Levertijd en Voorraadbeleid

  • Onze huidige levertijd vind je rechts bovenaan op de homepage
  • Is alles op voorraad wat je bij ons kan bestellen? Uitleg hierover vind je hier

MELOENEN
202242 WINTERMELOENEN 'Kirkman'

ook wel genoemd: HONINGMELOEN (Engels: Melon)
(Cucumis melo)

  images vergroot afbeelding
 

Wintermeloen (Inodorus groep) Na de oogst rijpende meloen, die lang bewaard kan worden. De vorm is rond tot (lang)ovaal, de schil is vrij glad, soms iets geplooid en/of geribd. De schilkleur varieert per ras van wit, geel tot zwartgeel gestreept. Het vruchtvlees is stevig en zoet in de kleuren wit, geel of oranje.

Zie hier: de Kirkman Meloen uit Zuid-Kirgizië. Joe Simcox ontdekte dit mooie streekras op één van zijn reizen, je kan deze fraaie wintermeloenen heel lang bewaren en ze worden steeds zoeter naarmate de tijd vordert. Het mooie verhaal van Joe lees je hieronder.

De botanische ontdekkingsreiziger Joe Simcox vertelt hoe hij deze geweldige meloen vond:
"Niet ver van de beroemde Zuid-Kirgizische stad Osh ontdekte ik deze prachtige variëteit. Terwijl ik over een smalle weg reed omzoomd door gigantische platanen, ving ik een glimp op van een omheinde veranda die vol stond met meloenen. Ik vroeg mijn chauffeur om even om te keren zodat we het konden navragen.
Toen ik op de poort klopte, antwoordde een kleine jongen. Mijn vertaler-chauffeur, vroeg naar zijn ouders, de kleine jongen rende weg en zijn moeder kwam. Ietwat wantrouwig gluurde ze door de kier in de deur. Mijn chauffeur legde uit dat ik meer wilde weten over de meloenen op de veranda. “O, die meloenen, die kweken we ieder jaar en verkopen ze later als de prijs hoger is.” Ik had het ijs gebroken, de dame riep haar man. Een minuut of twee gingen voorbij en er kwam een viertal de hoek om, deze keer werd de man vergezeld door de kleine jongen en twee tweelingzusjes. Toen hij mijn verhaal hoorde, was de man enthousiast: een Amerikaan was geïnteresseerd in zijn meloenvariëteit, dat fascineerde hem.
Meteen sneed hij een meloen open, “Neem dit maar” zei hij terwijl hij het zojuist afgesneden plakje van het mes liet glijden. Het was een spectaculaire knapperige, sappige zoete meloen, “Deze kun je maanden bewaren.” zei hij tegen mijn chauffeur: ze worden zoeter en zoeter.
Ik vertelde hem dat ik er meerdere zou kopen, maar eerst had ik wat foto's nodig. De tweeling wilden wel poseren en ik zette ze snel op de foto, elk met een meloen in de handen. Tegen de achtergrond van de Plataanbomen kon mijn beeld van de “Kirkman”-meloen niet authentieker zijn. Toen ik naar zaden vroeg, kreeg ik te horen dat hij een paar kg had die hij zou verkopen.
Uit verder gesprek bleek dat hij werkelijk geloofde dat het zaadje pas het beste zou groeien en de zoetste meloenen zou voortbrengen nadat het drie jaar had “gerijpt”. We hebben hem nooit gevraagd of vier jaar nog beter zou zijn...! Vers meloenzaad kan je overigens makkelijk tien jaar bewaren. ”

Zaaimethode

Zaaien: bij het bezit van een verwarmde kas, vanaf eind januari en uitplanten begin maart. Voor de koude kas: zaaien vanaf eind maart, uitplanten begin mei. Plantafstand 150x50 cm. De planten mogen kruipen of langs touwtjes klimmen.

Leveringsmaanden

het gehele jaar

Groenten en Fruit > Meloenen
Inloggen om als favoriet toe te voegen

202242  5 zaden   4,95 
bestel