|
|
Kardemom wordt wel “De Koningin der Specerijen” genoemd en is al meer dan 3000 jaar in gebruik. Na saffraan en vanille de belangrijkste smaakmaker in zowel zoete als hartige gerechten. In India groeit de gemberachtige (op riet lijkende) plant in de natuur, maar wordt in de gehele tropen (op 750-1500 m hoogte) gecultiveerd. Gebruikt worden de groene, onrijpe vruchtjes, zowel het schilletje als het zaad worden geoogst. De smaakervaring is heel complex: mild, bitter en zoet zoals bergamot, citroen en kamfer. Producten en gerechten als koek, gebak, desserts, curry, koffie, thee, drankjes, snoepjes, worst, likeur, zeep, parfum, tandpasta... aan alles geeft kardemom zijn unieke aroma, smaak en/of geur!
Binnen de geneeskunde wordt Kardemom gebruikt als afrodisiacum, om de spijsvertering te reguleren, de eetlust te bevorderen, bij flatulentie en kolieken. Het is stimulerend en opwekkend, vooral op de longen en de nieren. Ook bezit Kardemom ontstekingsremmende, pijnstillende en hartversterkende eigenschappen. Het verlicht krampen en is slijmoplossend.
Leveringsmaandenhet gehele jaar
|