over van de echte saffraankrokus. Deze moesten uiteraard opgepot worden en zijn nu aan de groei. De stampers zorgen voor de mooie gele kleur en het speciale aroma aan gerechten.
  5. Irissen. Eén van onze klanten is iris-liefhebber. De meest bijzondere soorten komen zodoende in ons bezit. We hebben nog een partijtje en doen die erbij in dit pakket.
  6. Rabarber. Mooie grote planten in toprassen, die we nog over hebben van een aantal bestellingen.

Totaal leveren we ter waarde € 50,00 planten voor een pakketprijs van € 25,00. Klik hier voor info en om te bestellen.


» Aardappels

Dit jaar krijgen we minstens 30 aardappelrassen erbij (de teller staat dan op ongeveer 120 rassen totaal): mooie, oude rassen maar ook nieuwe smaakmakers of extra resistente rassen. Dat past nooit allemaal tegelijk in onze koelcel, dus we gaan alvast onze eerste zending verkopen. Let op: een deel van deze soorten zijn schaars en dus niet meer later in het seizoen te koop! Momenteel zijn er 32 rassen gereed voor de verkoop, klik hier voor het nu beschikbare sortiment.

We maken 2 pakketten om de keus te vergemakkelijken:

Pakket 1 "Laatste Aanwinsten"

Een greep uit onze laatste 10 schaarse aanwinsten (onze keus)
We leveren 3 verpakkingen van ½ kg voor € 6,90

Pakket 2 "Vroege Aankoop"

Een greep uit de rest van onze net binnengekomen soorten (onze keus)
We leveren 8-12 verpakkingen ter waarde van minimaal € 30,00 voor de pakketprijs van € 25,00

Bewaar de aardappels op een zeer koele plaats (4°C) of als het niet anders kan: iets warmer, maar
dan licht, uitgespreid en af en toe besproeien.

 

» Cadeau: tomatenplanter

Onze Engelse leverancier is (helaas) gestopt met de leuke Tomatenplanter. Tomaten groeien erg goed in een omgekeerde stand (zie de beschrijving). Het is een leuk cadeau voor de komende feestdagen. Ik ruim ze nu maar op… Wie weet komen we weer een nieuwe leverancier tegen…

Aanbieding: 1 Tomatenplanter + 1 zakje tomatenzaad á € 18,90


» Tuinklusjes...

De Nieuwsbrief is toch weer wat lang geworden... Het persoonlijke deel schrijf ik volgende keer wel, maar enkele tips wil ik tot slot nog wel geven. In de winter kan je nog zaaien, het succes hangt een beetje van de "wintergestrengheid" af, maar als hobbyist is het geen grote strop als er iets mislukt. Klik hier om te zien wat je nog zaaien kan. In een kasje is het van belang, dat je nu aan isolatie denkt: glas repareren, extra noppenfolie aanbrengen etc. We verkopen betrouwbare kacheltjes (op lampenolie) die de ergste vorst opvangen.

Voor gewassen in de vollegrond, die kunnen lijden van de vorst is het wijs om nu alvast tonkinstokken rondom te steken, nu zit de vorst nog niet in de grond. Die stokken kunnen als steun dienen voor bijvoorbeeld acryldoek of stro, dat net voor de vorst kan worden aangebracht. Acryldoek ademt, maar isoleert toch.

Veel zomerbloeiende struiken en fruit kan nu worden gesnoeid. Druiven snoei je nu ook het beste. Bewaar de snoeitakken weer om hogere eenjarige bloemen te ondersteunen, dat staat wel zo natuurlijk…

Tot binnenkort!
Ton Vreeken

 
www.vreeken.nl
bladeren zien waar ik deze plant zo om waardeer. Rechts heb ik een plantje waterpeper geplant, kijken of die een beetje groeien wil. In de grote bak heb ik (zoals al verteld) Rhus of Fluweelboom geplant. Het merendeel wordt gevormd door mannelijke planten, die je op deze foto met beige pluimen (fraai) ziet bloeien. Helemaal links heb ik een Rhus dissectum geplant, waarvan ik hoop dat deze de mooie rode vruchten geeft, die de boom de hele winter sieren. Zo ontstaat er een leuke mix. Als onderbegroeiing heb ik Boterbloemanemoontjes (Anemone ranunculoides) geplant, die moeten het voorjaar kleur geven. Verder staan er (volgende foto) rode zuringplanten aan de voet van de Fluweelbomen. Je ziet ze nu alleen als je bukt, maar in het voorjaar moeten ze na de Anemonen een prachtig rood feest veroorzaken!


 

Het vooraanzicht van de bak met Reuzenzonnehoed zoals al eerder genoemd.


 

Aan de voet van een groot groeiende kerstomaat plantte ik de fluweelzachte Kretenzer Marjolein.


 

Als je eenmaal een keer aardbeispinazie hebt gezaaid, dan komen ze elk jaar weer terug! Zo ook dit jaar... een beetje wieden en reguleren zorgt voor een overvloedige groei van deze sierlijke melde. Na afrijping heb ik ze weer verwijderd, ze zijn nogal “invasive” zoals de Engelsman raak typeert.


   

2 bovenaanzichten, dan weet je een beetje hoe het in elkaar zit. De foto is gemaakt in juni, vanaf een klein inpandig dakterras dat aan mijn huiskamer grenst.


   

Na de bloei houden die fantastische Rudbeckia's hun bloemharten de hele winter in stand. Zo'n aantrekkelijke skyline is bijna jaarrond genot! Op de 3e foto weer het Labradorviooltje als onderbegroeiing.


   
   

De grote, vierkante bak met rode Pruikenboom en Karamozijnbes is mooi uitgegroeid. In het voorjaar is deze bak prachtig gevuld met boshyacinten, waarna de Houttuynia de onderbegroeiing overneemt. Een aan te bevelen opvolging! Het enige nadeel van de Houttuynia is de zurige lucht, die er vanaf komt als je er tussen aan het scharrelen bent... De Karamozijnbes heeft even wat watergebrek gehad (hoe kan het deze zomer...) en heeft dus een vroege herfstkleur. Ook mooi. Aansluitend de nu prachtig uitgegroeide bak met Miscanthus en een aardige bonsai (Ficus), die 's winters bij me binnen staat. De Hosta houdt het best lang vol hè? Ik pluk er regelmatig wat slechte bladeren uit en hij blijft groeien. Links van de Miscanthus staat Zeekool (Crambe maritima) en daarachter een roodbloeiende Salvia, ik denk de rutilans (Meloensalie). De laatste 2 foto's tonen een aspect waar ik me voortdurend van bewust ben: mooie, afwisselende bladvorm en bladkleur. Mijn vrouw klaagt wel eens: “zet eens wat meer bloei in de bakken”, dat doe ik dan ook wel, maar ik geniet zelf al van al die bladsoorten!


   

Af en toe moet er eens een plant in het hospitaal. Een betere plaats dan op mijn eigen daktuin, wie zal die vinden? Deze 2 olijfboompjes hadden een flinke kruin, maar waren (als overblijvertjes van een grote partij) wat kaal geworden vanaf de stam. De simpelste maatregel is dan: gewoon knotten = terugknippen tot aan de stam. En ja hoor, mede geholpen door een verpotbeurt en mijn trouwe Gardena druppelsysteem, gingen beide boompjes weer bruisend in de levensstand! Ik snoei de grootste uitlopers af en toe terug. Enkele toevallig ontkiemende meelifters (links de Nicandra physolades of Zegekruid en rechts een Verbascum) laat ik vol mededogen in leven.


   

Vergelijk de Eucalyptus op deze foto nu eens met een van eerste foto's... Wat een groeikracht. Maar de aandacht wil ik even richten op de Pepino's in de bak vooraan. Zie ze eens lekker groeien en... vrucht dragen. Dat wordt smullen, want we verkopen de gestekte nakomelingen van een goed zoete variëteit. De planten kunnen in de winter gewoon naar binnen, af en toe snoeien, een keertje de luis eraf spoelen en in mei weer naar buiten. De planten in deze bak hebben we ook op deze manier overwinterd om eens te zien hoe het gaat.


   

Zowaar komt er wat bloei in de bakken, mijn vrouw blij, iedereen blij! Op de eerste foto zie je al hier en daar een Dahlia tot bloei komen. Ik heb ze extreem laat geplant, want tja, de traditie is om met moederdag de daktuin weer helemaal klaar te hebben. Een spontaan opgekomen lila Verbena rigida (IJzerhard) laat ik natuurlijk staan. In het midden de trouwe Heemst (Althaea officinalis) en voor de bonte Cotynus de paarsbladige Salie (Salvia officinalis 'Purpurea'). De minipaprikaatjes hebben denkelijk te veel regen op de kop gehad. Ze groeien niet goed, maar dragen wel wat vruchtjes. Daarachter is de blauwe bergbasilicum geëxplodeerd en geurt en bloeit tot vreugde van mens en insect! Dan volgt de trots van de tuin, de al eerder genoemde Hibiscus moscheutos... wat een bloemen, nog prima te eten ook! Het blad van gladiolen is goed te herkennen, er zit al volop knop in. De bontpaarse Salie (Salvia officinalis 'Variegata') heeft nu weer groeikansen, want heeft even schuilgegaan onder de enorm grote planten aardbeispinazie. Van de vijg oogst en eet ik regelmatig friszoete vruchten, soms zijn de mieren me voor. Zie je de fantastische kerstomaat? Ze heeft goed gedragen en wordt nu langzaam gekild door de aardappelziekte.


   

Ja, we hebben de tijd altijd bij ons, het carillon houdt ons trouw op de hoogte van de voorbijgegleden kwartieren. Op de eerste foto zie je boven mijn net teruggeknipte bloembakken, die inmiddels weer prachtig in de knop zitten. Het gaat natuurlijk om die geweldige Hibiscus.


   

Een enorme knop van een Dahlia wiens naambordje verdwenen is, nog een verrassing dus. De Magnolia zat stiekem in de zomer te bloeien, de camera heeft de nakomers nog net kunnen vastleggen. De derde foto toont Dahlia 'Black Touch', de split aan het eind van de lintbloemen begint nu te komen.


   

Het prachtige blad van de jaarlijks terugkerende Voodoo-lelie verschijnt na de bloei (zoals eerder genoemd). Je snapt, dat ik deze plant koester! Aan het eind van de getijgerde stengel zie je het grote ingewikkeld samengestelde blad: 1 blad per stengel! Ook hier ontkiemen weer verrassende plantjes aan de basis: links een paar plantjes Isotoma (vroeger Laurentia genoemd) en rechts weer een Verbascum blattaria. Het plantje in het roodstenen potje is jeugdsentiment: een niet dood te krijgen witte Poederkwast (Haemanthus albiflos). 's Winters houd ik hem droog en koel (zeer spaarzaam water) en in de zomer, zodra de knop komt, mag de plant in de verwenfase.


   
 

De creatieve schutting is, zoals je ziet, begroeit met lablabbonen, die prachtige bloeitrosjes krijgen. Elk bloemetje is een fris, naar boontje smakende lekkernij, die in de culinaire wereld (door Koppert Cress bijvoorbeeld) worden verkocht onder de naam “Bean Blossom”. In het centrum van de bak staat de enorme Boomtomaat, ze bloeien goed maar zetten nog geen vrucht. Volgend jaar wellicht, de plant is (met bescherming) goed te overwinteren. De donkerrode Dahlia's op de detailfoto is van het ras 'Arabian Night', de cactusbloemige daar rechts van is 'Nuit d'Été'. Op de laatste foto staan weer verrassende zaailingen: een jaarlijks terugkerende Ricinus (Wonderboom) en links ervan het smalle blad van een nu prachtig bloeiende Verbena bonariensis.


   
   

Je blijft fotograferen... ter afsluiting een paar fraaie detail- en semimacro-plaatjes.


  www.vreeken.nl