Levertijd en Voorraadbeleid
- Onze huidige levertijd vind je rechts bovenaan op de homepage
- Is alles op voorraad wat je bij ons kan bestellen? Uitleg hierover vind je hier
699000 BROCCOLIKERS(Brassica oleracea botrytis var Cymosa) |
|
Dit soort wordt geteeld als kiem- of spruitgroente (voor de witte kiem dus) of als microgroente (voor het jonge plantje met kiemblad of eerste gewone blad). De kiemteelt is in het donker en in de warmte, de kiemen kunnen in de koelkast een week vers blijven, mits goed uitgelekt. Microgroente wordt op vochthoudend materiaal gekweekt (keukenrol, watten, aarde). Voor de ontkieming donker en warm, na de ontkieming licht en koeler. In meerdere instituten wordt de lekker knapperige kiem van broccoli getest op blokkade-eigenschappen tegen kanker. De stoffen Sulforaphane en Sinigrin spelen hierin een rol. Zonder hier verder sensationeel over te willen doen, menen we er goed aan te doen deze gezonde kiemgroente aan te bevelen.
Deze zaden zijn na de oogst vrij bevonden van schadelijke bacteriën: Salmonella spp. Lysteria monocytogenes, E coli 0157-H7 & Ehec (Enterohaemorrhagic Escherichia coli). Daarna zijn de zaden zo hygiënisch mogelijk behandeld. ZaaimethodeKweekmethode: Spoel de zaden met lauw water af, en zet ze een uurtje in de “week”. Het water afgieten, en de zaden 2x per dag even met lauw water spoelen. Kweek ze bijvoorbeeld in een glazen pot of speciaal kiemsetje. Tussen de spoelbeurten in de pot donker en warm wegzetten. Recepten
Een klant schreef ons: Kortgeleden kocht ik ondermeer broccolikiemen bij u om de kankerwerende werking. Omdat u op uw website bij deze kiemsoort in het algemeen een verwijzing hierover geeft, is misschien het volgende nuttige info - en in het Nederlands. Ik haalde deze info uit het boek "Eten tegen kanker - de rol van voeding bij het ontstaan van kanker" geschreven door twee Canadese wetenschappers dr. Richard Béliveau en dr. Denis Gingras. Het boek is bij de bibliotheek verkrijgbaar. Het boek is in feite één grote lofzang over planten, zoals: alle koolsoorten (spruiten, voederkool, boerenkool en broccoli en andere kruisbloemigen), knoflook, uien, tomaten, kleinfruit, worteltjes, citrusvruchten etc. - en gedegen wetenschappelijk onderbouwd, met onderzoeksresultaten en al. Onder andere over broccoli en broccolikiemen vond ik de volgende teksten: Pag. 86 "... broccolikiemen, die bij reform- en natuurvoedingswinkels te vinden zijn, soms nog wel honderd keer zoveel sulforafaan bevatten als volwassen broccoli, en het zou te wensen zijn dat dat voedingsmiddel beter bekend was en meer gegeten werd, bijvoorbeeld op brood." Pag. 87 "Sulforafaan beschikt ook over antibiotische, bacteriedodende eigenschappen, ..., de bacterie die maagzweren veroorzaakt." Pag. 88 "Kortom, de buitengewone inspanningen van onze verre voorouders om al die koolsoorten te kweken waren zeker de moeite waard. Dankzij hen kunnen we nu beschikken over al die kruisbloemige groenten met hun buitengewoon hoge gehalte aan kankerremmende fytochemische stoffen, met name glucosinolaten en hun actieve verschijningsvormen, de isothiocyanaten en I3C. Als we deze groenten opnemen in ons dagelijkse menu, kunnen we het lichaam op eenvoudige manier voorzien van aanzienlijke hoeveelheden van die stoffen en zo de ontwikkeling van diverse vormen van kanker voorkomen, vooral long-, maag- en dikkedarmkanker. We wijzen er nogmaals op dat de gegevens waarover we nu beschiken met betrekking tot broccoli wel heel bemoedigend zijn. Als u bijvoorbeeld drie tot vier keer per week een portie broccoli nuttigt" ... "dan is dat aantoonbaar voldoende om u te beschermen tegen poliepen in het darmkanaal, een belangrijke fase in de ontwikkeling van dikkedarmkanker. En de remmende werking van bepaalde bestanddelen van deze groenten op oestrogenen tenslotte, maakt hen tot essentiële onderdelen in de strijd tegen borstkanker." Pag. 85 "De kankerwerende stoffen van de kruisbloemige groenten zijn in latente staat aanwezig in de onbeschadigde groente, maar het eten ervan maakt de actieve kankerwerende stoffen vrij, die nu hun verderop te beschrijven kankerwerende werk kunnen gaan doen." "U kunt kruisbloemige groenten dus maar beter zo kort mogelijk koken en in zo weinig mogelijk water. Zo beperkt u het verlies aan actieve myrosinase, en aan in het water opgeloste glucosinolaten, tot een minimum. Kooktechnieken als stomen en roerbakken kunnen eenvoudig worden toegepast om een zo groot mogelijke hoeveelheid kankerwerende stoffen uit kruisbloemige groenten binnen te krijgen." Daarnaast zijn er nog aparte hoofdstukken over bijvoorbeeld knoflook, ui, graan, blauwe bessen en dergelijke. Kortom: een mooie - wetenschappelijk onderbouwde - loftrompet voor uw producten, lijkt me!
Leveringsmaandenhet gehele jaar Gelijke productenDit product kent meer toepassingen en komt daarom in verschillende groepen van onze website voor. Dit product is ook te vinden als
|