Evenals de pinda laat dit familielid van de bonen zijn vruchten onder de grond groeien. Van oorsprong komt de plant uit West-Afrika maar is inmiddels over de hele tropen verspreid. Dit gewas is zeer populair in moeilijk beteelbare gebieden (steppe) en verdient nog veel meer aandacht. Vanwege de hoge voedingswaarde worden de zaden gegeten: geroosterd, tot meel gemalen of gekookt. De hele plant verbetert trouwens de grond wegens het vastleggen van stikstof in de grond. Een bekend ontbijt in Nigeria heet “okpa” en wordt gemaakt van gestampte Aardbonen, gemengd met palmolie en pompoenbladeren, vervolgens in bananenblad gewikkeld (of plastic zakje) en gekookt tot een soort pudding.
ZaaimethodeZaaien: april-juni in potjes voorzaaien op een warm plekje, ze kiemen gemakkelijk. Na opkomst zeer licht en koel zetten, maar beschermen tegen nachtvorst. Vanaf half mei (bij warm weer) uitplanten op 40-50 cm. Zorg voor de teelt in Nederland voor lichte grond, een verhoogd plantenbed en in de zon.
Leveringsmaandenhet gehele jaar
|