|
|
Djoeroek Poeroet (Jeruk Purut) of Wilde Limoen is een kleine groenblijvende boom, inheems in Indonesië. Ze groeien uitstekend in een (grote) pot. De geurige, aromatische bladeren en de korst van de (bobbelige) vrucht worden gebruikt in de Aziatische keuken. Het blad is typerend in tweeën gedeeld en glanzend donkergroen. Ze zijn fris en fruitig van smaak en worden meestal meegekookt, soms ook gefruit. Heerlijk voor soepen, sauzen in kip- en vleesgerechten. Het jonge blad is het lekkerst, ouder blad ontnerven. Stammen en takken zijn gewapend met (naarmate de leeftijd vordert) steeds hardere stekels. De planten moeten in de herfst naar binnen, ze kunnen slechts een enkel graadje vorst verdragen. De plant kent geen rustperiode, dus mag de hele winter vochtig en warm staan. Geef ze voldoende voeding (zie onze Peters Professional Oplosmest) en snoei ze tot een acceptabele grootte.
TeeltZe houden van een luchtig mengsel, voeg 20% cocopeat toe aan goede potgrond. Zodra de temperatuur boven de 15°C komt en er geen nachtvorst meer is, mag de plant naar buiten. Trapsgewijs laten wennen aan zonlicht en nooit laten uitdrogen. Als binnen de verwarming weer aangaat is dat het moment om de plant weer binnen te halen. Let de eerst 2 maanden goed op ongedierte: wolluis of spint. Af en toe afbroezen onder de douche met water waar net de kou vanaf is, waardeert de plant enorm.
Leveringsmaandenhet gehele jaar
|