|
|
In 1983 vond een knoflookverzamelaar dit mooie ras in Narazeni, een dorpje dicht bij de Zwarte Zee in Georgië. De vrij grote, paars gestreepte bollen bevatten 5 – 9 bruinrode teentjes. Het ras rijpt tamelijk laat in de zomer en kan als beloning lang (tot 1 jaar) worden bewaard. Het is een zeer aromatische en geurige knoflook en is na het bakken zoet en licht kruidig van smaak. Rauw eten is tamelijk heet met smaakopbouw.
ZaaimethodeKnoflook kan jaarrond worden geplant, als de teentjes in goede conditie zijn. De meeste rassen zijn in herfst en winter op voorraad. Wij voeren rassen, die succesvol in Nederland worden geteeld. Meteen na ontvangst de bol openbreken en de tenen in de grond poten: 2-5 cm diep en 10-20 cm uit elkaar. In het najaar geplant staat de knoflook in februari (of eerder) al boven en in juni-juli kunnen ze geoogst worden. Later geplant betekent uiteraard latere oogst. Oogsten is geen verplichting, knoflook is winterhard en kan ook gewoon in de grond blijven. Na oogsten het loof vlechten zoals je knoflook wel eens in de winkel ziet en de bollen in de zon drogen. In de kamer zijn ze soms wel een jaar te bewaren! De teelt is niet moeilijk, maar goede tips vind je in onze teeltbeschrijving in pdf (zie onderaan de website). Knoflook schijnt luizen in b.v. rozen te weren, het proberen waard!
Leveringsmaandenseptember t/m januari
|