|
|
De naam Tamarillo is in Nieuw-Zeeland ontstaan en is bedacht om de vrucht te promoten en deze een naam te geven. De vruchten zijn eivormig en 10x5 cm groot. De schil is glanzend en dun, vergelijkbaar met de tomaat. De vruchten zijn rijp zodra ze geel zijn. Het vruchtvlees is heldergeel van kleur en smaak licht zurig, maar zeer aromatisch, verder is de smaak wel te vergelijken met die van de gewone tomaat. De schil is bitter en kan makkelijk verwijderd worden door de deze even in kokend water te dompelen. De vrucht is goed rauw te eten, voor de zoetekauwen onder ons met een beetje suiker. Ideaal voor vruchtensalades, ijs, chutney en taarten!
De boomtomaat is een sterk vertakkende, groenblijvende halfheester die redelijk snel groeit. De boomtomaat heeft een korte stam, de bladstelen worden wel 15 cm lang en de bladeren zijn hartvormig en worden 35x20 cm groot. Als het blad gekneusd wordt komt er een vreemde, aromatische geur vrij. Snoei van de plant is mogelijk om hem in toom te houden. De prachtige bloemen zijn 2 cm breed en groeien in trossen aan de toppen in april-mei. Ze hebben 5 kroonbladeren die lichtroze- of lavendelkleurig zijn met gele meeldraden, de boomtomaat is zelfbestuivend. De plant kan als potplant zonder problemen rijpe vruchten produceren. In de zomer een plaatsje buiten in de zon. Voor een optimale productie (rijp in oktober-november) moet de Tamarillo vorstvrij overwinteren bij een temperatuur van minimaal 10grC. Een oudere plant kan korte tijd 3 graden vorst verdragen en kan deze op een veel koelere plaats de winter doorbrengen.
ZaaimethodeDe teelt is gemakkelijk: vroeg binnen zaaien (maart) en eind mei uitplanten op een beschut plekje. De planten worden 1 tot 2 m hoog en hebben soms een stok nodig; de opbrengst is ongeveer 50-40 vruchten per plant. Ziektegevaar is er niet. De oogst valt te verwachten van september tot de vorst invalt.
Leveringsmaandenhet gehele jaar
|