|
|
De cichoreifamilie bevat andijvie, kapucijnerbaard en diverse soorten lof. Kenmerkend is het min of meer aanwezige “bittertje”, vroeger verfoeid en tegenwoordig hoog gewaardeerd. Laat eens een plant “doorschieten”: cichoreibloemen zijn meestal beeldschoon blauw van kleur en geuren naar vanille!
Langwerpig, dun blad, diep ingesneden met hele dikke, witte bladbasis. Heerlijk in salades, zeker als de laatste weken van de groei de bleekpot eroverheen gaat…! De Italiaan dompelt ze eerst even een paar minuutjes in ijswater. Na het verwijderen van het blad kan de bodem van de plant apart worden verwerkt: mooie dikke knoppen komen zichtbaar. Vanwege de bitterstof (gezond!) is het lekker om de bladeren en de bladbodem te roerbakken met nootmuskaat, balsamico, spekjes of kip etc. In Duitsland de laatste jaren ook weer populair onder de naam Vulkanspargel.
Ton van Scheppingen mailde ons:
Pintarella is voor een Hollandse chef moeilijk te verkrijgen, maar vanaf februari in Italië welbekend, de teelt vind in hoofdzaak plaats in Lazio, (Rome e.o.) de houdbaarheid is prima. Verwerking: dun, langwerpig á Chinoise, dus geveerd snijden. Lokalen eten dit bij voorkeur met een dressing van ansjovis.
ZaaimethodeZaaien: vanaf de 1e warme voorjaarsdagen in april tot augustus. Zaai op rijen of in (pers)potjes of trays.
Leveringsmaandenhet gehele jaar
|