Mergkool is een groepsnaam voor aan boerenkool verwante soorten (in het Engels “Kale” genoemd), die een stevige stengel hebben. De oorsprong in Europa ligt in de Romeinse tijd. Toen al gebruikte mens en dier deze vruchtbare kool. Het blad of de jonge scheuten (voorlopers van het spruitje) worden geplukt en de voedzame stengels werden/worden door het vee gegeten. De groei is meestal snel en de planten blijven goed de winter over. Hierdoor ontstaat een kool op een stam, ook wel boomkool of Tree Collard genoemd. Snoei de bloei weg voor een goede conditie en jarenlang koolplezier!
Een rariteit in Noord-Europa, maar rond de Middellandse Zee een zeer bekende huiskool. Als bron voor wandelstokken werd deze al vroeg beschreven in de Vendée en vanaf 1827 werd de teelt in Engeland populair. Bij een zachte winter en zeker in zuidelijke landen kan de stam van deze kool uitgroeien tot 6 m hoogte! In ons klimaat groeit de plant in 2 jaar uit tot 2m! Om de lengtegroei te stimuleren moeten van onder af de bladeren worden verwijderd (en gegeten). Voor een heel ander effect: top eens een plant en smul van de boterzachte scheuten, die dan ontstaan. Bekend is de bereiding van traditionele soepen met deze kool, die in Spanje bijvoorbeeld “Caldo Gallego” wordt genoemd.
ZaaimethodeZaaien: maart-juli, uitplanten op 50 cm, oogsten vanaf september.
Leveringsmaandenhet gehele jaar
|