|
|
Een prachtige klimplant met opvallend veel klokvormige heldergele bloemen, gevolgd door licht behaarde van lichtgroen naar rood verkleurende vruchten, die goed uitgerijpt honingzoet zijn en kunnen worden leeggezogen, omdat het schilletje te stevig is. Voor vruchtzetting heb je mannelijke en vrouwelijke planten nodig, beide geslachten vormen de eetbare knolletjes. Vanwege het gevaar van woekeren is het wijs de plant in grote potten te kweken. Het goede nieuws is dus, dat deze plant bij ons winterhard is. De knollen zijn eetbaar en hebben een stevige, iets bittere smaak. Gekookt in melk of in zure room levert dit een prachtige smaakervaring op! Van oorsprong komt deze plant uit Rusland en Azië. In China wordt de knol gebruikt voor medicinale doeleinden. Geef ze een zonnig plaatsje en goed gedraineerde grond, veel bemesting en water geeft enorme groei!
Wees voorzichtig met het eten van de knolletjes, eet ze nooit rauw! Het schijnt dat vorst vóór het rooien gunstig is om het bittergehalte (en dus de giftigheid) te doen dalen.
Leveringsmaandenhet gehele jaar
|