Ons Corona-beleid

  • De meeste mailtjes kunnen we beantwoorden
  • We zijn weer open voor winkelbezoek
  • Levertijd ongeveer 3-6 weken, spoedorders op verzoek mogelijk

UITLEG


BONEN
049910 TUINBONEN 'Corretje de Kikker'

ook wel genoemd: ROOMSE BONEN, GROTE BONEN (Engels: Broad Bean)
(Vicia faba var. Maior)

  images vergroot afbeeldingen
 
Een oude boon die onze kweker vanaf ± 2000 teelt en gekregen heeft van een oude opa op Heerjansdam. Hij en zijn vader teelden deze tuinboon al w.s. vanaf de 1920s. Onze kweker houdt ze kort (op tijd toppen) ivm luis, de opbrengst is goed (ook nu hij ze in Zweden teelt) en hij plukt ze klein “dan hoef je ze niet dubbel te doppen”, maar verder doorgegroeid worden ze ouderwets groot met gemiddeld 5 bonen in een dop. De tuinboontjes zijn witkokend en goed te bewaren in de diepvries, ook na twee jaar, wel in vacuüm verpakking.
De oude opa heette Cor en werd op de tuin Corretje de Kikker genoemd. Hij is rond 2014 overleden en was over de 90 jaar.

Zaaimethode

Zaaien: bij zachte winters al in januari, anders februari-maart met een uitloop in april. Voorzaaien en uitplanten verdient voorkeur, houdt jonge planten compact door kou en veel licht. Plant- of zaaiafstand: tussen de rijen 75 cm, in de rij 10 cm. Een zomerzaai vanaf eind juni heeft ook kans van slagen.

Recepten

“Ik ben in de bonen” betekent: “ik ben in de war”. Volgens het Groot Uitdrukkingenwoordenboek van Van Dale (2006) gaat deze zegswijze terug op een oud bijgeloof. Vroeger geloofde men dat tuinbonen tijdens hun bloei een bedwelmende geur verspreidden die zelfs tot krankzinnigheid kon leiden als men daarbij in slaap viel. Zie ook: www.dbnl.org

Leveringsmaanden

het gehele jaar

Groenten en Fruit > Bonen
Inloggen om als favoriet toe te voegen

049910  50 g   2,95 
bestel