|
|
Een van de meest bekende vruchten, die in landen rond de Middellandse Zee geteeld wordt. In ons klimaat moet de plant in een grote pot gekweekt worden, vorstvrij overwinteren en is dan bladverliezend. Heel gaaf is het te zien hoe de sierlijke, oranje bloemen uitgroeien tot echte granaatappeltjes! Al eeuwenlang is de teelt bekend voor consumptie of voor religieuze duidingen. De vrucht is heel sappig en bevat grote cellen zoals een citrusvrucht, maar in elke cel zit een pitje van ongeveer 3 mm groot. Om de pitjes zit een soort gelei, zoals om de pitjes van een tomaat. Bovendien bevat de vrucht veel vellen. Omdat de vellen niet lekker smaken, vereist het eten van de vrucht het zorgvuldig pellen van elke cel. Bij rijpe vruchten is het vruchtvlees donkerrood. De schil is erg stevig en leerachtig. De vrucht kan wel uitgeperst worden, al gaat daarbij veel vruchtvlees verloren. Het sap van de granaatappel vormde oorspronkelijk de basis voor grenadine. Grenadine is lange tijd de algemene benaming voor allerlei siropen geweest, zoals limonadesiroop dat nu is. Het is tegenwoordig een soort limonadesiroop die wordt gebruikt in cocktails, zoals in tequila sunrise en wordt grenadine niet meer gemaakt van granaatappelsap, maar is het een mengsel van andere vruchten.
Leveringsmaandenhet gehele jaar
|