|
|
In Frankrijk is deze ui een beroemd streekproduct, dat al sinds de 17e eeuw wordt geteeld in de regio Roscoff. Van oorsprong nam een monnik de ui mee uit Portugal en leerde de streek hoe ze deze moesten telen. De dure, maar geliefde ui wordt zeer gewaardeerd door fijnproevers vanwege zijn fraaie uiterlijk in combinatie met de smeltende textuur en de fruitige smaak. De oogst geeft grote ronde bollen met roze huid en witte rokken, ze zijn sappig, zoet, met prikkelende aroma's en zeer goed bewaarbaar.
De ui verspreidde zich over West-Frankrijk en was een welkome bron van inkomsten, zeker in de crisistijd voorafgaand aan de Franse Revolutie. Vanaf 1828 kwam een ondernemende boer, Henri Octavianus, op het idee om met 3 metgezellen deze uien (in lange strengen gevlochten of bulk in zakken) in Engeland huis-aan-huis te verkopen. Later, toen de fiets populair werd, kwamen deze jonge mannen op de vélo en werden in Engeland “the Johnnies” genoemd. De echte ‘Roscoff’ mag alleen zo heten als deze in de streek wordt geteeld, wij noemen deze dus “type Roscoff”.
TeeltWorden in het voorjaar ter plaatse uitgeplant op rijen. Afstand: ± 25 x 10 cm. In de zomer oogstbaar, laten drogen en droog en koel opslaan (niet te koud).
Leveringsmaandenfebruari t/m mei
|