Planten en Schimmels - Paddenstoelen en Kefir

Zelf heerlijke eetbare paddestoelen of gezonde schimmels kweken is spannend en heel leuk om te doen. Elk artikel bevat uitgebreide gebruiksaanwijzingen. Koop ze alleen als u weet, dat u direct ermee gaat werken, het broed is (slechts) enkele weken houdbaar in de koelkast.

 filter op
per pagina
pagina van 2    
Er zijn 28 artikelen in deze categorie.
415370-grote-sets-koningsoesterzwam
meer info
 
415370-grote-sets-koningsoesterzwam

Grote-Sets - Koningsoesterzwam

Pleurotus eryngii
ALTIJD VERS BROED! Dit is de grootste oesterzwam van het hele geslacht en vormt een dikke, blanke stengel (2-6 cm dik en 6-10 cm lang) met een bruin kapje (mits in het licht gegroeid). Van nature groeit deze soort op de wortel van de Kruisdistel, maar ze groeien ook goed op ons medium.
De Konings Oesterzwam verspreidt een geur van amandelen en heeft een schelpachtige, iets pittige en hartige smaak. Deze paddestoel wordt vaak in zijn geheel bereid, in elk geval zijn alle delen eetbaar. Je kunt hem heerlijk grillen, bakken of in de oven bereiden.
NA AANKOMST VAN DE SETS, DEZE METEEN IN DE KOELKAST PLAATSEN OM ZE VERS TE HOUDEN!
Onze paddenstoelensets zijn eenvoudig in gebruik en worden getest op succes! Dankzij koele opslag en verse aanvoer geven we GARANTIE. LEVERBAAR VAN SEPTEMBER T/M MEI

Leveringsmaanden: januari t/m juni, september t/m december

415370.1  1 set 7,5 liter    €  9,95 
bestel
415390-mini-sets-winter-oesterzwam
meer info
 
415390-mini-sets-winter-oesterzwam

Mini-Sets - Winter-Oesterzwam

Pleurotus ostreatus
ALTIJD VERS BROED! Deze blauwgrijze, vlezige winteroesterzwam laat zich uitstekend in zijn geheel bakken, en streelt dus behalve de tong ook het oog! U bent verzekerd van een heerlijk oesterzwamgerecht als u de delicatesse oogst wanneer de rand van de hoed zich strekt. NA AANKOMST VAN DE SETS, DEZE METEEN IN DE KOELKAST BEWAREN OM ZE VERS TE HOUDEN!

Leveringsmaanden: januari t/m juni, september t/m december

415390.1  1 set 3 liter    €  7,95 
bestel
415400-grote-sets-winter-oesterzwam
meer info
 
415400-grote-sets-winter-oesterzwam

Grote-Sets - Winter-Oesterzwam

Pleurotus ostreatus
ALTIJD VERS BROED! Deze blauwgrijze, vlezige winteroesterzwam laat zich uitstekend in zijn geheel bakken, en streelt dus behalve de tong ook het oog! U bent verzekerd van een heerlijk oesterzwamgerecht als u de delicatesse oogst wanneer de rand van de hoed zich strekt. NA AANKOMST VAN DE SETS, DEZE METEEN IN DE KOELKAST BEWAREN OM ZE VERS TE HOUDEN!
Onze paddenstoelensets zijn eenvoudig in gebruik en worden getest op succes! Dankzij koele opslag en verse aanvoer geven we GARANTIE. LEVERBAAR VAN SEPTEMBER T/M MEI

Leveringsmaanden: januari t/m juni, september t/m december

415400.1  1 set 7,5 liter    €  9,95 
bestel
415490-mini-sets-shiitake
meer info
 
415490-mini-sets-shiitake

Mini-Sets - Shiitake

Lentinula edodes
ALTIJD VERS BROED! De zeer bijzondere Shii Take, ook wel Shiitake of Chinese paddestoel genoemd, wordt in Japan al sinds eeuwen geteeld en geprezen om zijn bijzondere voedingseigenschappen. Deze paddestoel wordt licht tot donkerbruin met witte of lichtbruine schubben op de hoed, en kan 5-15 cm groot worden. De oogst valt in het late voorjaar en de herfst en is vrij gespreid. NA AANKOMST VAN DE SETS, DEZE METEEN IN DE KOELKAST BEWAREN OM ZE VERS TE HOUDEN!

Leveringsmaanden: januari t/m juni, september t/m december

415490.1  1 set 3 liter    €  7,95 
bestel
415500-grote-sets-shiitake
meer info
 
415500-grote-sets-shiitake

Grote-Sets - Shiitake

Lentinula edodes
ALTIJD VERS BROED! De zeer bijzondere Shii Take, ook wel Shiitake of Chinese paddestoel genoemd, wordt in Japan al sinds eeuwen geteeld en geprezen om zijn bijzondere voedingseigenschappen. Deze paddestoel wordt licht tot donkerbruin met witte of lichtbruine schubben op de hoed, en kan 5-15 cm groot worden. De oogst valt in het late voorjaar en de herfst en is vrij gespreid. NA AANKOMST VAN DE SETS, DEZE METEEN IN DE KOELKAST BEWAREN OM ZE VERS TE HOUDEN!
Onze paddenstoelensets zijn eenvoudig in gebruik en worden getest op succes! Dankzij koele opslag en verse aanvoer geven we GARANTIE. LEVERBAAR VAN SEPTEMBER T/M MEI

Leveringsmaanden: januari t/m juni, september t/m december

415500.1  1 set 7,5 liter    €  9,95 
bestel
416000-yoghurtplantje-kefir-poedervorm
meer info
 
416000-yoghurtplantje-kefir-poedervorm

Yoghurtplantje Of Kefir (Poedervorm)

Kefir-melk is een probioticum en zeer gezond voor ons lichaam. Kefir is een fris zure zuiveldrank welke ontstaat door kefirpoeder toe te voegen aan melk. Hierdoor begint de melk te fermenteren. Door deze fermentatie is het een licht alcoholische drank (0,1 – 0,3%) en is het dikker dan melk. Kefir bevat diverse gisten (bijvoorbeeld Saccaromycesunisporus, Kluyveromycesmarxianus) en rechtsdraaiende bacteriën (o.a. lactobacilluscaucasus, kefyr) welke in harmonie met elkaar samenleven en zorgen voor het fermentatieproces.
Al tientallen jaren wordt kefir door mensen thuis gemaakt om zo te profiteren van de voordelen maar ook om de bijzondere licht tintelende smaak. In de jaren 1970s was er zelfs sprake van een heuse rage en had iedereen een ‘’pot kefir” op het aanrecht staan.

De inhoud van één zakje poeder oplossen in 1liter volle melk (bij voorkeur in weckfles/glazen pot met deksel) van 20-22°C en dit 48 uur laten staan bij 20-22°C. Na deze 48 uur is de verzuring tot stand gekomen. De kefir-melk is bij 5°C ca. 5 dagen houdbaar. Bij 10°C ongeveer 3 dagen. Voor je de kefir-melk gaat gebruiken of er iets aan toevoegt, kan je er eerst een paar eetlepels afnemen voor de volgende bereiding. Doorkweken geschiedt door 3 eetlepels kefir-melk van de laatste bereiding te vermengen met een nieuwe liter volle melk en deze 24 uur te laten staan bij 20-22°C (etc.). Een goede hygiëne is bij het kweken vereist. Dit om inwerking van de bacteriën, die het product voor consumptie ongeschikt maken, te voorkomen. Regelmatig een vers zakje aanschaffen is om deze reden wel raadzaam.
Wil je zuurdere of dikkere Kefir? Laat de bereiding langer staan of voeg meer dan 3 eetlepels van de vorige bereiding toe. Er zijn consumenten die kefir maken met behulp van het ”plantje”. Echter, doordat deze jaren meegaan, kunnen hier op den duur vreemde bacteriën in terecht komen. Met de kefir in poedervorm kunt u af en toe een schone cultuur beginnen en dus hygiënischer werken.

Leveringsmaanden: het gehele jaar

416000  1 zakje   €  4,95 
bestel
416010-water-kefir
meer info
 
416010-water-kefir

Water Kefir

Waterkefir is het zusje van melkkefir. Het principe is gelijk maar de smaak totaal anders. Voor de bereiding maak je gebruik van ‘’waterkefir culturen’’. Dit zijn dezelfde gisten (bijvoorbeeld Saccaromycesunisporus, Kluyveromycesmarxianus) en bacteriën (o.a. lactobacilluscaucasus, kefyr) zoals aanwezig in melkkefir, maar dan gekweekt op waterbasis. Door de kefir toe te voegen aan een mengsel van water, suiker, citroen en gedroogd fruit (zoals vijgen) begint de drank te fermenteren. Doordat er koolzuur ontstaat tijdens het fermentatieproces lijkt waterkefir haast op een gezonde frisdrank!

Volg de stappen hieronder om zelf waterkefir te maken.
Benodigdheden:
  • een glazen weckpot
  • 3 afgestreken eetlepels suiker
  • 3 gedroogde vijgen
  • ½ citroen (geschild)
  • 1 liter water
Gebruiksaanwijzing:
Los de inhoud van één zakje waterkefirculturen op in 1 liter water. Voeg vijgen, citroen en suiker toe. Laat de waterkefir 48 uur rusten op kamertemperatuur in een weckpot die goed kan worden afgesloten.
Na 48 uur is de waterkefir klaar. Giet in een zeef, pers het sap erin van de toegevoegde citroen en verwijder het fruit. Reserveer 200 ml voor je volgende bereiding. Doe dit voordat je de kefir drinkt, in de koelkast zet of extra ingrediënten toevoegt. De rest is voor consumptie en blijft goed in de koelkast gedurende 48 uur. Bij voorkeur in een afgesloten weckpot bewaren.
Je kan opeenvolgende bereidingen maken door de 200 ml waterkefir van de vorige bereiding te mengen met meer water, suiker, citroen en vijgen. Gebruik maximaal 1 liter water en laat het mengsel opnieuw op kamertemperatuur 24 of 48 uur rusten (24 uur voor een zoete smaak).
De tweede en derde stap kunnen vele malen worden herhaald, op voorwaarde dat de juiste hygiëne wordt gehandhaafd tijdens de bereiding. Na 15 tot 20 bereidingen is het tijd om over te gaan naar een nieuw sachet, om ontwikkeling van bacteriën die waterkefir ongeschikt maken voor consumptie, te voorkomen.
Tip: voeg fijn gesneden fruit toe aan je drankje om een extra lekkere “kefir-sangria” te maken!

Leveringsmaanden: het gehele jaar

416010  1 zakje   €  4,95 
bestel
416020-kombucha-basis
meer info
 
416020-kombucha-basis

Kombucha Basis

Kombucha is een sprankelende, gefermenteerde thee vol probiotica en antioxidanten. Het drankje was 2000 jaar geleden al bekend in China en werd vanwege zijn gezondheidsvoordelen de 'thee van de onsterfelijkheid' genoemd. Tegenwoordig wint kombucha ook bij ons steeds meer aan populariteit als gezond, natuurlijk tonicum. Je brouwt deze speciale thee gemakkelijk thuis, met als belangrijkste ingrediënt een cultuur van goede bacteriën. Je kunt bovendien heerlijke smaken toevoegen met fruit, groenten of kruiden. Zo maak je zelf de kombucha die perfect bij jou past!

Extra benodigdheden:
  • Rietsuiker
  • Azijn (consumptie)
  • Zwarte thee(zakjes)
  • Weckpot / -fles
  • Elastiek / rubberen band
Hoe maak je het:
  1. Doe 50 gram suiker in 500-750 ml heet water in de weckpot.
  2. Laat 2 theezakjes ongeveer 10 minuten trekken in dit water.
  3. Verwijder de theezakjes en laat het geheel afkoelen tot 20-30̊C.
  4. Voeg 120 ml keuken-azijn toe.
  5. Voeg de Kombucha-starter toe.
  6. Dek het geheel (de weckpot) af met een in azijn gedrenkte theedoek. Sluit dit af met een rubber band of elastiek.
  7. Laat het geheel 30 dagen staan bij 20-30̊C.
  8. Ververs elke dag de theedoek met azijn om te voorkomen dat schimmel gaat groeien

  9. Na 30 dagen is de kombucha geactiveerd. Volg hierna dit recept:
  10. Doe 50 gram suiker in 500-750 ml heet water in de weckpot.
  11. Laat 2 theezakjes ongeveer 10 minuten trekken in dit water.
  12. Verwijder de theezakjes en laat het geheel afkoelen tot 20-30̊C.
  13. Voeg 60 ml azijn toe en 60 ml thee van de voorgaande batch.
  14. Voeg de kombucha toe.
  15. Laat het geheel 30 dagen staan op 20-30̊C.
  16. Ververs elke dag de theedoek met azijn om te voorkomen dat schimmel gaat groeien.
  17. Je kombucha is klaar als het goed smaakt. De PH zou minder dan 3.6 moeten zijn.
Op een gegeven moment kan er een nieuwe zwam ontstaan, een ‘dochterzwam’. Vanaf dat moment is het niet meer nodig om azijn toe te voegen. Voor de verhoudingen heet water, suiker, thee en azijn bij een groeiende zwam verwijzen we naar de Engelse beschrijving in de verpakking.
Voor een uitgebreide Engelse beschrijving verwijzen we ook naar de verpakking.
We adviseren om deze Engelse handleiding als basis te gebruiken. Bovenstaande Nederlandse bereidingsinstructie is namelijk een beknopte versie. Er zijn ook veel uitleggende websites!
Tenslotte verwijzen we graag naar ons uitgebreide boekje, zie 812350

Leveringsmaanden: het gehele jaar

416020  1 kweekzakje   €  29,50 
bestel
415370-grote-sets-koningsoesterzwam
415390-mini-sets-winter-oesterzwam
415400-grote-sets-winter-oesterzwam
415490-mini-sets-shiitake
415500-grote-sets-shiitake
416000-yoghurtplantje-kefir-poedervorm
416010-water-kefir
416020-kombucha-basis

Artikelnr Naam Prijs
415370.1 GROTE-SETS - KONINGSOESTERZWAM, 1 set 7,5 liter
€ 9,95
415390.1 MINI-SETS - WINTER-OESTERZWAM, 1 set 3 liter
€ 7,95
415400.1 GROTE-SETS - WINTER-OESTERZWAM, 1 set 7,5 liter
€ 9,95
415490.1 MINI-SETS - SHIITAKE, 1 set 3 liter
€ 7,95
415500.1 GROTE-SETS - SHIITAKE, 1 set 7,5 liter
€ 9,95
416000 YOGHURTPLANTJE OF KEFIR (POEDERVORM), 1 zakje
€ 4,95
416010 WATER KEFIR, 1 zakje
€ 4,95
416020 KOMBUCHA BASIS, 1 kweekzakje
€ 29,50

pagina 2 van 2    

ECO-producten
Een product mag alleen biologisch heten als het productieproces aan wettelijke voorschriften voldoet. Skal houdt in opdracht van de overheid toezicht op de naleving van deze regels.
Ze doet dat door middel van inspectie, certificatie en sancties bij overtredingen. Zie voor meer informatie www.skal.nl


OKÉ-seeds+
Deze producten zijn geteeld, geschoond en verpakt volgens verantwoorde, milieuvriendelijke productiemethoden. Wij kopen deze producten internationaal bij kleine en grote kwekers, die zeer gepassioneerd en principieel kweken zonder gebruik van chemische middelen. Zij hebben niet altijd de status of de financiële middelen om zich te laten certificeren en vallen dus onder controle en/of vertrouwen van Vreeken's Zaden.
 
draai afbeelding 90 graden tegen de klok invorigestart slideshowvolgendedraai afbeelding 90 graden met de klok mee
loading
sluiten
stop slideshowstart slideshow