|
|
Dit prachtige familielid van de gember is waarschijnlijk het meest bekend vanwege de helder gele kleur, curcumine, die veel toegepast wordt in levensmiddelen (E100). De plant stamt oorspronkelijk uit India waar hij Haldi genoemd wordt. In Indonesië en Maleisië heet het Koenjit of Kunyit, maar het staat ook bekend als Turmeric, Curcuma of Kurkuma, en als Indiase Gember of Gele Gember. In Zuid Amerika noemen ze het Palillo. Het rhizoom of wortelstok van de Koenjit wordt gebruikt voor het op smaak brengen en kleuren van voedsel, en heeft ook interessante medicinale toepassingen. De smaak is licht bitter, met een peperachtig aroma. Het is een belangrijk ingrediënt in Indiase curry en wordt ook veel in de Indonesische en Maleise keuken gebruikt voor allerlei marinades en sauzen. Verse Koenjit wordt geschild en gesneden of gehakt zoals gember. In de traditionele Indiase geneeskunst wordt Haldi al duizenden jaren gebruikt als ontsmettingsmiddel en om pijn te verzachten. De werkzame bestanddelen (zogeheten curcuminoiden) zijn sterke anti-oxidanten, ontstekingsremmers en schimmeldoders. Bovendien stimuleren zij de functie van de lever. Het forse, lange blad met de mooie bloemen halverwege de plant maken geelwortel tot een dankbare kamerplant. Terugknippen geeft frisse hergroei!
VAN SEPTEMBER TOT ONGEVEER MEI IS DE PLANT IN RUST EN STUREN WE EEN POT MET KNOL, DIE WEL AL EEN GROEIHISTORIE ACHTER DE RUG HEEFT.
Leveringsmaandenhet gehele jaar
|