|
|
Een kamer- of kuipplant, die in de natuur (Afrika) tot een immense boom uitgroeit. Minstens 2000 jaar oud kunnen ze worden en de stam heeft soms een diameter van 12 meter! De stam heeft in een pot ook al snel de typerende flesvorm. Het langwerpige blad is fris en glanzend. De plant kan regelmatig worden teruggesnoeid (gewoon de stengels afknippen) zo ontstaat een volle plant. Na enkele jaren komen de hangende, witte bloemen met purperen stampers. De langwerpige, houtige vruchten bezorgen de boom een lugubere bij naam: dode rattenboom. De plant zal bij ons niet snel vruchten geven, maar in Afrika worden deze vers gegeten of eerst gedroogd en later in water of melk geweekt. De boom heeft een enorm belangrijke functie, ik noem nog enkele toepassingen: de zaden worden gesuikerd en als lekkernij gegeten, ze smaken naar amandel. De bladeren, jonge scheuten en wortels kunnen als groente worden gegeten. De vruchtschillen vormen een goede brandstof. Vermalen vruchtschil wordt als tabak gebruikt. Uit de as kan zeep worden gemaakt. Uit de bast kunnen vezels worden gewonnen. Deze kunnen worden gebruikt voor touwen, manden en textiel. De schors bevat ook tannine, dat als looistof kan worden gebruikt.
ZaaimethodeZaaien van tropische planten: als de zaden hard zijn, deze met een vijltje of schuurpapier opruwen. Behalve fijn zaad, alle zaden in warm water een nacht voorweken. Vervolgens in cocopeat zaaien en op een warme plek laten ontkiemen. (20-30̊C)
Leveringsmaandenhet gehele jaar
|