|
|
Deze tamelijk onbekende vrucht heeft zeker potentie om meer onder de aandacht te komen. De planten behoren tot de rozenfamilie en vormen een groenblijvende struik met donkergroene, behaarde bladeren. Het gaat natuurlijk om de eivormige, oranje vruchten met zeer sappig, aromatisch, zoetzuur vruchtvlees, wat enigszins doet denken aan abrikoos, perzik en mango! De vrucht bevat 1-10 afgeplatte, bruine zaden, kunnen uit de hand gegeten worden of worden verwerkt tot fruitsalades, vruchtensappen, compote, consumptie-ijs en jam. In China en Taiwan worden de vruchten ingeblikt. De Loquat kan ook in het Nederlandse en Belgische gematigde zeeklimaat overleven, voor bloei moeten ze ‘s winters opgepot de kas in. De vrucht wordt hier op de markt aangeboden, maar vaak onder de foutieve benaming mispel, wat de vrucht is van Mespilus germanicus, een verwante soort. De plant komt van nature voor in het zuidoosten van China en in Japan waar hij al meer dan 1000 jaar als fruitboom wordt gekweekt. Tegenwoordig wordt de Loquat wereldwijd in de subtropen en tropisch gebergte gekweekt. (tekst bewerkt uit Wikipedia)
ZaaimethodeZaaien: we bewaren deze zaden in vochtige cocopeat, het kiemproces is dus al gaande. Meteen na ontvangst in een pot of bakje uitzaaien, buiten zetten en regelmatig mengen.
Leveringsmaandenhet gehele jaar
|