|
|
Van Zeeland tot aan de Wadden is dit eenjarige plantje een bekende verschijning, maar ook heel leuk om zelf te telen! Een plant, die beter tegen zout water kan kennen we niet, voor een smakelijk resultaat teel je dit makkelijke plantje dus het beste in een afgeschermd plekje (in potten of een door folie begrensd plekje in de tuin) waar je af en toe zout water kan geven. Wie in brak gebied woont, hoeft uiteraard geen maatregelen te nemen. Overigens groeit de plant met zoet water ook uitstekend en heeft zelfs tijdens het zaai- en opkweekproces liefst niet te veel zout. De vertakkende vlezige stengeltjes worden donkergroen geoogst en rauw gegeten in salades, op brood of kort gekookt. Een vruchtbaar stukje grond zorgt voor de mooiste vertakte planten.
ZaaimethodeZaaien: jaarrond in bakjes binnen, voor de buitenteelt van maart-juni. Zoetwaterteelt: kieming lukt het beste met een dag- en nachtwisseling van 5̊C-25̊C. Het zaad mag iets bedekt worden met zaaigrond, af en toe licht doorharken en weer aandrukken geeft een gunstig licht-ontvangend effect. Zoutwaterteelt: hooguit 1%-2% NaCl (zout) gebruiken, de optimale kiemtemperatuur is nu 5̊C-15̊C.
Leveringsmaandenhet gehele jaar
|