Ons Corona-beleid

  • De meeste mailtjes kunnen we beantwoorden
  • We zijn weer open voor winkelbezoek
  • Levertijd ongeveer 3-6 weken, spoedorders op verzoek mogelijk

UITLEG


BONEN
050405 TUINBONEN 'Witkiem Major'

ook wel genoemd: ROOMSE BONEN, GROTE BONEN (Engels: Broad Bean)
(Vicia faba var. Maior)

  images vergroot afbeelding
 
Dit is een verbetering van het ouderwetse, grove type, met uitgesproken (ouderwetse) tuinbonensmaak. Door de lichtbruine verkleuring na koken die typerend is voor pittige tuinbonen wordt dit oude ras gerangschikt onder de zgn. ‘bruinkokers’. Nog donkerder, dus roodbruine tuinbonen vindt u elders in ons sortiment. Dit type leent zich goed voor diepvriezen en is 10 dagen vroeger oogstbaar dan de originele witkiem. De naam "witkiem" dankt het ras overigens aan de witte navel (dit in tegenstelling tot de Leidse Hangers)

Zaaimethode

Zaaien: februari-mei op een diepte van ± 5 cm. Tussenruimte rijen ± 75 cm, in de rij 10 cm. Vaak lukt een 2e zaai rond half juni. Zowel voorzaaien als op de plaats van bestemming is mogelijk.

Recepten

“Ik ben in de bonen” betekent: “ik ben in de war”. Volgens het Groot Uitdrukkingenwoordenboek van Van Dale (2006) gaat deze zegswijze terug op een oud bijgeloof. Vroeger geloofde men dat tuinbonen tijdens hun bloei een bedwelmende geur verspreidden die zelfs tot krankzinnigheid kon leiden als men daarbij in slaap viel. Zie ook: www.dbnl.org

Leveringsmaanden

het gehele jaar

Groenten en Fruit > Bonen
Inloggen om als favoriet toe te voegen
Deels in grootverpakking

050405  ± 80 zaden (100 g)   2,50 
bestel
050405.1  ± 200 zaden (3x100 g)    6,50 
bestel
050405.2  ± 800 zaden (1 kg)    17,50 
bestel