Levertijd en Voorraadbeleid
- Onze huidige levertijd vind je rechts bovenaan op de homepage
- Is alles op voorraad wat je bij ons kan bestellen? Uitleg hierover vind je hier
406367 AARDAPPELS 'Nemo'(Solanum phureja x tuberosum) |
|
MIDDENVROEG RAS VOOR FIJNPROEVERS.
Ouders: Inca Bella x Franceline.
"We waren op zoek naar een sneller kokende aardappelsoort om knapperige, gouden gebakken piepers te maken die heerlijk boterachtig smaken, en dit is wat we hebben gevonden", aldus het in Lincolnshire gevestigde aardappelteeltbedrijf Branston. Het bedrijf zegt in een persbericht dat hun nieuwe aardappel, ‘Nemo’ is vernoemd naar de gelijknamige cartoonvis in 'Finding Nemo' vanwege zijn ongebruikelijke markeringen. Nemo is een phureja-hybride, wat betekent dat het het krachtige, snelgroeiende karakter van originele Peruaanse aardappelen combineert met de klimaataanpassing van moderne Europese variëteiten uit de Solanum tuberosum. Nemo heeft het goudgele knolvlees dat typisch is voor een Andes-phureja, met een meer uniforme celstructuur waardoor het veel sneller kookt. Zijn kenmerkende roze huid heeft roomgele vlekken rond zijn grote ogen, waardoor hij een tweekleurig uiterlijk heeft. David Nelson, agronomiedirecteur van Branston, zei: "Het is de afgelopen zes jaar (2015-2021) een echt liefdeswerk geweest om aan dit project te werken, omdat we op zoek waren naar een variëteit die niet alleen fantastisch zou smaken, maar ook zou besparen op kooktijd. Nemo is een natuurlijke hybride die is ontwikkeld door het zorgvuldig kruisen van een uitzonderlijk heerlijk smakende, snelkokende Peruaanse variëteit genaamd Inca Bella en een populaire roodschillige salade genaamd Franceline, die goed groeit in het Britse klimaat. Nemo is zeer resistent tegen de aardappelziekte (Phytophthora) en de opbrengst hoog! Recepten
“Die aardappels halen het niet bij vroeger..” Kent u die verzuchting? Misschien leefde (en proefde!) u vroeger intenser, maar als het om die oude vergeten soortjes gaat hebben we goed nieuws voor u: ze zijn er weer, die piepers van weleer! Oude rasjes van vóór 1950 met bijzondere smaakjes, speciale kleuren, onbekende vormen. Wat zou het leuk zijn, als al die historische rassen op een speciaal schap van de groenteman te koop zouden zijn... maar voorlopig moet u ze zelf (laten) telen voor deze “nieuwe” culinaire ontdekkingstocht. Even een culinaire tip: vanwege de bijzondere kleur of vorm, niet schillen maar goed schoonmaken en in zijn geheel koken, vaak blijft de kleur na de kook behouden, het oog wil ook wat nietwaar...? In de Engelse traditie worden geoogste aardappels netjes schoongemaakt en geshowd in manden. Deze oogstpresentatie zou u verder kunnen uitbouwen met bijzondere komkommertjes, veelkleurige snijbiet, pompoenen, rode boerenkool, blauwe maïs: “snuffel” onze zaadgidsen eens door naar al die bijzondere (oude maar nu trendy) groenten. Aardappels, die u een poosje hebt geshowd, worden langzaam groen en zijn dan niet meer eetbaar. Voor de kweker is belangrijk te weten, dat deze oudjes ziektegevoeliger zijn: plant ze ruim en houdt ze goed in de gaten. Gezellige tip: plant gewoon eens minstens 5 rassen, ze zijn per kleine porties (1 kg) verpakt, zet een duidelijk bord bij de aparte soorten. Kook en keur ze apart, maak er een “Van Gogh Aardappeletersfeest” van... Kent u een “vergeten” soortje: bericht het ons. Rest me u nog een zeer goede oogst toe te wensen en (voor later): eet smakelijk!
Bol- of knolmaat28/35 (± 38-40 knollen per kg) Leveringsmaandenfebruari t/m juli
|
|
MOMENTEEL (NOG) NIET LEVERBAAR! Plaats dit artikel in je favorieten en ontvang een mail zodra het weer bestelbaar is. |