|
|
Het vijfdelige blad geeft al een speels aanzien aan deze steeds populairder wordende klimplant. De trosjes hangende, spierwitte bloemetjes decoreren in de zomer je muur of schutting. De plant komt uit Oost-Azië en krijgt het liefst een halfbeschaduwd plekje. Uiteindelijk zullen er hele bijzondere, grijsblauwe, langwerpige vruchten (5-10 cm lang en 4 cm breed) ontstaan, deze bevatten de zaden en er omheen een witte, bijna vloeibare vruchtmassa. De inhoud is in zijn geheel eetbaar met een structuur als de granaatappel. Met een beetje citroensap is het een lekkernij! De schil is bitter, maar na bakken is ook deze een heerlijkheid. De jonge uitlopers van de Akebia zijn heerlijk door de sla en van ouder blad maak je een gezonde thee. Er zijn in de Chinese geneeskunst veel toepassingen bekend tegen o.a. infecties. Tenslotte zijn de 1-jarige twijgen na de winter geschikt als vlechtmateriaal voor manden. Voor goede vruchtzetting is het wijs om met een kwastje de pollen van de mannelijke bloemen (meestal bovenin de plant) in aanraking te brengen met de stampers van de vrouwelijke bloemen.
ZaaimethodeZaaien: de makkelijkste manier is zaaien in de vollegrond in herfst of winter. Laat de zaden 24 uur zwellen in lauw water. Prepareer een zaaibedje door de bovenlaag met fijne grond te mengen, strooi de zaden uit en druk deze aan, niet met grond bedekken, het is een lichtkiemer. In het voorjaar moet kieming volgen, soms is een extra winter nodig. Zaaien (jaarrond) in zaaibakje kan ook, eerst 2-4 weken warmte geven (18-22°C), vervolgens een koudeperiode geven bv in de koelkast (+4°C) voor 6-8 weken, vervolgens weer opwarmen voor 2-4 weken. Deze temperatuurwisselingen consequent volhouden tot kieming volgt. Kiemduur van 12 maanden of langer is bij dit soort niet ongewoon.
Leveringsmaandenhet gehele jaar
|