Recept voor twee personen: Cima di Rapa met pasta Neem cima di rapa / broccoletto, 1 flinke bos, ongeveer 500 gram lijkt me niet gek. 100 gram pancetta, 1 flinke teen knoflook, 1/2 theelepel oregano, 2 eetlepels olijfolie, 1 scheutje witte wijn, vers gemalen peper, 80 gram versgemalen Sardijnse pecorino. Pasta naar keuze, olijfolie, water. Kook de pasta volgens de instructies van het pak, laat hem uitlekken, sprenkel er wat olijfolie over. Intussen: Was de broccoletto en snijd de eetbare delen in reepjes en stukjes. Snijd de pancetta tot reepjes. Maak de knoflook schoon en snijd hem in stukjes. Rasp de kaas. Doe twee eetlepels olijfolie in een wok en verhit deze. Bak daarin de reepjes pancetta met de knoflook lichtbruin. Roer er de oregano door. Voeg de broccoletto toe met aanhangend water. Goed roeren tot het bladgroen een beetje flauwvalt. Scheutje witte wijn erdoor en even laten opkoken. Dan de pasta erdoor husselen. Pepermolen erover. Bord opscheppen, kaas erover. Smullen....! Je kunt ook met gemak de pancetta weglaten voor de vegetarische variant. Doe dan een uitje erbij. Door Lizet Kruyff,
www.spinazieacademie.nl Bladbroccoli met amandelen en een pepertje Nodig voor vier personen: 1 kilo bladbroccoli, broccoletto of cimedirape; 4 verse tenen knoflook; 1 Spaans pepertje, vers of gedroogd; 2 eetlepels amandelsnippers; 4 eetlepels olijfolie; zout en peper naar smaak. Bereiding: 1. Laat de amandelsnippers goudgeel kleuren in een koekenpannetje met anti-aanbaklaag, bewaar ze in een kommetje. 2. Pel de knoflooktenen en snijd ze in dunne plakken. Als u een verse peper gebruikt: halveren en met een theelepel de zaadjes verwijderen, de rest kleinhakken. 3. Was de broccolettobladeren en snijd ze in grove repen. Stengels en bloemen gewoon meesnijden. 4. Verwarm de olie in een wok en laat er de knoflook licht in kleuren met de peper. Gebruikt u een gedroogde peper: verkruimel die boven de pan met olie. Voeg dan de broccolettostelen toe en een paar minuten later het blad. Goed roeren. Temper het vuur en blijf omscheppen tot het water is verdampt. 5. Wanneer de broccoletto gaar is: even met zout en peper op smaak brengen. Dan de amandelsnippers erover strooien. Door Lizet Kruyff.
www.spinazieacademie.nl