|
|
Okra is een veelzijdige en sierlijke, geel- of witbloeiende zomergroente met veel eetbare delen! Het belangrijkste en bekendste deel zijn de peulvormige vruchten. Deze zijn zeer jong geoogst het lekkerst en worden gebakken, gekookt (maakt sauzen en soepen dikker) of ingelegd in zuur. De heerlijk zachte textuur is zeer geliefd in de Mediterrane en Aziatische keuken. De zaden kunnen worden vermalen of gekookt en verwerkt in brood of Tofu en Tempeh. Geroosterd zaad is een van de beste koffievervangers! Het blad, de bloemknoppen en bloemen zijn eetbaar in roerbakschotels of soepen. Het blad kan ook goed worden gedroogd voor later gebruik in de soep. Tenslotte zijn de wortels ook eetbaar voor het bereiden van bijvoorbeeld een groentebouillon, na het trekken de wortels weer verwijderen, ze zijn taai. Heel populair in Midden-Amerika en Zuid-Amerika (Surinaamse keuken bijvoorbeeld)
Vooral eetbaar zijn de groene, vrij korte, iets langwerpige vruchten. De sierlijke gele bloemen en het blad zijn overigens ook eetbaar. De plant is erg decoratief! Teel ze bij voorkeur in de kas, maar als ze in een grote pot staan mogen ze in de hoogzomer lekker naar buiten. Planten worden tot 1-1,5m hoog. Oogst de vruchten onrijp, het puntje moet met een knakje afbreken. Heel of gesneden kort koken. Op internet zijn talloze, exotische gerechten beschikbaar. Vergeten op tijd te oogsten? (Over)rijpe vruchten geven eetbare zaden.
ZaaimethodeZaaien: binnen van maart-mei. Uitplanten in de kas, in potten buiten of op een beschutte plaats in de tuin. Afstand ± 50 cm.
Leveringsmaandenhet gehele jaar
|