Levertijd en Voorraadbeleid
- Onze huidige levertijd vind je rechts bovenaan op de homepage
- Is alles op voorraad wat je bij ons kan bestellen? Uitleg hierover vind je hier

407925 AARDAPPELS 'Up-to-date' / ‘Fin de Siècle’(Solanum tuberosum) |
![]() ![]() ![]() |
HOOFDTEELT RAS VOOR FIJNPROEVERS.
(1894) Ouders: Patersons Victoria x Blue Don. Een Schotse aardappel van kweker Findlay, die het einde van de 19e eeuw uitzwaaide en nog steeds hoge ogen gooit: zijn gladde, stevige knol met wasachtige textuur is waarlijk een snoepje onder de aardappels! Dit ras kan echt tot slow food worden gerekend, de smaak bouwt zich rustig tijdens de groei op en de planten zijn middenlaat oogstbaar. Kook ze met weinig water 10 minuten, afgieten en in een handdoek laten nagaren. Stomen is nog beter. Van ouds een van de lekkerste aardappels om te bakken of frituren... Grappig detail is, dat dit ras een van de populairste is in Tasmanië! We vonden een uitroep op het internet: “Gee... I really can’t wait to try some “unique, up-to-date” potato chips. Silly me, there I was perfectly happy eating what I thought were the best potato chips in the world.”
Recepten
“Die aardappels halen het niet bij vroeger..” Kent u die verzuchting? Misschien leefde (en proefde!) u vroeger intenser, maar als het om die oude vergeten soortjes gaat hebben we goed nieuws voor u: ze zijn er weer, die piepers van weleer! Oude rasjes van vóór 1950 met bijzondere smaakjes, speciale kleuren, onbekende vormen. Wat zou het leuk zijn, als al die historische rassen op een speciaal schap van de groenteman te koop zouden zijn... maar voorlopig moet u ze zelf (laten) telen voor deze “nieuwe” culinaire ontdekkingstocht. Even een culinaire tip: vanwege de bijzondere kleur of vorm, niet schillen maar goed schoonmaken en in zijn geheel koken, vaak blijft de kleur na de kook behouden, het oog wil ook wat nietwaar...? In de Engelse traditie worden geoogste aardappels netjes schoongemaakt en geshowd in manden. Deze oogstpresentatie zou u verder kunnen uitbouwen met bijzondere komkommertjes, veelkleurige snijbiet, pompoenen, rode boerenkool, blauwe maïs: “snuffel” onze zaadgidsen eens door naar al die bijzondere (oude maar nu trendy) groenten. Aardappels, die u een poosje hebt geshowd, worden langzaam groen en zijn dan niet meer eetbaar. Voor de kweker is belangrijk te weten, dat deze oudjes ziektegevoeliger zijn: plant ze ruim en houdt ze goed in de gaten. Gezellige tip: plant gewoon eens minstens 5 rassen, ze zijn per kleine porties (1 kg) verpakt, zet een duidelijk bord bij de aparte soorten. Kook en keur ze apart, maak er een “Van Gogh Aardappeletersfeest” van... Kent u een “vergeten” soortje: bericht het ons. Rest me u nog een zeer goede oogst toe te wensen en (voor later): eet smakelijk!
Bol- of knolmaat28/35 (± 38-40 knollen per kg) Leveringsmaandenfebruari t/m juli
|


