Levertijd en Voorraadbeleid

  • Onze huidige levertijd vind je rechts bovenaan op de homepage
  • Is alles op voorraad wat je bij ons kan bestellen? Uitleg hierover vind je hier

405997 AARDAPPELS 'Blue Eyes' / 'Sineglazka'

(Solanum tuberosum)

  images vergroot afbeelding
 

MIDDENVROEG RAS VOOR FIJNPROEVERS.
Een middenvroeg ras betekent dat deze vanaf augustus oogstbaar is. Enkele weken vervroegen lukt door vroeger te planten. De planttijd is vanaf half april, als de grond voldoende warmte heeft. Voorkiemen in het licht of in een grote pot mag eerder. Zet ze niet op een te natte plek, wel goed in de zon. De middenvroege rassen kunnen last krijgen van de gevreesde aardappelziekte (Phytophthora infestans). Enkele preventieve maatregelen zijn: ruim planten, met patentkali bemesten, geen water sproeien over de plant en eventueel biologisch spuiten met zwavel of silinal. De gemiddelde plantafstand is 70x40 cm, wij adviseren om 80x40 cm aan te houden om ziektes te voorkomen.

(1940) Kweker: S. Denim (Institute of Starch Products)
Blue-Eye-aardappelen geven over het algemeen middelgrote tot grote knollen met een ovale tot langwerpige vorm. De schil is lichtbruin, iets geschilferd met kenmerkende paarsblauwe vlekken, het meest aan de uiteinden, hier dankt dit ras zijn naam aan. Het knolvlees is ivoor- tot goudkleurig en dicht, stevig en fijn van structuur. Wanneer ze worden gekookt, hebben Blue-Eye-aardappelen een zachte consistentie en een zeer geliefde, milde en aardse smaak.
Dit ras wordt commercieel niet meer geteeld, vanwege de betrekkelijk korte houdbaarheid, gewoon binnen een paar maanden opsmullen dus... Verder is Blue-Eye heel veelzijdig dus waardevol om op kleine schaal te behouden voor de toekomst. De knollen zijn vast genoeg voor salades en bloemig genoeg voor een mooie friet, een zachte puree of gekookt en gebakken op je bord!

Een beetje geschiedenis:
In Rusland waren Blue-Eye-aardappelen specifiek bedoeld voor de teelt in de eigen tuin en kregen ze de voorkeur vanwege hun ongebruikelijke blauwpaarse ogen, het vermogen om koude klimaten te weerstaan, hun productieve karakter en hun weerstand tegen vele ziekten. In de stad Smolensk werd het ras zelfs gratis uitgedeeld om de inwoners aan te moedigen de knollen te telen. Dankzij het gemak van de teelt van de variëteit nam de populariteit ervan snel toe in heel Rusland en werd het een van de meest gebruikte cultivars in de dagelijkse keuken. Aardappelen zoals Blue-Eye worden ook gebruikt in traditionele vakantierecepten zoals Olivier of Russische salades. De aardappelsalade, die vaak op oudejaarsavond in Rusland wordt geconsumeerd, wordt gemaakt van een mengsel van gekookt vlees, eieren, aardappelen, wortels, augurken en erwten. Hoewel er onder thuiskoks en restaurants veel variaties op het recept bestaan, dateert het originele saladerecept uit de 19e eeuw.
Tegenwoordig worden Blue-Eye-aardappelen gevonden op boerenmarkten in Oost-Europa en Centraal-Azië. De aardappelen op de foto zijn ontdekt op de Groene Markt in Almaty, Kazachstan.

Recepten

“Die aardappels halen het niet bij vroeger..” Kent u die verzuchting? Misschien leefde (en proefde!) u vroeger intenser, maar als het om die oude vergeten soortjes gaat hebben we goed nieuws voor u: ze zijn er weer, die piepers van weleer! Oude rasjes van vóór 1950 met bijzondere smaakjes, speciale kleuren, onbekende vormen. Wat zou het leuk zijn, als al die historische rassen op een speciaal schap van de groenteman te koop zouden zijn... maar voorlopig moet u ze zelf (laten) telen voor deze “nieuwe” culinaire ontdekkingstocht. Even een culinaire tip: vanwege de bijzondere kleur of vorm, niet schillen maar goed schoonmaken en in zijn geheel koken, vaak blijft de kleur na de kook behouden, het oog wil ook wat nietwaar...? In de Engelse traditie worden geoogste aardappels netjes schoongemaakt en geshowd in manden. Deze oogstpresentatie zou u verder kunnen uitbouwen met bijzondere komkommertjes, veelkleurige snijbiet, pompoenen, rode boerenkool, blauwe maïs: “snuffel” onze zaadgidsen eens door naar al die bijzondere (oude maar nu trendy) groenten. Aardappels, die u een poosje hebt geshowd, worden langzaam groen en zijn dan niet meer eetbaar. Voor de kweker is belangrijk te weten, dat deze oudjes ziektegevoeliger zijn: plant ze ruim en houdt ze goed in de gaten. Gezellige tip: plant gewoon eens minstens 5 rassen, ze zijn per kleine porties (1 kg) verpakt, zet een duidelijk bord bij de aparte soorten. Kook en keur ze apart, maak er een “Van Gogh Aardappeletersfeest” van... Kent u een “vergeten” soortje: bericht het ons. Rest me u nog een zeer goede oogst toe te wensen en (voor later): eet smakelijk!

Leveringsmaanden

november t/m juni

Aardappels e.a. Eetbare Knollen > Pootaardappels
Inloggen om als favoriet toe te voegen
Grootverpakking

405997.1  10 knollen    2,95   
MOMENTEEL (NOG) NIET LEVERBAAR!
Plaats dit artikel in je favorieten en ontvang een mail zodra het weer bestelbaar is.