|
|
HOOFDTEELT RAS VOOR FIJNPROEVERS.
Een hoofdteelt ras betekent dat deze vanaf september oogstbaar is. Enkele weken vervroegen lukt door vroeger te planten. De planttijd is vanaf half april, als de grond voldoende warmte heeft. Voorkiemen in het licht of in een grote pot mag eerder. Zet ze niet op een te natte plek, wel goed in de zon. De hoofdteelt rassen kunnen last krijgen van de gevreesde aardappelziekte (Phytophthora infestans). Enkele preventieve maatregelen zijn: ruim planten, met patentkali bemesten, geen water sproeien over de plant en eventueel biologisch spuiten met zwavel of silinal. De gemiddelde plantafstand is 70x40 cm, wij adviseren om 80x40 cm aan te houden om ziektes te voorkomen.
(vóór 1899) Prachtige en unieke 3-kleurige aardappel: dieppaars, wijnrood en wit. Een schaapherder William Little kreeg deze aardappel in 1940 met het verhaal erbij, dat deze al minstens 40 jaar werd geteeld in de streek van Yetholm (aan de oostkust van Engeland, vlak onder Schotland). We vermoeden dat dit een zeer oud ras is, dat in die streek heeft “rondgezworven” samen met de Roma (zigeuners). Toen Mr. Little oud was (50 jaar later) heeft hij het ras aan Alan Romans gegeven: een aardappelverzamelaar, die veel betekent voor het behoud van historische rassen. De fantastische “wilde” smaak verbindt ons met de Europese aardappelhistorie: onder de stevige schil (in de schil koken betekent meer smaakbehoud en is ook erg sierlijk in dit geval) komt de wasachtige textuur openbaar, heerlijk “vet” met een stevige smaak, iets zoet en aards! De knollen lopen traag uit, even voorkiemen is aan te bevelen en voortrekken in potten is een mogelijkheid. De plant heeft een “fladderige” groei, wat extra ruimte is aan te bevelen, verder wat snoeihout in de grond steken ter ondersteuning van de stengels. De ervaring leert dat koken, bakken, frituren, pureren en chips maken allemaal mogelijk is met dit oudje!
Recepten
“Die aardappels halen het niet bij vroeger..” Kent u die verzuchting? Misschien leefde (en proefde!) u vroeger intenser, maar als het om die oude vergeten soortjes gaat hebben we goed nieuws voor u: ze zijn er weer, die piepers van weleer! Oude rasjes van vóór 1950 met bijzondere smaakjes, speciale kleuren, onbekende vormen. Wat zou het leuk zijn, als al die historische rassen op een speciaal schap van de groenteman te koop zouden zijn... maar voorlopig moet u ze zelf (laten) telen voor deze “nieuwe” culinaire ontdekkingstocht. Even een culinaire tip: vanwege de bijzondere kleur of vorm, niet schillen maar goed schoonmaken en in zijn geheel koken, vaak blijft de kleur na de kook behouden, het oog wil ook wat nietwaar...? In de Engelse traditie worden geoogste aardappels netjes schoongemaakt en geshowd in manden. Deze oogstpresentatie zou u verder kunnen uitbouwen met bijzondere komkommertjes, veelkleurige snijbiet, pompoenen, rode boerenkool, blauwe maïs: “snuffel” onze zaadgidsen eens door naar al die bijzondere (oude maar nu trendy) groenten. Aardappels, die u een poosje hebt geshowd, worden langzaam groen en zijn dan niet meer eetbaar. Voor de kweker is belangrijk te weten, dat deze oudjes ziektegevoeliger zijn: plant ze ruim en houdt ze goed in de gaten. Gezellige tip: plant gewoon eens minstens 5 rassen, ze zijn per kleine porties (1 kg) verpakt, zet een duidelijk bord bij de aparte soorten. Kook en keur ze apart, maak er een “Van Gogh Aardappeletersfeest” van... Kent u een “vergeten” soortje: bericht het ons. Rest me u nog een zeer goede oogst toe te wensen en (voor later): eet smakelijk!
Leveringsmaandenfebruari t/m juli
|