In je ontdekkingstocht door eetbaar plantenland mag natuurlijk de grootste suikerleverancier ter wereld niet ontbreken: suikerriet. De planten groeien in de tropen wel tot 6 m hoogte met 5 cm dikke stengels, die vol zoetigheid zitten! Bij ons is vanwege de vorstgevoeligheid alleen teelt in (grote) potten mogelijk. ‘s Zomers buiten en in de herfst naar binnen op een lichte, niet te warme plaats. Na 1 jaar kan af en toe een dikkere stengel worden geoogst: lekker kauwen, een natuurlijk snoepje!
Suikerriet komt van oorsprong uit Indonesië en is van daaruit eerst over tropisch Azië verspreid. Alexander de Grote nam de plant mee naar Griekenland, verbaasd over dit “riet dat honing maakt zonder bijen”... Later hebben vooral de Arabieren de teelt verspreid, waarna de Europeanen deze naar Midden- en Zuid-Amerika brachten. Helaas kwam er in de 17e-19e eeuw veel slavenwerk bij kijken.
ZaaimethodeZaaien: het hele jaar. De zaden kiemen onregelmatig en lang niet allemaal, gelijkmatig vochtig houden (niet nat) en flink warm: 25-30̊C. Het zaad slechts zeer dun afdekken en af en toe het zaaisel “verstoren” door met een vorkje de bovenlaag om te woelen en weer aandrukken. Onmiddellijk na opkomst licht zetten en (in de winter) koeler.
TeeltZaaien: het hele jaar. De zaden kiemen onregelmatig en lang niet allemaal, gelijkmatig vochtig houden (niet nat) en flink warm: 25-30̊C. Het zaad slechts zeer dun afdekken en af en toe het zaaisel “verstoren” door met een vorkje de bovenlaag om te woelen en weer aandrukken. Onmiddellijk na opkomst licht zetten en (in de winter) koeler.
Leveringsmaandenhet gehele jaar
|