|
|
VASTKOKEND RAS VOOR FIJNPROEVERS.
De vastkokende rassen hebben we als groep gerangschikt, omdat ze qua smaak behoorlijk afwijken van de rest. Ze blijven zeer stevig na de kook, koken dus absoluut niet af, zijn wasachtig stevig van structuur. Na afkoeling zijn de knollen nog steeds een lekkernij en worden bijv. aangewend voor salades. De meeste vastkokende rassen zijn middenvroeg tot laat oogstbaar: smaak kost nu eenmaal tijd om te ontstaan…! Planten vanaf half april, als de grond voldoende warmte heeft. Voorkiemen in het licht of in een grote pot mag eerder. Zet ze niet op een te natte plek, wel goed in de zon. De gemiddelde plantafstand is 70x40 cm, wij adviseren om 80x40 cm aan te houden om ziektes te voorkomen.
(1872) 't Zijn net rattenruggetjes, deze bijzondere, zeer smakelijke soort. Minder diepliggende ogen, geler van schil en vroeger oogstbaar dan de 'Pink Fir Apple', qua smaak goed te vergelijken. Zeer geliefd vast aardappeltje, dat natuurlijk afgekoeld ideaal is voor salades. Middenlaat oogstbaar. In Denemarken, Duitsland, Engeland en Frankrijk heeft deze soort een streekgebonden, oude traditie. Enkele Franse synoniemen: Quenelle de Lyon, Corne de Mouton, Cornichon en Princesse. In Zuid-Nederland is de naam ‘Buggenummer Muuske’ bekend en de ‘Ratte’ wordt daar al sinds ± 1900 vermeerderd. Gewoonlijk worden de muuskes daar extra vroeg geoogst voor een fijne, exclusieve smaak! Tip voor het overschot van kleine knolletjes: goed schoonmaken, kort koken en diepvriezen! De planten groeien breed uit, dus geef ze de ruimte: wat snoeihout vooraf gestoken geeft extra steun tijdens de groei. Bij voldoende vocht en voeding zal de oogst redelijk zijn.
Recepten
“Die aardappels halen het niet bij vroeger..” Kent u die verzuchting? Misschien leefde (en proefde!) u vroeger intenser, maar als het om die oude vergeten soortjes gaat hebben we goed nieuws voor u: ze zijn er weer, die piepers van weleer! Oude rasjes van vóór 1950 met bijzondere smaakjes, speciale kleuren, onbekende vormen. Wat zou het leuk zijn, als al die historische rassen op een speciaal schap van de groenteman te koop zouden zijn... maar voorlopig moet u ze zelf (laten) telen voor deze “nieuwe” culinaire ontdekkingstocht. Even een culinaire tip: vanwege de bijzondere kleur of vorm, niet schillen maar goed schoonmaken en in zijn geheel koken, vaak blijft de kleur na de kook behouden, het oog wil ook wat nietwaar...? In de Engelse traditie worden geoogste aardappels netjes schoongemaakt en geshowd in manden. Deze oogstpresentatie zou u verder kunnen uitbouwen met bijzondere komkommertjes, veelkleurige snijbiet, pompoenen, rode boerenkool, blauwe maïs: “snuffel” onze zaadgidsen eens door naar al die bijzondere (oude maar nu trendy) groenten. Aardappels, die u een poosje hebt geshowd, worden langzaam groen en zijn dan niet meer eetbaar. Voor de kweker is belangrijk te weten, dat deze oudjes ziektegevoeliger zijn: plant ze ruim en houdt ze goed in de gaten. Gezellige tip: plant gewoon eens minstens 5 rassen, ze zijn per kleine porties (1 kg) verpakt, zet een duidelijk bord bij de aparte soorten. Kook en keur ze apart, maak er een “Van Gogh Aardappeletersfeest” van... Kent u een “vergeten” soortje: bericht het ons. Rest me u nog een zeer goede oogst toe te wensen en (voor later): eet smakelijk!
Bol- of knolmaat25/32 (± 45-50 knollen per kg)
Leveringsmaandenfebruari t/m juli
|