Levertijd en Voorraadbeleid

  • Onze huidige levertijd vind je rechts bovenaan op de homepage
  • Is alles op voorraad wat je bij ons kan bestellen? Uitleg hierover vind je hier

029040 BITTERBLAD 'Ndole'

ook wel genoemd: AFRIKAANS BITTERBLAD (Engels: Bitterleaf)
(Vernonia amygdalina)

  images vergroot afbeeldingen
 
LEKKERNIJ EN GENEESKRACHT UIT AFRIKA!
Er is nog veel te ontdekken over eetbare planten in veel werelddelen, maar zeker in Afrika. Op dit soort werd ik gewezen door een klant en verdere studie in mijn boek “Prota Vegetables” bracht me tot deze samenvatting:
De plant groeit in Midden-Afrika en wordt volop gegeten uit het wild of thuis van enkele planten, die uit het wild gestekt zijn. Het blad is min of meer bitter en (mede daardoor) zeer gezond. Je kan na het zaaien een selectie maken van meer en minder bittere planten, dat doet men in Afrika ook, de minder bittere zijn voor de kinderen om eraan te wennen. In veel landen wordt Bitterblad als groente gegeten, meestal na kort roerbakken als spinazie. In Kameroen is bijvoorbeeld een populair gerecht met vlees en/of garnalen, knoflook, uien en pinda’s: het gerecht heet NDOLÉ. Soms worden de bladeren ook rauw gegeten met palolie en zout gemengd. De jonge twijgen van de plant worden als tandenstoker gebruikt. Heel bekend is het gebruik in traditionele geneeskunst. Allerlei ontstekingen en infecties worden geremd door de werkzame stoffen. Chimpansees gebruiken ze zelfs omdat ze kennelijk beseffen dat dit helend werkt. Genoeg reden om eens aan de slag te gaan met deze bijzondere plant, die je overigens in de winter ruim vorstvrij moet zetten.

Zaaimethode

Zaaien: Het hele jaar binnen. Zaden eerst een nacht in zeer warm water weken, dan in een zaaibakje met cocopeat en zilverzand zaaien op ongeveer 1 cm diepte. De zaden ontkiemen onregelmatig, houd ze vochtig en zet ze zoveel mogelijk op een plek van 25̊C. Besproeien met een verdunning van Salpeter en/of Gibb3 helpt bij dit proces. ‘s Winters na opkomst koel en licht zetten. KIEMING VERLOOPT TRAAG, WE TESTEN REGELMATIG ONZE PARTIJTJES EN WE KOPEN JAARLIJKS VERS ZAAD MAAR GEVEN GEEN KIEMGARANTIE.

Leveringsmaanden

het gehele jaar

Groenten en Fruit > Rest Groenten A - Z
Inloggen om als favoriet toe te voegen

029040  50 zaden   2,95   
MOMENTEEL (NOG) NIET LEVERBAAR!
Plaats dit artikel in je favorieten en ontvang een mail zodra het weer bestelbaar is.